ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-06-2016, ora 10:19

Iasi: Aproape jumatate din productia de cirese, compromisa din cauza ploilor

Articol de Cristian Amariei
Ploile de saptamana trecuta au dat peste cap planurile agricultorilor din judetul Iasi. Aproape jumatate din productia de cirese a fost compromisa. Acum, localnicii care deja incheiasera contracte cu mai multi cumparatori din strainatate, nu mai au suficienta marfa.

De 13 ani, Mihai Agapi are in arenda, in comuna Comarna din Iasi, 25 de hectare cu ciresi. Estima in acest an o productie de 130 de tone de fructe. Barbatul gasise chiar si o firma din Italia, dispusa sa cumpere toate ciresele, numai ca ploile i-au dat complet planurile peste cap. Abia daca mai are jumatate din recolta.

„Clienti ar fi multi, multi avem in jur de 30 de tone livrate, atat. Anul asta e un an prost. Ei ar dori sa ia zeci de mii de tone ar dori, dar nu avem”, spune Mihai Agapi, agricultor.

Prin aceeasi situatie trece si familia Zmau din Comarna. Oamenii au luat aproape 100 de mii de lei de la Uniunea Europeana pentru o livada de 6 hectare, cu pomi fructiferi. Au mai cheltuit in toamna inca 10 mii de lei pentru tratarea ciresilor. Investitia s-a dovedit a fi, insa, paguboasa, pentru ca in numai cateva zile au pierdut 20 de tone de cirese.

„Am avut de suferit foarte mult de pe urma ploilor, s-au stricat toate ciresele, s-au crapat, au putrezit cireasa merge mai mult pe seceta”, afirma Felicia Zmau, agricultor.

„E pierderea foarte mare la noi. Cred ca jumate, daca nu mai bine de jumatate”, spune Mihai Zmau, agricultor.

Ploi multe inseamna si cirese mai scumpe in piete.

„Atunci cand oferta este mica, pretul creste”, spune Mihai Ciubotariu, viceprimarul comunei Comarna

In comuna Comarna sunt aproape 600 de hectare de livezi, iar localnicii vand kilogramul de cirese cu 2 lei. In piata, insa, ajung sa coste chiar si 6 lei kilogramul.

Scumpe, totusi. intr-adevar au crapat foarte tare, chiar cand au inceput sa se coaca si probabil de asta tin si la pret”, adauga Mihai Ciubotariu, viceprimarul comunei Comarna.

Anul trecut, in comuna Comarna agricultorii au cules peste 500 de tone de cirese - cam de doua ori mai mult decat vor obtine acum.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii