ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-06-2013, ora 08:07

Iasi: Adrian Cioroianu, invitat special la Zilele benzii desenate

Articol de Madalina Irimia

Pe 20 iunie, in cadrul Zilelor benzii desenate, parte a Festivalului de Carte si Autori pentru Copii si Adolescenti de la Palatul Copiilor din Iasi, va avea loc un moment extrem de interesant, pregatit de organizatori: o discutie a istoricului Adrian Cioroianu, mare iubitor al benzilor desenate, cu fanii BD privind punerea in benzi desenate a clasicilor romani: Creanga si Caragiale.

In perioada 15-20 iunie, Festivalul International al Educatiei, organizat de Asociatia PROEVENT si Primaria Iasi, va oferi tinerilor si copiilor o serie de evenimente incluse intr-o sectiune ce le este dedicata integral.

Zilele benzilor desenate (18-20 iunie) vor incheia aceasta sectiune, cu o serie de ateliere si prezentari oferite de cei mai buni desenatori din Iasi si din tara.

Sectiunea dedicata copiilor si adolescentilor din cadrul FIE include un Festival de Carte si Autori pentru Copii si Adolescenti, prezentari si ateliere de creatie, precum si Zilele Benzilor Desenate. Acestea din urma sunt programate pentru intervalul 18 - 20 iunie, fanii BD fiind asteptati la ateliere si prezentari cu si despre benzile desenate.

Deschiderea Zilelor Benzii Desenate (BD) va avea loc pe 18 iunie, la Palatul Copiilor, cu Vernisajul expozitiei de carte obiect si ilustratii a studentilor specializarii Grafica, de la Facultatea de Arte Vizuale si Design, Universitatea de Arte “G. Enescu” din Iasi, la care vor participa prof. Atena Simionescu, Alexandru Ciubotariu, directorul Muzeului Benzilor Desenate din Bucuresti, si Serban Andreescu, autor BD.

Tot pe 18 iunie va fi lansat si volumul BD “Amintiri din copilarie”, aparut la Editura “Adenium”. “Aventurile prin care trece Nica nu sunt mai putin palpitante decat cele prin care trec Tom Sawyer si Hucklebbery Finn si pot atrage interesul cititorilor de la cele mai mici varste”, considera scriitorul Liviu Antonesei, unul dintre cei implicati in acest proiect.

In cea de-a doua zi, iubitorii BD vor putea participa la o discutie cu Alexandru Ciubotariu, despre Muzeul Benzilor Desenate. De asemenea, echipa “Avem si noi eroii nostri” din Bucuresti va prezenta revistele ”Comics”, o publicatie online de comics si benzi desenate, si “Harap-Alb”, singura revista profesionista de benzi desenate din Romania, gandita in stilul benzilor desenate Marvel/DC Comics.

Pe 20 iunie, in ultima zi a Benzilor Desenate, Palatul Copiilor va fi gazda prezentarii cartii “ABC...BD”, a cunoscutului autor de benzi desenate Mati Botezatu.

Dupa prezentare, va avea loc un moment extrem de interesant, pregatit de organizatori: o discutie a istoricului Adrian Cioroianu, mare iubitor al benzilor desenate, cu fanii BD privind punerea in benzi desenate a clasicilor romani: Creanga si Caragiale. La inedita intrebare “Daca ati putea sa locuiti intr-o carte, care ar fi aceasta?” Adrian Cioroianu a raspuns: “N-as vrea sa locuiesc intr-o carte, ci sa ma misc acolo! As vrea, de exemplu, sa merg pe marile lumii alaturi de Corto Maltese, eroul meu preferat de banda desenata (si creatie a genialului artist BD Hugo Pratt)”.

Toate cele trei zile vor cuprinde si ateliere BD in aer liber, organizate in Curtea Palatului Copiilor. Destinate celor cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, atelierele vor implica o serie de activitati orientate catre construirea unor benzi desenate pornind de la trei teme ce vor fi lansate zilnic. Copiii vor fi indrumati de Serban Andreescu si de Mati Botezatu, precum si de studentii specializarii grafica de la Universitatea de Arte din Iasi.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii