ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
05-05-2016, ora 15:12

Iasi: Actiune ampla pentru prevenirea infractiunilor in domeniul patrimoniului arheologic

Articol de Cristian Amariei
In perioada 1-30 aprilie, politisti de investigatii criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi au desfasurat o serie de actiuni pe raza judetului Iasi, pentru prevenirea si combaterea infractiunilor privind patrimoniul arheologic.

Activitatea a avut drept scop identificarea persoanelor ce efectueaza detectii in mod ilegal si a celor care valorifica bunurile culturale produs al acestora, recuperarea acestor bunuri culturale si redarea lor patrimoniului cultural national precum si identificarea si tragerea la raspundere a persoanelor ce ofera spre vanzare detectoare de metale fara autorizatia necesara.

Astfel, peste 20 de politisti au controlat 5 situri arheologice si au verificat 10 societati comerciale si locuri publice cunoscute ca piata de desfacere a bunurilor culturale.

Au fost indisponibilizate in vederea confiscarii 67 fragmente ceramice si silex, reprezentand bunuri culturale. Au fost constatate 2 infractiuni si 3 fapte contraventionale.

Potrivit IPJ Iasi, „in urma unor verificari privind respectare anormelor privind detinerea de detectoare de metale, s-a constat ca trei barbati din mun. Iasi, com. Letcani si comuna Rachiteni nu au respectat prevederile art. 5, alin. 10 din OG 43/2000, in sensul ca detineau detectoare de metale fara a fi autorizati, in prealabil, fapt pentru care acestia au fost sanctionati contraventional conform prevederilor art. 28, alin. 1, lit. g din OG 43/2000, fiind ridicate in vederea confiscarii, 5 detectoare de metale.”
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii