A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714089914.5908.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Academicianul Valeriu Cotea, reputat oenolog, a decedat
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
22-04-2016, ora 10:26

Iasi: Academicianul Valeriu Cotea, reputat oenolog, a decedat

Articol de Madalina Irimia
Academicianul Valeriu Cotea, presedinte de onoare al Sectiei de stiinte Agricole si Silvice, oenolog cu o impresionanta cariera stiintifica nationala si internationala, dezvoltata de-a lungul a 60 de ani de activitate, a decedat joi dimineata, la aproape o saptamana dupa ce a fost internat la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi.

Anuntul a fost facut de reprezentantii Academiei Romane, care si-au exprimat regretul fata de pierderea marelui oenolog.

In varsta de 90 de ani, academicianul Valeriu Cotea a fost adus la spital in urma cu cinci zile, dupa ce a fost gasit in soc cardio respirator.

'Cu numai cateva zile inainte de implinirea a 90 de ani, academician Valeriu Cotea, nascut pe 11 mai 1926, la Vidra, judetul Vrancea, s-a stins din viata, lasand in urma sa regretul tuturor celor care l-au cunoscut, admirat si iubit, colegi, colaboratori, discipoli, prieteni. Academia Romana si Sectia sa de stiinte Agricole si Silvice, condusa de academician Cristian Hera, aduc un respectuos si pios omagiu personalitatii profesorului Valeriu Cotea, pentru a carui aniversare pregatisera o sesiune omagiala speciala', se mentioneaza intr-un comunicat remis Agerpres.

Academicianul Valeriu Cotea va fi condus pe ultimul drum sambata, 23 aprilie, ora 12.00, la Iasi. La ceremonie vor participa acad. Bogdan C. Simionescu, vicepresedinte al Academiei Romane, membri ai Academiei Romane — Filiala Iasi, secretarul stiintific al Sectiei de stiinte Agricole si Silvice. Inmormantarea se va face cu garda de onoare, asigurata de Garnizoana Iasi.

'E un moment dificil pentru intreaga comunitate academica din Romania, dar mai ales pentru institutia noastra. El a fost creatorul scolii moderne romanesti de oenologie, pe care a dus-o la un nivel de prestigiu. Pe de alta parte, sa nu uitam ca el a reprezentat tara noastra la nivel mondial, in toate forurile mondiale, pe acest segment', a declarat jurnalistilor Vasile Vantu, rectorul USAMV Iasi la care a predat academicianul Valeriu Cotea.

Profesorul Valeriu Cotea a fost ales membru corespondent al Academiei Romane in noiembrie 1990 si membru titular in septembrie 1993, sustinand Discursul de receptie cu tema 'Vinul in existenta umana'. In perioada 1996-2008 a fost Presedintele Sectiei de stiinte Agricole si Silvice a Academiei Romane, iar din 2008 a fost ales presedinte de onoare al acestei sectii.

Academicianul Valeriu Cotea a fost unul dintre cei mai mari specialisti din Romania in domeniul viticulturii si oenologiei, manifestandu-se deopotriva ca cercetator, practician de exceptie, teoretician si creator de scoala. La varsta de 25 de ani, in 1950, era deja asistent universitar in cadrul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara 'Ion Ionescu de la Brad'din Iasi, Facultatea de Horticultura, devenind apoi sef de lucrari, conferentiar, profesor, sef de catedra. Intre anii 1972-1974 si 1984-1986 a fost decan al acestei facultati. incepand cu 1992 a fost director al Centrului de Cercetari pentru Oenologie — Filiala Iasi a Academiei Romane. A infiintat mai multe plantatii viticole experimentale, colectii ampelografice, care contin descrieri amanuntite ale speciilor si soiurilor de vita de vie, a fondat o statie pilot de vinificatie si un laborator de oenologie, menite sa asigure formarea viitorilor specialisti. in acest scop a elaborat cursuri, manuale si caiete de lucrari practice.

Cercetarile sale, considerate de referinta in domeniul oenologiei din tara si din strainatate, sunt axate pe studiul indicilor oenologici si utilitatea acestora in stabilirea autenticitatii si caracterului de naturalete al vinului, pe studiul potentialului oenologic al soiurilor de vita de vie pe centre viticole si podgorii. A studiat de asemenea influenta unor factori tehnologici in vederea optimizarii conditiilor de producere a vinurilor si a elaborat noi metode de analiza a vinului. De mare notorietate si recunoastere stiintifica s-au bucurat cercetarile sale privind delimitarea podgoriilor si a centrelor viticole din Romania in unitati teritoriale naturale si stabilirea arealelor favorabile producerii vinurilor de calitate superioara indreptatite sa poarte denumirea 'de origine'. A studiat vinurile de la Cotnari si Uricani, iar vinul 'Busuioaca de Bohotin' ii datoreaza reintroducerea in circuitul vinurilor autentificate.

Activitatea sa de cercetare este concretizata in peste 500 de titluri, din care mai mult de jumatate sunt studii si lucrari stiintifice. Peste 30 de lucrari au fost prezentate in cadrul unor manifestari si reuniuni stiintifice internationale si sunt publicate in reviste straine. Academician Valeriu Cotea este autorul 'Tratatului de oenologie' (in 2 volume: 1985, 1989), ca si altor importante lucrari precum 'Oenologie' (1982), 'Podgoriile si vinurile Romaniei' (2000, lucrare publicata in romana, franceza si engleza, distinsa cu Premiul Academiei Romane), 'Podgoria Cotnari' (2006, volum de asemenea distins cu Premiul Academiei Romane), 'Tehnologii de producere a vinurilor' (2006), 'Tratat de oenologie' (2009).

Timp de 25 de ani a lucrat in cadrul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV) din Paris, in calitate de expert, presedinte al grupului de experti 'Tehnologia vinului', presedinte al Comisiei de Oenologie si vicepresedinte al OIV. A fost membru in comitetul stiintific al mai multor reviste internationale de specialitate, precum 'Bulletin de OIV' (Franta), 'Rivista di Viticultura e di Enologia' (Italia), 'Ciencia e Technica Viti-Vinicola' (Portugalia).

Activitatea sa stiintifica de exceptie a fost recunoscuta prin alegerea ca membru corespondent sau membru de onoare a numeroase societati si academii de specialitate din tara si din strainatate: Academia de stiinte Agricole si Silvice, American Society for Enology and Viticulture, Group International Polyphenols, Academie Suisse du Vin, Accademia Italiana delle Vite e del Vino, Academie Internationale du Vin.

Vreme de 10 ani, in perioada 1996-2006 a fost presedintele Comisiei de Agronomie, Horticultura, Silvicultura si Zootehnie din cadrul Consiliului Nationale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare de pe langa Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Este Doctor Honoris Causa al Universitatii din Oradea, al Universitatii Bioterra din Bucuresti si Universitatilor de stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara din Bucuresti si Cluj.

A fost distins de patru ori cu premiul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului din Paris (1982, 1989, 2000, 2008), cu Medaille de la Ville d'Arbois (Franta), Pionero de la Viticultura Mundial (Argentina), Confrade de Merito (Spania), Croix de Chevallier de l'Ordre du Merit Agricole (Franta).

Presedintia Romaniei i-a acordat doua distinctii nationale: Steaua Romaniei in Grad de Cavaler (2000) si Ordinul National Serviciu Credincios in Grad de Cavaler (2003).

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: valeriu cotea, iasi, usamv
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii