ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
01-10-2012, ora 17:01

Iasi: A devenit mama la numai 13 ani

Articol de Diana Dumitriu

Cazul unei minore din Targu Frumos, care la numai 13 ani care a nascut un baietel de 3.700 g il determina pe doctorul Tudor Ciuhodaru sa solicite Camerei Deputatilor adoptarea urgenta legii privind obligativitatea educatiei pentru sanatate in scoli si desfasurarea acesteia in cadrul unui program national de sanatate.

Un astfel de caz este emblematic pentru consecintele lipsei educatiei sexuale iar asigurarea ei formala la orele de dirigentie sau biologie a facut ca Romania sa fie primul loc in Europa la nivelul numarului de avorturi, mame minore si copii abandonati. Deputatul solicita domnului ministru Cepoi sa reconsidere rolul educatiei pentru sanatate incluzand-o in programele nationale de preventie si sa propuna printr-o HG aceste masuri legislative

Relatarile Ministerului Sanatatii si diversele studii ne arata ca ne situam pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de fete care raman insarcinate inainte de majorat. S-a ajuns la situatia in care din 1.000 de femei care nasc 43 sunt minore.

Aceste probleme sunt peste tot in lume dar numai noi continuam sa ne minunam si sa facem doar o stire de senzatie cu aceste cazuri. Ne ingrozesc statisticile ministeriale dar ne intrebam de ce nu s-au gasit solutii pana acum.Conform statisticilor, mamele minore provin in general din familii dezorganizate, se regasesc in special in zona rurala, au un nivel redus de educatie, inclusiv educatie sexuala si contraceptiva. Exista si solutii daca renuntam la pudibonderie si introducem un program national prin care tinerii sa aiba acces la educatie si in acest domeniu. Am propus obligativitatea educatiei pentru sanatate in scoli si ca aceasta sa fie asigurata de medici. Proiectul zace printr-un sertar al parlamentului in timp ce eventuala educatia sexuala se face formal la orele de dirigentie sau biologie”, spune Tudor Ciuhodaru.

El reaminteste ca mamele minore au risc crescut de avort iar daca reusesc sa duca sarcina pana la capat exista riscul major ca nou nascutul sa fie abandonat iar tanara mama sa aiba dificultati de integrare sociala. Cei peste 40000 de copii abandonati in Romania la care se adauga alti 300000 lasati in grija rudelor sunt dovada amplorii acestui fenomen.

Cer Ministerului Sanatii masuri urgente constand in propunerea unei HG care sa sustina obligativitatea educatiei sexuale in institutiile de invatamant”, mai spune Tudor Ciuhodaru.

Foto: antena3.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii