ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
21-10-2015, ora 10:21

Iasi 2021, inca trei ambasadori

Articol de Cristian Amariei
Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana a lansat campania Ambasadorii Iasi 2021. Saptamana aceasta, Fundatia va prezinta urmatorii trei ambasadori care sustin candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.
Ion Baciu Jr. este unul dintre cei mai importanti pianisti romani de jazz ai generatiilor de dupa Richard Oschanitzky, Janczy Korossy sau Marius Popp. Nascut in 1959, a crescut in cel mai ales mediu muzical, tatal sau, renumitul dirijor Ion Baciu, fiind fondatorul orchestrei simfonice moderne a Filarmonicii „Moldova” din Iasi. A absolvit Conservatorul „George Enescu” Iasi in 1982. Pana in 1987, cand a plecat din tara, a desfasurat o intensa activitate scenica si discografica, devenind, potrivit criticilor, unul dintre reperele jazzului romanesc si european. A cantat cu cei mai mari muzicieni romani de jazz: Dan Mandrila, Aura Urziceanu, Anca Parghel, Johnny Raducanu. in 1981, a obtinut recunoasterea internationala prin premiul I individual – categoria pian, in cadrul competitiei Jazz Nad Odra, la Wroclaw, Polonia, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri europene de jazz.

Artisti notabili

Emigrat in Suedia din 1987, a pasit treptat pe cele mai mari scene de jazz, fiind invitat inclusiv la prestigiosul Stockholm International Jazz Festival si a colaborat inclusiv cu Stockholm Jazz Orchestra. A avut concerte si turnee anuale in Franta, Austria, Germania, Polonia, Cehia, Rusia, Italia, Belgia si Romania. A facut parte din Cvintetul Peter Asplund-Johan Horlen, cu care a inregistrat un album in 1995 si a fost invitat sa apara pe albumele saxofonistului Krister Andersson, al Sextetului Dan Johansson, iar incepand din 2000 a facut parte si din Norrbotten Big Band condus de Tim Hagans, trompetist american de jazz cu mai multe nominalizari la Premiile Grammy. Unul dintre maestrii care l-au apreciat in mod deosebit a fost legendarul Toots Thielemans. in ultimii ani, Ion Baciu a activat mai mult in Suedia, printre cei mai notabili artisti cu care a evoluat numarandu-se Tom Harrell si Dick Oats, intr-un turneu organizat de High Coast Big Band.
Irina Schrotter este una dintre cele mai cunoscute creatoare de moda din Romania. A organizat in 1999 Festivalul International de Moda de la Iasi, unde a adus nume mari din moda romaneasca, dar si colectii ale designerilor internationali. in perioada 1999-2007, festivalul a devenit cel mai important eveniment din moda romaneasca si s-a transformat in Saptamana Modei Romanesti – Iasi, marca inregistrata.

Targuri prestigioase

In 2003, Irina Schrotter a devenit primul designer roman acceptat cu o colectie la salonul „Prêt-à-Porter” din Paris, la care participa de atunci in fiecare an. Ulterior, a participat si la alte targuri internationale prestigioase precum The Train – New York, Magic Show – Las Vegas, Milano Vende Moda sau Nec Moda – Birmingham. Brandul „Irina Schrotter” este vandut astazi peste tot in lume, clientii principali fiind din Anglia, Elvetia, Italia, Japonia, Brazilia, Liban, Arabia Saudita, Kuweit.

Absolvent al Universitatii „Gh. Asachi” Iasi, Gabriel Mardarasevici a devenit asistent universitar la Facultatea de Electrotehnica, mentinand experienta de cadru didactic timp de 6 ani. intre 1992 – 1994 a urmat diverse cursuri tehnice si de vanzari, in 1992 s-a specializat in Automatizari la Universite D’Angers, Franta, in 1994 a urmat cursurile HP Business Academy in cadrul HP Viena.

In domeniul IT

In afaceri s-a lansat prin compania Radix, la inceput ca simplu angajat, apoi a devenit actionar majoritar. Lider desavarsit, a urcat Radix Company in top, a vandut-o catre Ness Technologies, dar a ramas in continuare Country Manager Ness Romania, evoluand apoi firesc spre pozitia de Acting Chairman in cadrul Ness. A fost nominalizat in nenumarate randuri in topul oamenilor de afaceri: cel mai bun om de afaceri al anului 2004 (au fost doar 3 nominalizari); in 2007, saptamanalul Business Magazin l-a inclus in top 100 tineri manageri, 33 CEO – Hall of Fame, top 300 Capital s.a. Tot sub conducerea lui, Ness a fost inclusa in topul primelor 100 de firme din Romania in privinta conditiilor de lucru oferite angajatilor. A fost presedinte al Rotary Club, membru al Colegiului Director la CCI Iasi, fost membru al Consiliului de Administratie al Universitatii Tehnice din Iasi. Revistele de IT il citeaza des, ca pe un specialist in domeniu, si-l includ in fiecare an in diverse topuri.

Jurizare

Peste 15 personalitati din domenii diferite (business/antreprenoriat, teatru, muzica, literatura, arte vizuale) si-au aratat sustinerea pentru proiectul Iasi 2021. in fiecare saptamana, Fundatia va dezvalui cate trei ambasadori si testimonialele lor pentru Iasi – Capitala Europeana a Culturii 2021. Pana acum, de pe lista sustinatorilor fac parte Dan Lungu, Ion Caramitru, Matei Visniec, Raluca stirbat, Teodor Corban, Moshe Idel alaturi de Olimpia Melinte, Alexandru Negurici, Harry Tavitian, Ion Baciu jr., Irina Schrotter si Gabriel Mardarasevici. Dosarul de candidatura al Iasului are ca tema principala si ca slogan formula „Switch On” si a fost depus la Ministerul Culturii pe 10 octombrie. Urmeaza ca lista scurta cu orasele inscrise in competitie sa fie stabilita, in perioada 7 – 10 decembrie, de un juriu format din 12 experti, dintre care zece de la Bruxelles.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii