A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715628621.369.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

IPJ Iasi a lansat astazi campania „TU DECIZI! VOTEAZA LEGAL!” (VIDEO)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
14-11-2012, ora 15:59

IPJ Iasi a lansat astazi campania „TU DECIZI! VOTEAZA LEGAL!” (VIDEO)

Articol de Alexandra Stefanescu

Cu prilejul alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat, din ziua de 9 decembrie 2012, Ministerul Administratiei si Internelor, deruleaza, in perioada 8 noiembrie – 9 decembrie, la nivel national, campania „TU DECIZI! VOTEAZA LEGAL!”. In cadrul conferintei de presa membrii Centrului Judetean de Comunicare Iasi au prezentat scopul campaniei si tipurile de activitati ce vor fi organizate la nivelul judetului Iasi pentru informarea populatiei in vederea asigurarii unui climat de pe timpul alegerilor din data de 9 decembrie a.c.

La nivelul jud. Iasi sunt alocate si urmeaza a fi distribuite 2100 afise si 18.000 flyere, iar spoturile TV si audio vor fi difuzate la posturile locale de televiziune si radio.

Totodata au fost comunicate date statistice cu privire la numarul sectiilor de votare stabilite la nivelul judetului Iasi si a oamenilor legii care asigura ordinea si linistea publica in ziua alegerilor locale.

Astfel, pe raza judetului au fost infiintate 709 de sectii de votare in 481 de locatii, iar pentru o buna desfasurare a activitatilor din data de 09 decembrie a.c., aproximativ 1350 de lucratori MAI vor fi angrenati in paza acestora, dar si in mentinerea ordinii si linistii publice.

CONTRAVENTII SI INFRACTIUNI PREVAZUTE DE LEGEA 35/2008 PENTRU ALEGEREA CAMEREI DEPUTATILOR SI A SENATULUI

Constituie contraventii:

- Semnarea listei de sustinatori cu incalcarea dispozitiilor legii, constituie contraventie. Amenda de la 1.500 lei pana la 4.500 lei

- Distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice mod a listelor electorale, a platformelor program afisate sau a oricaror alte afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite. Amenda de la 1.000 lei pana la 2.500 lei

- Refuzul de a se primi si inregistra o sesizare scrisa inaintata in conformitate cu prevederile legale. Amenda de la 1.000 lei pana la 2.500 lei

- Refuzul nejustificat de a inmana buletinul de vot si stampila de votare alegatorului care a semnat in lista electorala, inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul de identitate ori care refuza sa semneze pentru primirea acestora in lista electorala in care este inscris. Amenda de la 4.500 lei pana la 10.000 lei

- Continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale sau un candidat independent. Amenda de la 1.000 lei pana la 2.500 lei.

Constituie infractiuni:

Conform Ordonantei de Urgenta privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008 promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.

Prin bunuri interzise in sensul legii se intelege acele obiecte care au valoare economica semnificativa precum si marfuri de utilitate alimentara precum alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

Nu intra in categoria bunurilor prevazute la aliniatul precedent materialele si obiectele de propaganda electorala, precum: afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, cani, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete, inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participa la alegeri.

Sunt exceptate de la primul aliniat si alte obiecte, inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participa la alegeri, a caror valoare depaseste 10 lei fara TVA pentru fiecare articol.

Alte infractiuni prevazute de Legea 35/2008:

- Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste.

- Fapta unei persoane de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.

- Introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele la care are dreptul un alegator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseste.

- Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava. Tentativa se pedepseste.

     
Tag-uri: IPJ, Iasi, campanie, vot, ilegal
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii