ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-07-2016, ora 09:50

Haos in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, dupa ce detinutii s-au revoltat. Rudele lor vorbesc despre „conditii inumane”

Articol de Madalina Irimia
Este stare de tensiune la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. 200 de detinuti au refuzat hrana, in semn de protest fata de conditiile din inchisoare.

Revoltati, au dat foc saltelelor si au iesit la geamuri ca sa isi strige nemultumirile. Scandalul a inceput inca de luni seara, iar gardienii i-au chemat de urgenta pe jandarmi, dar si un echipaj SMURD. Un alt protest la care participa rudele celor inchisi a inceput la poarta inchisorii.

"Jos comunismul. Jos comunismul." - au strigat detinutii.

Detinut: "Conditii mai bune. Mancarea. Sa ne lase sa ne exprimam drepturile, sa avem parte de drepturi, nu doar pe foaie scrise!"

Detinut: "Vom protesta pana se va face dreptate, pentru ca suntem oameni. Chiar daca suntem inchisi, suntem oameni, in primul rand!"

Marti, zeci de detinuti au escaladat o poarta din interiorul penitenciarului si au strigat cat au putut de tare. In celule au fost incendiate mai multe saltele, insa nimeni nu a fost ranit. Pentru a calma spiritele, conducerea institutiei a solicitat interventia jandarmilor. Cand au aflat ca este scandal in penitenciar, rudele celor inchisi si-au facut aparitia.
Detinutii au filmat in celule si reclama mizeria in special din toalete.

Detinut: "Conditiile care sunt. Ma mananca plosnitele, paduchii. Nu am apa, nu am nimic. Inchid apa ca sa cumperi apa de la magazin. Murim sau traim, nu mai avem nimic de pierdut. Au bagat pompierii sa ne ude cu apa sa ne dam jos, dar noi nu ne dam."

Ruda detinut: "Sunt conditii inumane si aerul este irespirabil. Stau toti acolo gramada."

Ruda detinut: "Dimineata la noua trebuia sa fiu aici la vizita. De la poarta m-au anuntat ca nu se mai fac vizite. Nu le dau medicamente, mancare."

Ruda detinut: "M-a sunat fiul meu si mi-a zis vino mama aici ca mor. Se plang de conditii, nu le dau mancare."

Reprezentantii penitenciarului recunosc, de pilda, ca in institutie lucreaza doar doi medici, iar detinutii nu au parte de cele mai bune conditii. Pe de alta parte, au incercat pe cat posibil sa cada la pace.

Situatia tensionata de la penitenciarul din Iasi a intrat si in atentia avocatului Poporului, care a inceput o ancheta.

Familiile celor inchisi cer sa fie destituita conducerea inchisorii. In prezent, in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi se afla 1531 de detinuti, desi capacitatea este de 750 de locuri.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii