A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716036899.6473.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Google marcheaza astazi 407 ani de la nastere lui Rembrandt
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
15-07-2013, ora 13:36

Google marcheaza astazi 407 ani de la nastere lui Rembrandt

Articol de Alexandra Stefanescu

GOOGLE sarbatoreste, luni, implinirea a 407 ani de la nasterea pictorului olandez Harmenz Rembrandt van Rijn, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru si pentru desenele si gravurile sale.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (n. 15 iulie 1606, Leiden - d. 4 octombrie 1669, Amsterdam) a fost un pictor si gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru si pentru desenele si gravurile sale.

A trait in epoca ce s-a numit "varsta de aur olandeza", timp in care cultura, stiinta, comertul si influenta politica a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri si peste 2000 desene. Maestru al tehnicei de clar-obscur, Rembrandt a fost "singurul pictor care si-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenusa, sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis" (Elie Faure).

Rembrandt a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn si al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck. Dintre toti fratii sai, el este singurul care invata sa scrie si sa citeasca intr-o scoala latina; in 1620 se inscrie la universitatea din Leiden, dar ramane acolo doar cateva luni, fiindca vrea sa devina pictor. Tanarul Rembrandt isi incepe studiile de pictura in atelierul lui Jacob van Swanenburgh .Timp de trei ani invata aici tehnica picturii. Panzele lui - uneori copii ale lucrarilor altor maestri - ii atesta deosebitul talent, ceea ce determina pe parintii sai sa-l trimita in anul 1624 la Amsterdam, unde se perfectioneaza in atelierul lui Pieterzoon Lastman, care calatorise in Italia si era influentat de Michelangelo Merisi zis Caravaggio. Desi studiaza la el numai sase luni, Rembrandt preia de la Lastman stilul narativ si modul de reprezentare a starilor sufletesti la figurile infatisate. Insa inainte de orice, descopera tehnica clarobscurului.

Rembrandt paraseste Amsterdamul pentru a-si deschide la Leiden un atelier propriu. I se alatura Jan Lievens, un talentat pictor, si el elev al lui Lastman. In atelierul lor comun sunt atrasi numerosi clienti, printre care si cunoscutul umanist Constantijn Huygens, secretarul personal al stathouder-ului Olandei, Henric Frederic de Orania. Probabil sub influenta lui Huygens, care-i recunoscuse talentul, Rembrandt se hotaraste sa se stabileasca la Amsterdam, stiind ca marele oras olandez este in masura sa ofere talentului sau conditiile de care in Leiden nu ar fi putut beneficia.

Rembrandt se stabileste la Amsterdam in 1633. Gratie renumelui sau artistic, negustorul de arta Hendryck van Uylenburg ii propune sa-si deschida un atelier la el. Prin intermediul acestuia, Rembrandt obtine o prima comanda importanta, Lectia de anatomie a doctorului Tulp. Tabloul este o lucrare de maestru si Rembrandt patrunde in cercul marilor pictori olandezi. Comenzile se succed continuu, in special din partea familiilor bogate din Amsterdam, care ii comanda portrete. In 1634, stathouder-ul Henric Frederic ii comanda, prin intermediul lui Huygens, tabloul intitulat Patimile Domnului.

In 1634 se casatoreste cu Saskia van Uylenburgh, verisoara negustorului de arta. Prin casatorie, Rembrandt patrunde in cercurile marei burghezii din Amsterdam, Saskia, fiica a primarului, ii aduce si o zestre de 40.000 de florini. Tanara pereche se stabileste in cartierul elegant, cumpara o casa mare pe Breestraat, Rembrandt isi instaleaza atelierul la etajul al doilea al noii lor case. Cladirea se afla in vecinatatea cartierului evreiesc, intr-o zona a orasului Amsterdam pulsand de viata, ceea ce a influentat paleta de culori a maestrului.

Sotii Rembrandt sunt extrem de afectati de moartea primilor trei copii ai lor. In 1641 se naste Titus. Copilul se bucura de o buna sanatate, in schimb cea a Saskiei se deterioreaza. Se imbolnaveste de tuberculoza si moare la 14 iunie 1642. Intre timp, Rembrandt care tocmai termina tabloul intitulat Rondul de noapte, ajunge in culmea gloriei. Succesele sale in pictura sunt intunecate insa de moartea femeii iubite, pe care a eternizat-o de atatea ori in tablourile sale.

Ramas vaduv, Rembrandt angajeaza o educatoare pentru fiul sau, Titus. In 1646, aceasta sarcina va fi luata de Hendrickje Stoffels, care indeplineste un rol dublu, acela de educatoare si de ibovnica. Pictorul este din nou foarte indragostit, traiesc ca sot si sotie, dar nu se casatoresc oficial. Justitia ecleziastica ii acuza de imoralitate, citandu-i in proces. Incalcand normele legale in vigoare in Olanda secolului al XVII-lea, Hendrickje mai traieste noua ani alaturi de artistul tot mai batran si mai izolat de lume. Creditorii il urmaresc tot mai insistent, relatiile artistului cu beneficiarii se deterioreaza si ele. In 1656 Rembrandt este ruinat. Colectia sa de arta este scoasa la licitatie si vanduta, operele ii sunt imprastiate. Cu toate acestea isi continua munca de creatie. Din aceasta ultima perioada dateaza Sindicii postavarilor 1662, o serie de autoportrete, Logodnica evreica 1665. Hendickje moare in 1663. De acum incolo Titus se ingrijeste de parintele sau, dar si el moare in 1668, cu un an inainte de sfarsitul tatalui sau.

Rembrandt se stinge din viata la 14 octombrie 1669 intr-o casa mica din cartierul Rozengracht. Este inmormantat in Westerkerk, intr-un mormant nemarcat.

Sursa: wikipedia

     
Tag-uri: Google, Doodle, Rembrandt
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii