ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
21-02-2013, ora 09:54

Florin Constantinescu: ”Conditia esentiala pentru asigurarea cresterii economice este imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor structurale”

Articol de Diana Dumitriu

Senatorul PSD de Pascani, Florin Constantinescu, a sustinut, in aceasta saptamana, o declaratie politica in Sedinta Plenului Senatului, in care vorbeste despre cresterea economica a Romaniei. Schimbarea politica a adus dupa sine modificarea unor politici economice si a unor politici sociale - in sensul bun al cuvantului. Regandirea modelului de crestere economica, o atentie sporita acordata grupurilor defavorizate dar si revenirea la normal a salariilor si pensiilor sunt doar cateva aspecte la care, senatorul Constantinescu a facut referire.

In declaratia sa politica, senatorul Constantinescu a vorbit despre conferinta de presa sustinuta luni, 18 februarie, la Bucuresti, de economistul sef al Bancii Mondiale, Indermit Gill, in cadrul careia a prezentat raportul "Cresterea de aur: Restabilirea stralucirii modelului economic european". Raportul a abordat perspectiva de crestere pe termen lung in Europa, cu accent pe evolutiile din ultimele doua decenii, intr-o incercare de identificare a ceea ce trebuie facut pentru a asigura prosperitatea in urmatorii 20 de ani.

Economistul sef pentru Europa si Asia Centrala in cadrul Bancii Mondiale, Indermit Gill a mai spus ca, la ora actuala, calitatea mediului de afaceri din Romania este destul de precara, desi tara este norocoasa ca face parte din zona de convergenta, mentionat si faptul ca, totusi, Romania are un sistem de pensii relativ bun, desi sunt necesare anumite ajustari.

Senatorul Constantinescua subliniat faptul ca, Romania are resurse de crestere economica.

,,Micile intreprinderi nu trebuie sa mai piarda resurse importante, iar statul trebuie sa le protejeze. Trebuie sa ne concentram pe sectorul energetic si constructia de infrastructura – proiectele bune trebuie continuate insa proiectele paguboase trebuie stopate si refacute eliminand riscul pierderii fondurilor alocate pana in prezent. Trebuie sa acordam o atentie sporita sectorului agricol, micilor ferme si revazut sistemul prin care se dau subventiile. De asemenea, reforma in sistemul administratiei publice trebuie sa fie intr-adevar „reforma” si nu numai sa existe in discursul politicienilor, asa cum s-a intamplat in Guvernarea Boc si apoi in Guvernarea Ungureanu”, mai spune senatorul PSD.

In finalul declaratiei politice se arata ca, reformele trebuie sa conduca la cresteri economice, distribuite echilibrat in randul populatiei. Economia romaneasca a stagnat sub domnia politicii. Economia romaneasca trebuie relansata in acelasi timp in care procesul de consolidare fiscala trebuie continuat.

Trag un semnal de alarma in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Conditia esentiala pentru asigurarea cresterii economice este imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor structurale” – isi incheie declaratia politica senatorul PSD Florin Constantinescu.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii