A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713613484.4611.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Filmul romanesc, celebrat la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
05-05-2016, ora 13:05

Filmul romanesc, celebrat la Iasi

Articol de Cristian Amariei
Timp de 5 zile, Iasul va deveni capitala filmului romanesc. In perioada 4-8 mai Iasul va fi gazda celei de-a saptea editii a Serilor Filmului Romanesc (SFR), organizatorul evenimentului fiind Asociatia Studentilor Jurnalisti, iar finantator Primaria Municipiului Iasi. Editia ii este dedicata actorului Mircea Diaconu si aduce in atentia publicului cinefil, cele mai cunoscute productii in care actorul s-a facut remarcat.

Filme pe alese

In cele cinci zile de festival, iesenii se pot bucura nu doar de filme, ci si de alte evenimente precum: concerte, expozitii, filme documentare, lansari de carte, conferinte, teatru, vizionari de filme de pe casete VHS, dublate de Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul Cultural al festivalului de la Iasi. „Pentru mine este o surpriza foarte placuta. Nu mi s-a mai intamplat sa existe un festival, mai ales ca nu e impus de cineva, care sa fie o selectie a filmelor mele. Pentru actor e o bucurie, el sta in sala si filmul merge. La teatru nu se poate astfel. Este invers, fiecare spectacol e cu sangele, cu viata ta, e ingrozitor. Referitor la noul val din cinematografie, observ ca lumea s-a schimbat si fiecare generatie plateste vama acestui gen de schimbare. Ma tem ca ea nu s-a schimbat in bine. E adevarat, fiecare generatie are modele si modelele sale. Generatia noua, si aici ma refer la tot globul, se duce catre ceva ce pe mine ma sperie: uratenie, violenta… Sunt valuta forte a acestor prestatii. Eu, ca om, detest acest lucru. Organismul meu le detesta si de aceea lucrez foarte rar in ultima vreme, rar spre deloc. Generatia tanara e foarte buna, dar lumea s-a schimbat”, a declarat Mircea Diaconu.

Promovare a filmului romanesc

Editia a VII-a a festivalului are peste 30 de productii, 60 de invitati din lumea cinematografiei romanesti in 5 zile la Iasi. Fiecare proiectie din festival va fi urmata de sesiuni de Q&A cu actori, regizori, producatori, critici de film si jurnalisti. „Sunt deosebit de bucuros de faptul ca Iasul gazduieste a saptea editie a acestui festival dedicat celei de-a saptea arte. Este un semn ca dimensiunea culturala a orasului nostru isi pastreaza aceeasi sturctura de calitate, mizand pe cinematografie, arta ce ofera o imagine complexa a trairilor umane, fiind una dintre cele mai elocvente expresii culturale universale. Salut prezenta la Iasi a maestrului Mircea Diaconu, personalitate de referinta a cinematografiei si culturii romanesti. Am convingerea ca editia din acest an va atrage numerosi spectatori in fata magicului ecran”, a afirmat Mihai Chirica.

Scopul festivalului SFR este de a sustine si promova filmul romanesc. Avand o periodicitate anuala, evenimentul cultural organizat de Asociatia Studentilor Jurnalisti Iasi isi propune ca la aceasta editie-experiment, sa introduca interactiunea directa cu invitatii, in cadrul conferintelor si dezbaterilor, in sustinerea ideii de „educatie cinematografica”.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii