ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
31-08-2016, ora 09:21

Femeie din Iasi, internata de 49 de ani in Spitalul de Psihiatrie Socola. De ce refuza rudele sa o mai ia acasa

Articol de Cristian Amariei
O femeie de 67 de ani din Iasi este internata de 49 de ani la Spitalul de Psihiatrie Socola. Pacienta a fost adusa pe cand avea doar 18 ani, in urma unei crize de epilepsie si depresie, iar de atunci rudele au refuzat sa o mai ia acasa.
Din pacate mai mult de 80% dintre bolnavii de la Socola sunt abandonati de familie si spitalul vrea sa schimbe acest lucru. Salonul de spital inseamna "acasa" pentru pacienta internata la Institutul Socola de cand avea doar 18 ani. Au trecut de atunci 49 de ani, in care rudele n-au mai venit s-o ia acasa.

Reporter: Va viziteaza cineva din familie?
Pacient: A mai fost, dar acum nu mai vine.
Reporter: Nu v-ati dorit in toti acesti ani sa mergeti acasa?
Pacienta: Mi-am dorit sa merg si sa ma caute sora mea.
Desi medicii spun ca pacienta nu prezinta un pericol si poate merge acasa cu tratament medicamentos, fratele ei refuza categoric s-o ia.

"Nu, nu putem sa o luam acasa ca face urat, va rog sa ma credeti, dar ce sa-i fac?", a spus Nazarel Adam, fratele pacientei.

Psihiatrii cunosc drama fiecarui pacient uitat de rude pe patul de spital. Majoritatea bolnavilor de la Psihiatrie nu reprezinta un pericol daca isi iau tratamentul, spun specialistii.

Pentru ca numarul pacientilor abandonati sa fie mai mic, din aceasta luna conducerea Institutului Socola a propus semnarea unui contract intre spital si apartinatori la internare, prin care familia trebuie sa aleaga: fie se ingrijeste de pacientul externat, fie plateste spitalizarea.

"Nu dorim sa dam pacientii afara din spital, dorim sa responsabilizam familiile. Sunt in jur de 350 pacienti si 80% sunt in situatia de a nu mai fi vizitati de mult timp", a spus Gabriel Oprisanu, manager Institutul de Psihiatrie Socola Iasi.

Cei care nu respecta contractul pot fi dati in judecata. Spitalul ar putea recupera astfel banii cheltuiti cu pacientii care au bilet de externare, dar nu au unde pleca.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Tag-uri: spital, socola, iasi, pacienta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii