ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
02-09-2014, ora 11:20

FILIT: Scriitorul mexican Guillermo Arriaga, autor al scenariilor filmelor„ 21 Grams” si „Babel”, vine la Iasi. Vezi lista completa a invitatilor

Articol de Ana-Maria Onofrei
Lista invitatilor, precum si programul celei de-a II-a editii a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), ce se va desfasura in perioada 1-5 octombrie, sunt aproape definitive. Un nou nume se alatura autorilor care vor fi prezenti in cadrul „Serilor FILIT” – scriitorul mexican Guillermo Arriaga, o adevarata celebritate a literaturii si filmului mondial, acesta fiind si scenarist, regizor de film si producator.

Inainte de a alege cariera de scriitor, Arriaga a incercat mai multe ocupatii si profesii, fiind angajat ca boxer, baschetbalist sau jucator profesionist de fotbal. Este autorul romanelor: „Escuadron Guillotina” (1991), „Un dulce olor a muerte” (1994) si „El Bufalo de la noche” (1999). Cartile lui Guillermo Arriaga au aparut in romaneste la Editura Vellant.

Alaturi de regizorul Alejandro Gonzalez Inarritu, a semnat scenariile unor filme celebre precum:„ Amores Perros”, care le-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film strain, un premiu BAFTA pentru cel mai bun film in alta limba decat engleza, premiile „Critics Week Grand Prize” si „Young Critics Award” la Festivalul de Film de la Cannes (2000) si multe alte premii si nominalizari; „21 Grams” (cu Benicio del Toro, Naomi Watts si Sean Penn), nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun scenariu; „The Three Burials of Melquiades” Estrada (film in care a jucat rolul secundar de vanator de ursi), pentru care a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes, in 2005, si „Babel” (Brad Pitt si Cate Blanchett). Este, de asemenea, regizor si scenarist al filmului „The Burning Plain” (2008), care le are in distributie pe Charlize Theron si Kim Bassinger.

Desi a fost premiat adesea in calitate de scenarist, Arriaga a declarat in repetate randuri ca nu ii place sa fie numit astfel si ca atat el, cat si ceilalti scenaristi sunt de fapt scriitori si ar trebui recunoscuti ca atare.

Alaturi de Guillermo Arriaga, in cadrul evenimentelor FILIT vor mai fi prezenti urmatorii scriitori din strainatate: Catalin Dorian Florescu (Elvetia), Georgi Gospodinov (Bulgaria), Jens Christian Grondahl (Danemarca), Patrick McGuinness (Marea Britanie), James Meek (Marea Britanie), Marius Daniel Popescu (Elvetia), Małgorzata Rejmer (Polonia), Fabio Stassi (Italia), Marius Szczygieł (Polonia) si Oksana Zabuzhko (Ucraina).

Totodata, publicul FILIT se va putea intalni si cu alti cunoscuti prozatori romani: Cezar Paul-Badescu, Gabriel Chifu, Dumitru Crudu, Mircea Diaconu, Caius Dobrescu, Matei Florian, Marin Malaicu-Hondrari, Catalin Mihuleac, Adina Rosetti, Corina Sabau, Adrian Schiop, Dumitru Tepeneag, Alexandru Vakulovski si Daniel Vighi.

In lista traducatorilor straini care au confirmat prezenta la FILIT figureaza: Georg Aescht (Germania), Sunia Acmabet (Turcia), Sean Cotter (SUA), Marian Ochoa de Eribe (Spania), Roberto Merlo (Italia), Karacsonyi Zsolt (Ungaria).

Foto: voltcafe.com
     
Tag-uri: FILIT, Iasi, Arriaga, invitati
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii