A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715930910.2532.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

FILIT Iasi 2014, prin ochii invitatilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
06-10-2014, ora 08:18

FILIT Iasi 2014, prin ochii invitatilor

Articol de Madalina Irimia
Editia a II-a a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) se incheie in aceasta seara. Organizatorii estimeaza un public total de circa 35.000 de participanti (25.000 de spectatori ai evenimentelor FILIT si 10.000 de vizitatori ai Targului de Carte Bookfest).

In total, in FILIT au fost implicate zilnic aproape 600 de persoane (din strainatate, din tara si din Iasi): scriitori, traducatori de literatura romana si straina, manageri culturali, critici literari, editori, profesori, jurnalisti, bloggeri culturali si voluntari. Bookfest a reprezentat, la randu-i, o desfasurare de forte, reunind in organizare (staff-ul Asociatiei Editorilor din Romania, editori, librari, responsabili de logistica) 100 de persoane.

Invitatii FILIT au venit anul acesta din 18 tari: Mexic, Franta, Republica Moldova, Iran, Elvetia, Bulgaria, Danemarca, SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Spania, Italia, Ungaria, Turcia, Suedia, Olanda, Romania. Acestia au parcurs dus-intors pe cale aeriana 250.000 de kilometri.

Spiritul de sarbatoare a intregului oras, interesul extraordinar al unui public tanar pentru literatura, dimensiunea si complexitatea festivalului, precum si faptul ca poate fi comparat cu oricare dintre evenimentele de gen din Europa sunt doar cateva dintre aspectele remarcate de oaspetii FILIT.

Cateva dintre declaratiile invitatilor:

David Lodge: „Este prima mea vizita in Romania si, luand in considerare varsta mea, cred ca va fi si ultima, dar va fi una memorabila. In Anglia, de obicei, aceste evenimente sunt amestecate cu festivitatile de premiere a sutelor de studenti si pot fi destul de obositoare. Dar aici este diferit si abia astept continuarea. Ma simt foarte onorat. Romanele mele, aparent, sunt foarte populare in Romania. Fiecare dintre ele a fost tradus in romana si am fost curios sa aflu de ce. Sunt foarte recunoscator editurilor si cititorilor mei pentru ca le place sa imi citeasca cartile”.

Mircea Cartarescu:Festivalul este la cel mai inalt nivel, as spune eu. Este un eveniment nu numai pentru viata culturala nationala, ci, din cate inteleg, este vorba despre unul dintre chiar cele mai, daca nu chiar cel mai mare festival din estul Europei. Este o mare reusita”.

Norman Manea: „Ma bucur ca sunt aici, in capitala Moldovei noastre. FILIT e o manifestare de mare anvergura, sunt foarte multi scriitori, iar eu sunt aici cu prietenul meu, un mare poet american, Edward Hirsch, si ne bucuram amandoi de ospitalitatea voastra”.

James Meek: „Aici, literatura se pare ca ii captiveaza si pe cei tineri, iar asta este ceva minunat. Sunt impresionat ca este doar al doilea an al festivalului. Daca cineva mi-ar fi spus ca festivalul se organizeaza de zece sau douazeci de ani, nu as fi fost asa surprins deoarece este organizat foarte bine”.

Patrick McGuinness: „Acest festival este incredibil de dinamic, sunt atatia oameni. Nu avem asa multi oameni la festivaluri in Marea Britanie. Ati avut un invitat care a castigat premiul Nobel, este grozav”.

Casa FILIT din fata Palatului Culturii din Iasi a presupus ridicarea unui pavilion modular de aproape 1300 de metri patrati, fiind deservit de o echipa de circa 50 de persoane.

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi este un eveniment finantat de Consiliul Judetean Iasi prin Muzeul Literaturii Romane Iasi. FILIT 2014 se desfasoara sub inaltul patronaj Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si beneficiaza de parteneriatul Bancii Nationale a Romaniei.

Foto: stupass.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii