ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
09-08-2016, ora 11:35

Explozia de la Iasi: Migrarea gazului metan in subsol, simulata in laboratoarele INSEMEX Petrosani

Articol de Madalina Irimia
O simulare a modului in care a migrat gazul din conducta fisurata descoperita in apropierea imobilului din Iasi in care a avut loc o explozie soldata cu doi morti ar putea avea loc in laboratoarele INCD INSEMEX Petrosani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Echipa de cercetatori de la INSEMEX Petrosani a prelevat, de la Iasi, din imobilul afectat la inceputul acestei luni de o explozie, mai multe probe, urmand ca in vederea realizarii expertizei tehnice care va determina modul de producere al deflagratiei, sa fie realizate o serie de simulari in laboratoarele institutului petrosanean.

Una dintre simulari va viza modul in care gazul metan scapat din conducta fisurata identificata in apropierea blocului s-a propagat prin sol.

”O sa facem o simulare a migrarii gazului prin sol de la acea conducta fisurata, spre exemplu. (..) Am prelevat destule probe care ne ajuta sa elucidam modul in care s-a produs evenimentul. Parte din probe vor fi expertizate, inca nu e bine stabilit, probabil la Institutul de Criminalistica al Inspectoratului General de Politie. O parte din probe o sa ne parvina noua. La noi va ajunge cu siguranta tot ce inseamna echipamente electrice. Nu s-a putut preleva zilele acestea tot pentru ca era moloz atat la subsol cat si la etajul I, urma sa consolideze blocul si sa elibereze materialul rezultat dupa explozie, dupa care se mai face o noua cercetare. Cat s-a putut observa si remarca am prelevat”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Constantin Lupu, directorul stiintific al INSEMEX Petrosani.

Directorul stiintific al INSEMEX Petrosani a mai precizat pentru MEDIAFAX ca nu au fost gasiti consumatori electrici la nivelul parterului, ci doar la etajele superioare, cercetatorii incercand sa stabileasca sursa de aprindere a gazului metan.

”Am stabilit o sursa de degajare gaz care putea sa migreze, sa ajunga atat la subsolul acestui bloc cat si la parter. Exista probabilitatea si altor surse de degajare si acumulare. Sursa este teava de gaz descoperita fisurata in apropierea blocului in care a avut loc explozia”, a completat Lupu.

Potrivit sursei citate, portiuni de pe strada pe care e amplasat imobilul in care a avut loc explozia au fost decopertate.

”S-a masurat (concentratia de gaz- n.r.) pe o raza de 100 de metri fata de imobil, in subsol, la nivelul conductelor de gaz natural. Erau conducte separate, s-au facut masuratori la nivelul conductelor, al blocurilor, in zona blocului cu pricina, in canalele posibile de acumulare. Am facut ceea ce noi stim mai bine cat de cat. Au fost cooperanti cei de la E.On Gaz. Unde am considerat ca trebuie verificata migrarea gazului, acumularea, daca nu exista alte degajari pe tronsonul de conducta de gaze naturale de pe strada”, a mai spus Lupu.

Pe langa echipamentele electrice, la INSEMEX Petrosani vor ajunge si alte probe, dar si peste 1.000 de documente.

”1.780 de documente. Cei de la regia apei, ce interventii au facut in zona, conductele de apa erau apropiate de cele de gaz. Cei de la E.ON Gaz ce interventii au facut si cand, care este registrul interventiilor celor de la E.ON, al celor de la regia apei. Planuri de situatie privind amplasarea blocului. Sunt multe documente”, a incheiat Constantin Lupu.

Directorul stiintific al INSEMEX Petrosani sustine ca se incearca finalizarea expertizei tehnice pana la finele acestui an, insa oferirea unui rezultat final parcursul acestui an nu reprezinta o ”certitudine”, intrucat pana la acest moment a fost prelevata o mica parte din probe.

La inceputul lunii august, intr-un imobil din municipiul Iasi a avut loc o explozie soldata cu moartea a doua persoane si ranirea altor 10. Deflagratia a avut loc din cauza unei acumulari de gaz, insa acum cercetatorii trebuie sa spuna care a fost sursa de aprindere a acestuia.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (4)  
best research tadalafil,  09.06.2021 12:27

tadalafil from canada to usa tadalafil research chemical tadalafil citrate

   
Stewartmeevy,  08.07.2017 23:55

wh0cd440355 amoxicillin Generic Acyclovir antabuse

   
Stewartmeevy,  08.05.2017 15:41

wh0cd2003624 buying viagra

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii