ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
04-04-2012, ora 15:28

Expeditia ieseanului Emil Racovita - “Belgica” - omagiata la Iasi prin lansarea proiectului european “Belgica 2012”

Articol de Gianina Petruca

Belgia si Romania au o lunga traditie de colaborare bilaterala, o lunga istorie parteneriala. Aceasta colaborare unica a inceput acum 115 ani prin Expeditia Belgiana din Antarctica (1897-1899), la care a participat cercetatorul roman, Emil Racovita si belgianul Adrien de Gerlache.

In cinstea acestei expeditii, parteneri din cele doua state au hotarat ca a venit timpul “sa apreciem patrimoniul comun, sa deschidem publicului aceasta istorie comuna, sa punem relatiile trecute intr-un context nou, actual si sa le consolidam in perspectiva unor proiecte de viitor comune”.

Institutii si organizatii din Romania si Belgia s-au regasit in aceasta dimensiune parteneriala si impart aceeasi dorinta de dezvoltare a relatiilor bilaterale pentru un viitor European.

Dr. Lacramioara Stratulat dir. gen. Complex Muzeal National “Moldova” Iasi:

“Am marea bucurie sa va anunt ca astazi vom lansa un proiect foarte frumos intitulat Blegica 2012. Este vorba de un proiect romano-belgian, un proiect inedit care isi propune ca prin activitatile sale sa scoata in evidenta marea personalitate a lui Emil Racovita. De ce la Iasi? Pentru ca Emil Racovita se nastea la Iasi in 1868 si pentru ca nu este tarziu sa promovam valorile pe care le-am avut, pentru a face ca publicul mai tanar sa cunoasca activitatea si experientele prin care a trecut Emil Racovita. Plusvaloarea acestui eveniment este in primul tand colaborarea dintre cele doua state. In al doilea rand incercam sa atragem si alte categorii de public, de la cei mici pana la cei mai in varsta.”

Belgica 2012 este un proiect interactiv, ce va cuprinde workshopuri in domeniul patrimoniului cultural, concursuri de desene si picture pentru copii “Valiza lui Emil Racovita”, concurs de fotografie digitala pentru tinei si o campanie de stranger de fonduri. Punctul culminant al proiectului va fi expozitia romano-belgiana “Emil Racovita: un pionier in colaboraraea romano-belgiana”, ce va fi vernisata la Iasi pe 5 noiembrie a.c.

Patrick Van den Nieuwenhof, heritage coordinator al Proiectului New Belgica:

“Scopul proiectului este sa realizam o colaborare unica intre partenerii din Belgia si Romania, pentru a readuce in atentia publicului expeditia Belgica, pe care au facut-o Emil Racovita si Adrien de Gerlache, acum mai mult de o suta de ani. Proiectul a luat fiinta in 2009 si este in continua crestere, prin implicarea a cat mai multor parteneri din cele doua state. Vrem sa stabilim o intreaga retea de parteneri, de a imbunatati comunicarea dintre ei, de a implica cat mai multe organizatii, si mai mult decat atat publicul larg, pentru ca generatia tanara are tendinta sa uite aceasta poveste minunata. Motiv pentru care vrem sa ii atragem prin diverse canale media dar si activitati in acest proiect.”

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii