ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
17-10-2013, ora 16:01

”Eu cum scap de aparatele electrice de care nu mai am nevoie?” Asociatia RoRec colecteaza deseurile electrice din Iasi

Articol de Cristian Amariei

Primaria Municipiul Iasi impreuna cu Asociatia RoRec, colaboreaza pentru crearea unei infrastructuri de colectarea deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice (DEEE) in folosul cetatenilor. In aceasta saptamana, o noua actiune din cadrul campaniei ”Locul deseurilor nu este in casa. Trimite-le la plimbare!” va avea loc la Iasi. Partenerii traditionali sunt Primaria Municipiului Iasi, SC Salubris S.A, APM Iasi si Universitatea Gheorghe Asachi.

Tratarea acestui tip de deseuri conform normelor europene in vigoare inseamna protejarea mediului, intrucat DEEE-urile pot contine substante periculoase precum mercur, nichel, plumb sau cadmiu, care, netratate corespunzator, pot dauna mediului si sanatatii oricaruia dintre noi. De aceea este important ca ele sa fie corect colectate si tratate conform standardelor europene de mediu.

Actiunea de colectare va avea loc sambata, 19 octombrie, intre orele 10.00-17.00. Pentru programarea comenzilor de colectare gratuita de la domiciliu, institutie sau sediu de firma a deseurilor electrice grele sau voluminoase, cetatenii sunt invitati sa sune la numarul 0765 622 140, disponibil luni-sambata intre orele 9.0.-18.00, respectiv la TelVerde 0800 444 800, apelabil gratuit, zilnic intre orele 9.00-17.00.

Cele 6 punctele provizorii de colectare, unde se pot depune deseuri electrice pe 19 noiembrie, vor fi amplasate in urmatoarele locuri:

1. Sediul SC Salubris S.A (Parcare - sos. Nationala nr.43)

2. Esplanada Tatarasi Oancea

3. Esplanada Alexandru cel Bun

4. Nicolina 1 (intersectia inainte de OMV in parc)

5. Parcarea Matase Iasi (vizavi de magazinul Baumax)

6. Scoala Veronica Micle (zona Bucium)

Cu ocazia Zilei Mediului, pe 5-8 iunie 2013, a avut loc ultima actiune de colectare DEEE la Iasi, in urma careia s-au trimis spre reciclare aproximativ 8.500 kg DEEE. Echipa Asociatiei RoRec i-a avut alaturi pe voluntarii de la Universitatea Gheorghe Asachi Iasi, peste 50 la numar. De asemenea, in jur de 40 de solicitari au fost inregistrare in call-center pentru preluarea gratuita a deseurilor electrice de la populatie si institutii.

Multumim autoritatilor locale care raspund pozitiv la campaniile noastre de colectare DEEE. Pentru noi este un semnal clar ca tot mai multi ieseni constientizeaza importanta pe care o au colectarea si reciclarea unor astfel de deseuri, o actiune fireasca pentru bunul mers al oricarei comunitati”, a declarat Cristian Oprea, Manager Regional al Asociatiei RoRec.

Multumim si de aceasta data tuturor cetatenilor municipiului pentru ca sunt prezenti activ la campaniile noastre de colectare DEEE. Acest lucru este un semnal pozitiv si prezinta faptul ca din ce in ce mai multi ieseni constientizeaza importanta pe care o are colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, o actiune ce favorizeaza bunastarea comunitati si sanatatea mediului inconjurator” – dr.ing. Ana-Maria Schiopu – Sef Birou Managementul Mediului – S.C. Salubris S.A.

Campaniile de informare- constientizare si de colectare a acestor tipuri de deseuri derulate sistematic la nivelul judetului inca din anul 2006 incep sa dea roade. Constatam astfel cu satisfactie ca, de la an la an, campaniile au rezultate din ce in ce mai bune iar cetatenii sunt mai bine informati si mai receptivi. Acesta este de fapt scopul unor astfel de actiuni: constientizarea de catre publicul larg a faptului ca aceste tipuri de deseuri - clasificate ca deseuri periculoase prin continutul de materiale si substante de acest fel (freoni, uleuri, etc ) - nu trebuie sa ajunga la containerele de gunoi ci fac obiectul unei colectari separate in vederea tratarii si valorificarii lor, contribuind astfel cu totii la protejarea mediului si la reducerea consumului de resurse naturale prin reciclare” – ing. Victor Bogdan Davideanu – Director Executiv APM Iasi.

Toti deponentii vor fi inscrisi la o tombola cu premii oferite de Tristar – 10 masini de calcat, 10 mixere, 10 cafetiere si 3 cuptoare cu microunde. Premiile vor fi oferite in urma unei trageri la sorti care va avea loc luni, 21 octombrie 2013, incepand cu ora 13.00, la sediul SC Salubris S.A , de pe Sos. Nationala nr.43.

Foto: timnews.ro

     
Tag-uri: RoRec, deseuri, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii