A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713995775.1565.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Efectul caniculei: vin mai putin, dar mai bun
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
01-09-2015, ora 15:14

Efectul caniculei: vin mai putin, dar mai bun

Articol de Cristian Amariei
Canicula are si o parte buna: vinul de anul acesta va fi mai aromat, promit podgorenii. Seceta, pe de alta parte, a facut strugurii sa se coaca mai repede: culesul a inceput la Cotnari cu o jumatate de luna mai devreme decat de obicei. Dar vestile bune se opresc aici. Productia se anunta cu 20 la suta mai mica decat anul trecut.

Angajatii celei mai mari podgorii din judetul Iasi au inceput deja sa culeaga via. Este sfarsitul lunii august, dar strugurii sunt copti.

„Anul asta s-a inceput mai devreme, din cauza temperaturilor ridicate, dar strugurii sunt foarte buni, sunt gustosi, numai buni pentru vin”, spune un angajat.

„Este o productie destul de buna, ne multumeste, in conditiile in care peste tot a fost seceta si au fost afectate culturile, la noi este destul de bine”, spune Bogdan Radeanu, sef de ferma.

Pentru ca a plouat putin, recolta a scazut cu 20 la suta fata de anul trecut. Strugurii au, insa, mai mult zahar, iar asta va face vinul mai aromat.

„Zaharul continut in strugure este de 190 de grame, la momentul acesta. Cu siguranta (vinul, n.r.) va fi mai bun”, spune Stefan Cotan, oenolog.

Din cele 1.750 de hectare de vita de vie din comuna Cotnari vor fi adunate 18 milioane de kilograme de struguri. Podgoria va trimite pe piata primul vin al anului la inceputul lui octombrie.

Daca seceta a ajutat strugurii albi sa fie mai dulci, canicula i-a facut mai parfumati pe cei rosii. Expertii de la Recas isi freaca mainile de bucurie.

Temperaturile ridicate ii ofera vinului o culoare mai puternica, scad nivelul de zahar, iar astfel vinul va fi mai aromat”, spune Hartley Smithers, oenolog.

Anul trecut, productia de vin a Romaniei a fost cu 20% mai mica fata de 2013. Chiar daca si anul acesta se anunta cantitati mai mici, viticultorii spera sa castige de pe seama cresterii vanzarilor, pentru ca promit licori de calitate.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: canicula, efect, vin
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii