ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
15-03-2011, ora 14:20

Educatia pentru sanatate va fi obligatorie in scoli?

Articol de Andreea Marinciu

Medicul deputat, Tudor Ciuhodaru, considera necesara studierea materiei “Educatie pentru sanatate”. Medicul a inaintat un proiect prin care aceasta disciplina sa devina obligatorie. Pana acum “Educatia pentru sanatate” era studiata ca materie optionala in scoli.

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru a inaintat catre Camera Deputatilor un nou proiect legislativ. Proiectul introdus de Ciuhodaru se refera la introducerea materiei “Educatie pentru sanatate” ca disciplina obligatorie. Propunerea legislativa a medicului din Iasi a plecat de la premisa ca dezinformarea in randul tinerilor este una dintre cauzele care duce la dezechilibre in sanatate. “ Situatia deplorabila a sanatatii romanilor se datoreaza lipsei de informare precum si educatiei necorespunzatoare. Dobandirea cunostintelor necesare in acest domeniu va avea rasunet asupra preventiei si diagnosticului precoce, a cresterii sperantei de viata precum si a reducerii cheltuielilor din sistemul sanitar”, a declarat dr.Tudor Ciuhodaru.In ultimii ani a crescut numarul cazurilor de infectii cu boli cu transmitere sexuala. Numarul de bolnavi in randul tinerilor este in continua crestere. Conform datelor furnizate de ministerul Sanatatii, numarul persoanelor infectate cu sifilis s-a dublat iar numarul adultilor infectati HIV este in continuua crestere.În rândul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 10 - 24 de ani, principalele cauze de mortalitate sunt reprezentate de accidentele de automobil, alte leziuni traumatice şi toxice, inclusiv sinuciderea.

Optionalele sunt stabilite fara optiunea elevilor

Comportamentul nesanatos si un stil de viata nesanatos a impus, in tarile occidentale, introducerea in programa scolara a orelor de „Educatie pentru sanatate”. „În multe ţări educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa întâi până într-a douăsprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate varstei”, a afirmat Tudor Ciuhodaru.Programul “Educatie pentru Sanatate” a fost introdus in scolile din Romania incepand cu anul scolar 2003/2004. Impactul acestei materii asupra tinerilor a fost foarte scazut din cauza ca materia era optionala. In plus, in foarte multe scoli disciplinile studiate ca “optionale sunt stabilite in functie de conducerea scolii fara a lua in considerare dorintele elevilor si a parintilor”, a adaugat Tudor Ciuhodaru.Atunci cand nu este studiata ca materie optionala “Educatia pentru sanatate” este facuta de catre profesori in orele de dirigentie. Totusi “programa pentru consiliere si orientare scolare este mult prea vasta si, mai ales la clasele terminale, se pune mult accent pe orientarea elevilor spre profilurile scoalare adecvate”, a declarat dr. Ciuhodaru.De aceea propunerea medicului deputat este ca aceasta materie sa fie predta de profesori specializati in domeniu.Implicarea autoritatilor in programul “Educatie pentru sanatate” este foarte mic. Medicii din scoli se afla practic in imposibilitate de a face fata unui asemenea program. Un singur medic de la o scoala trebuie sa aiba grija de aproximativ 200-2500 de elevi prescolari. In consecinta timpul pe care medicii din scoli si gradinte ar putea sa il aloce discutiei cu elevii sau prescolarii este foarte redus.

Pentru a deveni eficient acest program are nevoie de introducerea obligatorie„

Activitatea ONG-urilor este centrata in special pe educatia sexuala si combaterrea consumului de droguri. Din aceasata cauza activitatea ONG-urilor nu ii include si pe prescolari sau elevii din clasele I-IV. Tudor Ciuhodaru crede ca aceasta disciplina ar fi mult mai eficienta daca ar fi introdusa ca materie obligatorie. “Pentru a deveni eficient cu adevarat acest program are nevoie de introducerea obligatorie a disciplinei ,,educatie pentru sanatate”in institutiile de invatamant.”Conform propunerii medicului deputat, daca materia „Educatie pentru sanatate” va intra in programa scolara, elevii vor acumula cunostinte de anatomie si fizologie, elemente de igiena personala ( cum sa isi ingrijeasca mainile, unghiile, dintii, nasul, gura, parul si imbracamintea). Educatia pentru sanatate permite celui ce urmeaza o institutie de invatamant sa dezvolte cunostinte,deprinderi si abilitati, comportamente, compentente si practici din ce în ce mai sofisticate, care îl motiveaza în a pastra si ameliora sanatatea, a preveni boli si a reduce comportamentele de risc si ii ofera posibilitatea de a interveni in cunostiinta de cauza in anumite situatii ce pun in pericol sanatatea”, a declarat Ciuhodaru.Elemente de sanatate mentala si sanatatea alimentara vor fi incluse in studierea disciplinei. Elevii vor invata despre bioetica, metode de contraceptie, BTS(boli cu transmitere sexuala), elemente de protectia consumatorului sau reguli de politete.

Romanii fruntasi la TBC, cancer si copii abandonati

Statisticile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) privind sanatate romanilor sunt sumbre. Romania ocupa locuri fruntase la numarul bolnavilor de hepatita de tip B si C, la numarul de avorturi, la mortalitate cauzata de intreruperile de sarcina si la cancer de col uterin . Romania se situeaza pe locul intai in lume la numarul de copii abandonati in maternitati si pe locul trei la numarul de bolnavi de tuberculoza. Conform datelor INS (Institutul National de Statistica) in Romania principalele cauze de decessunt reprezentate de boli ale aparatului cardio-vascular (733,06 decese/100.000 locuitori), tumori (186,86 decese/100.000 locuitori), boli ale aparatului digestiv (69,25 decese/100.000 locuitori) şi boli ale aparatului respirator (66,4 decese/100.000 locuitori). Majoritatea acestor tipuri deAceste afectiuni sunt asociate sunt asociate cu alti factori care maresc riscul de imbolnavire precum: fumatul, regim alimentar bogat în grăsimi, sedentarism, obezitate sau relaţiile sexuale neprotejate cu un număr mai mare de parteneri sexuali . Totodata se constat o crestere alarmanata a comportamentelor de risc. Statisticile arat ca numarul fumatorilor a crescut. Astfel o treime din femeile de vârstă 15 - 44 de ani şi peste 50% din bărbaţi sunt fumători activi si se observat clar tendinţa de creştere a incidenţei acestui comportament. Proporţia fumătorilor activi a crescut mai ales în rândul tinerilor adulţi, cel mai rapid la grupa de vârstă 18-19 ani (de la 10% în 1993 la 27% în 1999);Consumul de alcool este pe o panta ascendenta. O femeie din patru şi trei bărbaţi din patru consumă alcool zilnic sau aproape zilnic.iar 2% dintre femei şi 51% dintre bărbaţi au declarat consumul cel putin o data in ultimele trei luni a mult de cinci băuturi alcoolice si se constata creşterea ssemnificativa a consumului de alcool la tinerii adulţi, în special la tinerele femei;Tinerii isi incep viata sexuala la o varsta foarte frageda. 56,3% dintre femeile sub 20 ani şi 80,5 dintre bărbaţii de aceeaşi vârstă si-au inceput viaţa sexuală; 34% dintre femei 86% dintre bărbaţi au declarat relaţii sexuale cu mai mult de un partener. 62% dintre barbatii tineri (62%) au declarat că au avut relaţii sexuale cu mai mult de patru partenere, iar 27% au raportat mai mult de zece partenere; Pe masura ce adolescentii isi incep viata sexuala mai devreme acestia sutn supusi riscului de a contacta o boala cu transmitere sexuala. Totusi foarte putini dintre ei constientizeaza riscul la care se supun in urma unui contact sexual neprotejat. 75% dintre femei şi 69% dintre bărbaţi considera foarte scazut sau inexistent riscul infectarii cu HIV iar adolescentii apreciaza ca infecţiile cu transmitere sexuală nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijoarare fiind foarte usor curabile;

     
Tag-uri:

, Medicul deputat, Tudor Ciuhodaru, considera necesara studierea materiei “Educatie pentru sanatate”. Medicul a inaintat un proiect prin care aceasta disciplina sa devina obligatorie. Pana acum “Educatia pentru sanatate” era studiata ca materie optionala in scoli.

 

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru a inaintat catre  Camera Deputatilor un nou proiect legislativ. Proiectul introdus de Ciuhodaru se refera la introducerea materiei “Educatie pentru sanatate” ca disciplina obligatorie. Propunerea legislativa a medicului din Iasi a plecat de la premisa ca dezinformarea in randul tinerilor este una dintre cauzele care duce la dezechilibre in sanatate.     “ Situatia deplorabila a sanatatii romanilor se datoreaza lipsei de informare precum si educatiei necorespunzatoare. Dobandirea cunostintelor necesare in acest domeniu va avea rasunet asupra preventiei si diagnosticului precoce, a cresterii sperantei de viata precum si a reducerii cheltuielilor din sistemul sanitar”, a declarat dr.Tudor Ciuhodaru.In ultimii ani a crescut numarul cazurilor de infectii cu boli cu transmitere sexuala. Numarul de bolnavi in randul tinerilor este in continua crestere. Conform datelor furnizate de ministerul Sanatatii, numarul persoanelor infectate cu sifilis s-a dublat iar numarul adultilor infectati HIV este in continuua crestere.În rândul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 10 - 24 de ani, principalele cauze de mortalitate sunt reprezentate de accidentele de automobil, alte leziuni traumatice şi toxice, inclusiv sinuciderea.

Optionalele sunt stabilite fara optiunea elevilor

 

Comportamentul nesanatos si un stil de viata nesanatos a impus, in tarile occidentale, introducerea in programa scolara a orelor de „Educatie pentru sanatate”. „În multe ţări educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa întâi până într-a douăsprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate varstei”, a afirmat Tudor Ciuhodaru.Programul “Educatie pentru Sanatate” a fost introdus in scolile din Romania incepand cu anul scolar 2003/2004. Impactul acestei materii asupra tinerilor a fost foarte scazut din cauza ca materia era optionala. In plus, in foarte multe scoli disciplinile studiate ca “optionale sunt stabilite in functie de conducerea scolii  fara a lua in considerare dorintele elevilor si a parintilor”, a adaugat Tudor Ciuhodaru.Atunci cand nu este studiata ca materie optionala “Educatia pentru sanatate” este  facuta de catre profesori in orele de dirigentie. Totusi “programa pentru consiliere si orientare scolare este mult prea vasta si, mai ales la clasele terminale, se pune mult accent pe orientarea elevilor spre profilurile scoalare adecvate”, a declarat dr. Ciuhodaru.De aceea propunerea medicului deputat este ca aceasta materie sa fie predta de profesori specializati in domeniu.Implicarea autoritatilor in programul “Educatie pentru sanatate” este foarte mic. Medicii din scoli se afla practic in imposibilitate de a face fata unui asemenea program. Un singur medic de la o scoala trebuie sa aiba grija de aproximativ 200-2500 de elevi prescolari. In consecinta timpul pe care medicii din scoli si gradinte ar putea sa il aloce discutiei cu elevii sau prescolarii este foarte redus.

Pentru a deveni eficient acest program are nevoie de introducerea obligatorie„" title="Stiri despre Medicul deputat, Tudor Ciuhodaru, considera necesara studierea materiei “Educatie pentru sanatate”. Medicul a inaintat un proiect prin care aceasta disciplina sa devina obligatorie. Pana acum “Educatia pentru sanatate” era studiata ca materie optionala in scoli.

 

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru a inaintat catre  Camera Deputatilor un nou proiect legislativ. Proiectul introdus de Ciuhodaru se refera la introducerea materiei “Educatie pentru sanatate” ca disciplina obligatorie. Propunerea legislativa a medicului din Iasi a plecat de la premisa ca dezinformarea in randul tinerilor este una dintre cauzele care duce la dezechilibre in sanatate.     “ Situatia deplorabila a sanatatii romanilor se datoreaza lipsei de informare precum si educatiei necorespunzatoare. Dobandirea cunostintelor necesare in acest domeniu va avea rasunet asupra preventiei si diagnosticului precoce, a cresterii sperantei de viata precum si a reducerii cheltuielilor din sistemul sanitar”, a declarat dr.Tudor Ciuhodaru.In ultimii ani a crescut numarul cazurilor de infectii cu boli cu transmitere sexuala. Numarul de bolnavi in randul tinerilor este in continua crestere. Conform datelor furnizate de ministerul Sanatatii, numarul persoanelor infectate cu sifilis s-a dublat iar numarul adultilor infectati HIV este in continuua crestere.În rândul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 10 - 24 de ani, principalele cauze de mortalitate sunt reprezentate de accidentele de automobil, alte leziuni traumatice şi toxice, inclusiv sinuciderea.

Optionalele sunt stabilite fara optiunea elevilor

 

Comportamentul nesanatos si un stil de viata nesanatos a impus, in tarile occidentale, introducerea in programa scolara a orelor de „Educatie pentru sanatate”. „În multe ţări educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa întâi până într-a douăsprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate varstei”, a afirmat Tudor Ciuhodaru.Programul “Educatie pentru Sanatate” a fost introdus in scolile din Romania incepand cu anul scolar 2003/2004. Impactul acestei materii asupra tinerilor a fost foarte scazut din cauza ca materia era optionala. In plus, in foarte multe scoli disciplinile studiate ca “optionale sunt stabilite in functie de conducerea scolii  fara a lua in considerare dorintele elevilor si a parintilor”, a adaugat Tudor Ciuhodaru.Atunci cand nu este studiata ca materie optionala “Educatia pentru sanatate” este  facuta de catre profesori in orele de dirigentie. Totusi “programa pentru consiliere si orientare scolare este mult prea vasta si, mai ales la clasele terminale, se pune mult accent pe orientarea elevilor spre profilurile scoalare adecvate”, a declarat dr. Ciuhodaru.De aceea propunerea medicului deputat este ca aceasta materie sa fie predta de profesori specializati in domeniu.Implicarea autoritatilor in programul “Educatie pentru sanatate” este foarte mic. Medicii din scoli se afla practic in imposibilitate de a face fata unui asemenea program. Un singur medic de la o scoala trebuie sa aiba grija de aproximativ 200-2500 de elevi prescolari. In consecinta timpul pe care medicii din scoli si gradinte ar putea sa il aloce discutiei cu elevii sau prescolarii este foarte redus.

Pentru a deveni eficient acest program are nevoie de introducerea obligatorie„">Medicul deputat, Tudor Ciuhodaru, considera necesara studierea materiei “Educatie pentru sanatate”. Medicul a inaintat un proiect prin care aceasta disciplina sa devina obligatorie. Pana acum “Educatia pentru sanatate” era studiata ca materie optionala in scoli.

 

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru a inaintat catre  Camera Deputatilor un nou proiect legislativ. Proiectul introdus de Ciuhodaru se refera la introducerea materiei “Educatie pentru sanatate” ca disciplina obligatorie. Propunerea legislativa a medicului din Iasi a plecat de la premisa ca dezinformarea in randul tinerilor este una dintre cauzele care duce la dezechilibre in sanatate.     “ Situatia deplorabila a sanatatii romanilor se datoreaza lipsei de informare precum si educatiei necorespunzatoare. Dobandirea cunostintelor necesare in acest domeniu va avea rasunet asupra preventiei si diagnosticului precoce, a cresterii sperantei de viata precum si a reducerii cheltuielilor din sistemul sanitar”, a declarat dr.Tudor Ciuhodaru.In ultimii ani a crescut numarul cazurilor de infectii cu boli cu transmitere sexuala. Numarul de bolnavi in randul tinerilor este in continua crestere. Conform datelor furnizate de ministerul Sanatatii, numarul persoanelor infectate cu sifilis s-a dublat iar numarul adultilor infectati HIV este in continuua crestere.În rândul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 10 - 24 de ani, principalele cauze de mortalitate sunt reprezentate de accidentele de automobil, alte leziuni traumatice şi toxice, inclusiv sinuciderea.

Optionalele sunt stabilite fara optiunea elevilor

 

Comportamentul nesanatos si un stil de viata nesanatos a impus, in tarile occidentale, introducerea in programa scolara a orelor de „Educatie pentru sanatate”. „În multe ţări educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa întâi până într-a douăsprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate varstei”, a afirmat Tudor Ciuhodaru.Programul “Educatie pentru Sanatate” a fost introdus in scolile din Romania incepand cu anul scolar 2003/2004. Impactul acestei materii asupra tinerilor a fost foarte scazut din cauza ca materia era optionala. In plus, in foarte multe scoli disciplinile studiate ca “optionale sunt stabilite in functie de conducerea scolii  fara a lua in considerare dorintele elevilor si a parintilor”, a adaugat Tudor Ciuhodaru.Atunci cand nu este studiata ca materie optionala “Educatia pentru sanatate” este  facuta de catre profesori in orele de dirigentie. Totusi “programa pentru consiliere si orientare scolare este mult prea vasta si, mai ales la clasele terminale, se pune mult accent pe orientarea elevilor spre profilurile scoalare adecvate”, a declarat dr. Ciuhodaru.De aceea propunerea medicului deputat este ca aceasta materie sa fie predta de profesori specializati in domeniu.Implicarea autoritatilor in programul “Educatie pentru sanatate” este foarte mic. Medicii din scoli se afla practic in imposibilitate de a face fata unui asemenea program. Un singur medic de la o scoala trebuie sa aiba grija de aproximativ 200-2500 de elevi prescolari. In consecinta timpul pe care medicii din scoli si gradinte ar putea sa il aloce discutiei cu elevii sau prescolarii este foarte redus.

Pentru a deveni eficient acest program are nevoie de introducerea obligatorie„,

 

Activitatea ONG-urilor este centrata in special pe educatia sexuala si combaterrea consumului de droguri. Din aceasata cauza activitatea ONG-urilor nu ii include si pe prescolari sau elevii din clasele I-IV. Tudor Ciuhodaru crede ca aceasta disciplina ar fi mult mai eficienta daca ar fi introdusa ca materie obligatorie. “Pentru a deveni eficient cu adevarat acest program are nevoie de introducerea obligatorie a disciplinei ,,educatie pentru sanatate”in institutiile de invatamant.”Conform propunerii medicului deputat, daca materia „Educatie pentru sanatate” va intra in programa scolara, elevii vor acumula cunostinte de anatomie si fizologie, elemente de igiena personala ( cum sa isi ingrijeasca mainile, unghiile, dintii, nasul, gura, parul si imbracamintea). Educatia pentru sanatate permite celui ce urmeaza o institutie de invatamant  sa dezvolte cunostinte,deprinderi si abilitati, comportamente, compentente si practici din ce în ce mai sofisticate, care îl motiveaza în a pastra si ameliora sanatatea, a preveni boli si a reduce comportamentele de risc si ii ofera posibilitatea de a interveni in cunostiinta de cauza in anumite situatii ce pun in pericol sanatatea”, a declarat Ciuhodaru.Elemente de sanatate mentala si sanatatea alimentara vor fi incluse in studierea disciplinei. Elevii vor invata despre bioetica, metode de contraceptie, BTS(boli cu transmitere sexuala), elemente de protectia consumatorului sau reguli de politete.

Romanii fruntasi la TBC, cancer si copii abandonati

 

" title="Stiri despre

 

Activitatea ONG-urilor este centrata in special pe educatia sexuala si combaterrea consumului de droguri. Din aceasata cauza activitatea ONG-urilor nu ii include si pe prescolari sau elevii din clasele I-IV. Tudor Ciuhodaru crede ca aceasta disciplina ar fi mult mai eficienta daca ar fi introdusa ca materie obligatorie. “Pentru a deveni eficient cu adevarat acest program are nevoie de introducerea obligatorie a disciplinei ,,educatie pentru sanatate”in institutiile de invatamant.”Conform propunerii medicului deputat, daca materia „Educatie pentru sanatate” va intra in programa scolara, elevii vor acumula cunostinte de anatomie si fizologie, elemente de igiena personala ( cum sa isi ingrijeasca mainile, unghiile, dintii, nasul, gura, parul si imbracamintea). Educatia pentru sanatate permite celui ce urmeaza o institutie de invatamant  sa dezvolte cunostinte,deprinderi si abilitati, comportamente, compentente si practici din ce în ce mai sofisticate, care îl motiveaza în a pastra si ameliora sanatatea, a preveni boli si a reduce comportamentele de risc si ii ofera posibilitatea de a interveni in cunostiinta de cauza in anumite situatii ce pun in pericol sanatatea”, a declarat Ciuhodaru.Elemente de sanatate mentala si sanatatea alimentara vor fi incluse in studierea disciplinei. Elevii vor invata despre bioetica, metode de contraceptie, BTS(boli cu transmitere sexuala), elemente de protectia consumatorului sau reguli de politete.

Romanii fruntasi la TBC, cancer si copii abandonati

 

">

 

Activitatea ONG-urilor este centrata in special pe educatia sexuala si combaterrea consumului de droguri. Din aceasata cauza activitatea ONG-urilor nu ii include si pe prescolari sau elevii din clasele I-IV. Tudor Ciuhodaru crede ca aceasta disciplina ar fi mult mai eficienta daca ar fi introdusa ca materie obligatorie. “Pentru a deveni eficient cu adevarat acest program are nevoie de introducerea obligatorie a disciplinei ,,educatie pentru sanatate”in institutiile de invatamant.”Conform propunerii medicului deputat, daca materia „Educatie pentru sanatate” va intra in programa scolara, elevii vor acumula cunostinte de anatomie si fizologie, elemente de igiena personala ( cum sa isi ingrijeasca mainile, unghiile, dintii, nasul, gura, parul si imbracamintea). Educatia pentru sanatate permite celui ce urmeaza o institutie de invatamant  sa dezvolte cunostinte,deprinderi si abilitati, comportamente, compentente si practici din ce în ce mai sofisticate, care îl motiveaza în a pastra si ameliora sanatatea, a preveni boli si a reduce comportamentele de risc si ii ofera posibilitatea de a interveni in cunostiinta de cauza in anumite situatii ce pun in pericol sanatatea”, a declarat Ciuhodaru.Elemente de sanatate mentala si sanatatea alimentara vor fi incluse in studierea disciplinei. Elevii vor invata despre bioetica, metode de contraceptie, BTS(boli cu transmitere sexuala), elemente de protectia consumatorului sau reguli de politete.

Romanii fruntasi la TBC, cancer si copii abandonati

 

, Statisticile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) privind sanatate romanilor sunt sumbre. Romania ocupa locuri fruntase la numarul bolnavilor de hepatita de tip B si C, la numarul de avorturi, la mortalitate cauzata de intreruperile de sarcina si la cancer de col uterin . Romania se situeaza pe locul intai in lume la numarul de copii abandonati in maternitati si pe locul trei la numarul de bolnavi de tuberculoza. Conform datelor INS (Institutul National de Statistica) in Romania principalele cauze de decessunt reprezentate de boli ale aparatului cardio-vascular (733,06 decese/100.000 locuitori), tumori (186,86 decese/100.000 locuitori), boli ale aparatului digestiv (69,25 decese/100.000 locuitori) şi boli ale aparatului respirator (66,4 decese/100.000 locuitori). Majoritatea acestor tipuri deAceste afectiuni sunt asociate sunt asociate cu alti factori care maresc riscul de imbolnavire precum: fumatul, regim alimentar bogat în grăsimi, sedentarism, obezitate sau  relaţiile sexuale neprotejate cu un număr mai mare de parteneri sexuali . Totodata se constat o crestere alarmanata a comportamentelor de risc. Statisticile arat ca numarul fumatorilor a crescut. Astfel o treime din femeile de vârstă 15 - 44 de ani şi peste 50%  din bărbaţi sunt fumători activi si se  observat clar tendinţa de creştere a incidenţei acestui comportament. Proporţia fumătorilor activi a crescut mai ales în rândul tinerilor adulţi, cel mai rapid la grupa de vârstă 18-19 ani (de la 10% în 1993 la 27% în 1999);Consumul de alcool este pe o panta ascendenta. O femeie din patru şi trei bărbaţi din patru consumă alcool zilnic sau aproape zilnic.iar 2% dintre femei şi 51% dintre bărbaţi au declarat consumul cel putin o data in ultimele trei luni a mult de cinci băuturi alcoolice si se constata  creşterea ssemnificativa  a consumului de alcool la tinerii adulţi, în special la tinerele femei;Tinerii isi incep viata sexuala la o varsta foarte frageda. 56,3% dintre femeile sub 20 ani şi 80,5 dintre bărbaţii de aceeaşi vârstă si-au inceput viaţa sexuală; 34% dintre femei 86% dintre bărbaţi au declarat   relaţii sexuale cu mai mult de un partener. 62% dintre barbatii tineri (62%) au declarat că au avut relaţii sexuale cu mai mult de patru partenere, iar 27% au raportat mai mult de zece partenere; Pe masura ce adolescentii isi incep viata sexuala mai devreme acestia sutn supusi riscului de a contacta o boala cu transmitere sexuala. Totusi foarte putini dintre ei constientizeaza riscul la care se supun in urma unui contact sexual neprotejat. 75% dintre femei şi 69% dintre bărbaţi considera  foarte scazut sau inexistent riscul  infectarii cu HIV  iar adolescentii apreciaza  ca infecţiile  cu transmitere sexuală nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijoarare fiind foarte usor curabile;

" title="Stiri despre Statisticile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) privind sanatate romanilor sunt sumbre. Romania ocupa locuri fruntase la numarul bolnavilor de hepatita de tip B si C, la numarul de avorturi, la mortalitate cauzata de intreruperile de sarcina si la cancer de col uterin . Romania se situeaza pe locul intai in lume la numarul de copii abandonati in maternitati si pe locul trei la numarul de bolnavi de tuberculoza. Conform datelor INS (Institutul National de Statistica) in Romania principalele cauze de decessunt reprezentate de boli ale aparatului cardio-vascular (733,06 decese/100.000 locuitori), tumori (186,86 decese/100.000 locuitori), boli ale aparatului digestiv (69,25 decese/100.000 locuitori) şi boli ale aparatului respirator (66,4 decese/100.000 locuitori). Majoritatea acestor tipuri deAceste afectiuni sunt asociate sunt asociate cu alti factori care maresc riscul de imbolnavire precum: fumatul, regim alimentar bogat în grăsimi, sedentarism, obezitate sau  relaţiile sexuale neprotejate cu un număr mai mare de parteneri sexuali . Totodata se constat o crestere alarmanata a comportamentelor de risc. Statisticile arat ca numarul fumatorilor a crescut. Astfel o treime din femeile de vârstă 15 - 44 de ani şi peste 50%  din bărbaţi sunt fumători activi si se  observat clar tendinţa de creştere a incidenţei acestui comportament. Proporţia fumătorilor activi a crescut mai ales în rândul tinerilor adulţi, cel mai rapid la grupa de vârstă 18-19 ani (de la 10% în 1993 la 27% în 1999);Consumul de alcool este pe o panta ascendenta. O femeie din patru şi trei bărbaţi din patru consumă alcool zilnic sau aproape zilnic.iar 2% dintre femei şi 51% dintre bărbaţi au declarat consumul cel putin o data in ultimele trei luni a mult de cinci băuturi alcoolice si se constata  creşterea ssemnificativa  a consumului de alcool la tinerii adulţi, în special la tinerele femei;Tinerii isi incep viata sexuala la o varsta foarte frageda. 56,3% dintre femeile sub 20 ani şi 80,5 dintre bărbaţii de aceeaşi vârstă si-au inceput viaţa sexuală; 34% dintre femei 86% dintre bărbaţi au declarat   relaţii sexuale cu mai mult de un partener. 62% dintre barbatii tineri (62%) au declarat că au avut relaţii sexuale cu mai mult de patru partenere, iar 27% au raportat mai mult de zece partenere; Pe masura ce adolescentii isi incep viata sexuala mai devreme acestia sutn supusi riscului de a contacta o boala cu transmitere sexuala. Totusi foarte putini dintre ei constientizeaza riscul la care se supun in urma unui contact sexual neprotejat. 75% dintre femei şi 69% dintre bărbaţi considera  foarte scazut sau inexistent riscul  infectarii cu HIV  iar adolescentii apreciaza  ca infecţiile  cu transmitere sexuală nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijoarare fiind foarte usor curabile;

">Statisticile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) privind sanatate romanilor sunt sumbre. Romania ocupa locuri fruntase la numarul bolnavilor de hepatita de tip B si C, la numarul de avorturi, la mortalitate cauzata de intreruperile de sarcina si la cancer de col uterin . Romania se situeaza pe locul intai in lume la numarul de copii abandonati in maternitati si pe locul trei la numarul de bolnavi de tuberculoza. Conform datelor INS (Institutul National de Statistica) in Romania principalele cauze de decessunt reprezentate de boli ale aparatului cardio-vascular (733,06 decese/100.000 locuitori), tumori (186,86 decese/100.000 locuitori), boli ale aparatului digestiv (69,25 decese/100.000 locuitori) şi boli ale aparatului respirator (66,4 decese/100.000 locuitori). Majoritatea acestor tipuri deAceste afectiuni sunt asociate sunt asociate cu alti factori care maresc riscul de imbolnavire precum: fumatul, regim alimentar bogat în grăsimi, sedentarism, obezitate sau  relaţiile sexuale neprotejate cu un număr mai mare de parteneri sexuali . Totodata se constat o crestere alarmanata a comportamentelor de risc. Statisticile arat ca numarul fumatorilor a crescut. Astfel o treime din femeile de vârstă 15 - 44 de ani şi peste 50%  din bărbaţi sunt fumători activi si se  observat clar tendinţa de creştere a incidenţei acestui comportament. Proporţia fumătorilor activi a crescut mai ales în rândul tinerilor adulţi, cel mai rapid la grupa de vârstă 18-19 ani (de la 10% în 1993 la 27% în 1999);Consumul de alcool este pe o panta ascendenta. O femeie din patru şi trei bărbaţi din patru consumă alcool zilnic sau aproape zilnic.iar 2% dintre femei şi 51% dintre bărbaţi au declarat consumul cel putin o data in ultimele trei luni a mult de cinci băuturi alcoolice si se constata  creşterea ssemnificativa  a consumului de alcool la tinerii adulţi, în special la tinerele femei;Tinerii isi incep viata sexuala la o varsta foarte frageda. 56,3% dintre femeile sub 20 ani şi 80,5 dintre bărbaţii de aceeaşi vârstă si-au inceput viaţa sexuală; 34% dintre femei 86% dintre bărbaţi au declarat   relaţii sexuale cu mai mult de un partener. 62% dintre barbatii tineri (62%) au declarat că au avut relaţii sexuale cu mai mult de patru partenere, iar 27% au raportat mai mult de zece partenere; Pe masura ce adolescentii isi incep viata sexuala mai devreme acestia sutn supusi riscului de a contacta o boala cu transmitere sexuala. Totusi foarte putini dintre ei constientizeaza riscul la care se supun in urma unui contact sexual neprotejat. 75% dintre femei şi 69% dintre bărbaţi considera  foarte scazut sau inexistent riscul  infectarii cu HIV  iar adolescentii apreciaza  ca infecţiile  cu transmitere sexuală nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijoarare fiind foarte usor curabile;

Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
andrew,  16.03.2011 10:18

arata deplorabil asezarea in pagina!

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii