ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
21-10-2013, ora 11:39

Economistul francez Pascal Salin primeste titlul de Doctor Honoris Causa la UAIC Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi acorda joi, 24 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa uneia dintre cele mai cunoscute figuri ale economiei franceze - profesorul Pascal Salin. Profesor de finante publice si teorie monetara la Universitatea Paris-Dauphine, consultant pentru Fondul Monetar International si Organizatia Natiunilor Unite, Pascal Salin este avocatul unui sistem bancar cu adevarat liber, lipsit de orice interventie a statului. Ceremonia va avea loc in Aula Magna "Mihai Eminescu", cu incepere de la ora 13.00.

Profesorul Salin este o figura extrem de bine cunoscuta a peisajului media: s-a implicat cu pasiune in dezbateri publice ori de cate ori a considerat ca avea ceva important de spus. Nenumaratele aparitii la radio si televiziune, interviuri acordate ziarelor si revistelor, intr-un mediu dominat, de multe ori, de prejudecati si erori, au facut ca teoriile sale sa paraseasca biroul bine ferecat al cercetatorului si sa patrunda acolo unde nevoia de luciditate e mai intensa ca oriunde in alta parte. Pozitiile in legatura cu politica Uniunii Europene, cu integrarea monetara, cu liberalizarea serviciilor in spatiul european au fost ascultate cu interes de marele public.

In explicarea crizei economice, pozitia profesorului Salin a fost radicala, rationala si inteligenta: turbulentele majore cunoscute de economia mondiala in ultima jumatate de deceniu constitutuie consecinta logica a interventiei masive a statului in economie. Acesta considera ca evenimentele ultimilor cinci-sase ani nu reprezinta altceva decat corectii dureroase ale „dezmatului” monetar si bugetar produs, in prima parte a anilor 2000, ca urmare a unei politici nechibzuite a autoritatilor.

In prezent, profesorul Salin este membru corespondent al Academiei de Stiinte din Argentina, membru al Academic Advisory Board al Atlas Economic Research Foundation, una din cele mai mari organizatii de profil din lume, si face parte din consilii de conducere a unor entitati similare, al caror obiectiv fundamental il constituie promovarea idealurilor societatii deschise si ale economiei de piata. In acelasi timp, face parte din conducerea editoriala a unora dintre cele mai prestigioase publicatii din lume, dintre care amintim: Independent Review, Quarterly Journal of Austrian Economics, Economie et Gestion, Journal of Libertarian Studies, Procesos de Mercado, Revue africaine de strategie. In urma cu cativa ani, profesorul Pascal Salin a acceptat invitatia Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi de a deveni membru al comitetului academic al revistei The Review of Economic and Business Studies.

Foto: lrinka.lt

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii