ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-10-2012, ora 15:34

Ecaterina Andronescu: “Iasul este orasul cu scoli de mare prestigiu cu elevi care s-au afirmat la nivel international”

Articol de Diana Dumitriu

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ecaterina Andronescu, a luat parte la ceremonia aniversarii a 100 de ani de invatamant agronomic de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad", prilej cu care a recunoscut ca ”Iasul este orasul cu scoli de mare prestigiu cu elevi care s-au afirmat la nivel international”.

” Iasiul era numit odata orasul scoalelor. Iasul este orasul cu scoli de mare prestigiu cu elevi care s-au afirmat la nivel international (...) Ce-am fi noi fara scoala? Nu putem sa ne imaginam nici macar o clipa o asemenea eventualitate. (...) Nimic nu se naste din neant. Totul presupune stradanie, efort, invingerea in fiecare zi a dificultatilor cu care ne intalnim. Scolile Iasului dau stralucire Iasului, dar nu numai Iasului. Traim o perioada a internationalizarii invatamantului. Cred ca nu este numai o sintagma pe care o adaugam in limbajul nostru. Este o realitate cu care ne confruntam in fiecare zi. Invatamantul superior, studentii si profesorii nu mai sunt intr-o singura institutie, ei sunt peste tot in lume, ceea ce este un fapt extraordinar”, a spus ministrul Educatiei, subliniind astfel importanta mobilitatii curriculare.

De asemenea, Ecaterina Andronescu a subliniat ca ”daca Romania are o sansa ca maine sa devina o tara din care sa nu ne mai plece tinerii, dar care sa ramana si sa munceasca, sa contribuie la dezvoltarea ei, atunci agricultura este una dintre primele ramuri asupra carora trebuie sa acordam toata atentia. Dumneavoastra, profesori si studenti, va revine sarcina sa dezvoltati agricultura romaneasca intr-o ramura care sa dea tarii mai multa stralucire”, a mai declarat Ecaterina Andronescu, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Ea a acordat o diploma si o placheta din partea Ministerului Educatiei pentru recunoasterea valorii institutiei de invatamant superior iesene.

Prezent la eveniment, primarul Gheorghe Nichita a subliniat in timpul discursului sau ca profesia de agronom este pe cat de frumoasa, pe atat de grea, si impune sacrificii pe care doar dragostea pentru meserie le poate accepta.

Astazi, Universitatea Agronomica din Iasi isi primeste cu prisosinta rodul semanat cu 100 de ani in urma, prin truda si entuziasmul unor oameni cu dragoste de pamant si de binefacerile sale. Corpul profesoral si studentii de azi continua, cu aceeasi nestramutata pasiune, ancestrala comunicare cu natura care ne este matca tuturor. In anii care au trecut de la primele lectii de agronomie expuse de catre Ion Ionescu de la Brad in 1842, la Academia Mihaileana, si pana astazi, cand Universitatea care ii poarta numele este prima din tara care ofera studentilor posibilitatea de a invata utilizand tehnologia 3D, acest for academic a devenit unul dintre pilonii de baza pe care se sprijina dimensiunea intelectuala a Iasiului. Fara indoiala, pionierul invatamantului agricol iesean a fost Ion Ionescu de la Brad, membru de onoare al Academiei Romane, cel care in 1842, a fost primul profesor de stiinte agricole din tara, predand la Academia Mihaileana din Iasi. Progresele inregistrate de-a lungul timpului, atat in infrastructura - si subliniez aici existenta unei biblioteci informatizate si a celei mai bine dotate baze sportive din Iasi - , cat si in calitatea actului educational, demonstreaza nivelul de elita al managementului Universitatii. Generatiile de studenti si profesori care au facut si fac istorie in aceste amfiteatre reprezinta garantia trainiciei acestui asezamant stiintific”, a spus primarul Gheorghe Nichita.

El a precizat totodata ca actualitatea arata ca Universitatea Agronomica din Iasi trebuie sa faca fata numeroaselor provocari ale vietii moderne, atat in plan didactic, cat si economic mai ales ca intregul context agricol mondial se afla intr-o continua transformare, lumea trebuind sa gaseasca solutii de ecologizare a produselor alimentare.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii