ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
29-01-2013, ora 17:20

Dumitru Oprea sustine ca prin metodele de determinare a punctului de pensie, guvernul Ponta nu acorda pensionarilor sume importante de bani

Articol de Diana Dumitriu

Senatorul PDL Dumitru Oprea demasca practicile mincinoase prin care Guvernul Ponta priveaza de drepturi banesti pensionarii din Romania. El spune ca este vorba despre aprobarea Ordonantei de urgenta nr. 1/2013 pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul stabilirii valorii punctului de pensie, pentru anul 2013, la doar 762,1 RON, in conditiile in care acesta ar trebui sa fie mai mare.

Intr-o interventie in plenul Senatului, de luni, 28 ianuarie, Dumitru Oprea a aratat ca, prin metodele de determinare a punctului de pensie, guvernul Ponta nu acorda pensionarilor sume importante de bani. Executivul USL, sub masca demagogiei, pretinde ca le mareste pensia, prin indexarea la nivelul ratei inflatiei, insa, prin ordonanta de urgenta aprobata luni, pensionarilor nu li se acorda toate drepturile.

Mai exact, guvernantii au hotarat ca punctul de pensie, corectat cu rata inflatiei, este de 762,1 RON. In realitate, el ar trebui sa fie de 804,612. Numai ca reprezentantii puterii au avut grija sa nu ia in calcul si cresterea salariului mediu brut, inregistrat in perioada anterioara, lucru prevazut de lege. Prin urmare, pensionarii pierd in fiecare luna 42,5 RON. Inmultit cu 12 luni ale anului, inseamna un minus de 510 RON din buzunarul fiecarui pensionar. O a doua manevra a guvernului USL, pentru a nu respecta legea pensiilor, o constituie modul de calcul al indicelui de corectie pentru persoanele care au iesit la pensie incepand cu 2011. Astfel, indicele real este de 1,2509, in vreme ce executivul a aprobat un indice de 1.06. In aceste conditii, pensionarii pierd inca 153,6 RON pe luna, adica 1843,2 RON pe an.

Senatorul Dumitru Oprea considera ca aceste practici regretabile arata adevarata “grija“ a USL fata de pensionari. Parlamentarul iesean accepta faptul ca bugetul de pensii este dezechilibrat, insa crede ca executivul trebuie sa aiba minima decenta de a recunoaste ca nu are bani pentru respectarea prevederilor legale. In acest sens, Dumitru Oprea face un apel catre Guvernul Romaniei sa inceteze manipularea cetatenilor privind cresterea pensiilor, in conditiile in care aceasta nu acopera nici macar rata reala a inflatiei.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii