A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716085151.1953.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Doua festivaluri internationale de poezie in FIE 2015. Sa FIE poezie!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
20-05-2015, ora 12:04

Doua festivaluri internationale de poezie in FIE 2015. Sa FIE poezie!

Articol de Cristian Amariei
Iasul educational si cultural, Iasul lui Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Otilia Cazimir sau MIhai Ursachi, nu ar fi deplin fara poezie. Iata de ce Festivalul International al Educatiei va include, in cadrul celei de-a III-a editii, doua festivaluri de poezie cu participare internationala.
Mai intai, intre 20 si 23 mai 2015, la Chisinau, iar apoi la Iasi va avea loc, sub egida Festivalului International al Educatiei, editia a VII-a a Festivalului International de Poezie „Grigore Vieru”. Programul festivalului este conceput de la prima editie ca un dialog Chisinau – Iasi si va fi deschis la in capitala Republicii Moldova, miercuri, 20 mai, la ora 10.00, cu depunere de flori si un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant”.

In cadrul festivalului, Institutul Cultural Roman din Chisinau va acorda Marele Premiu „Grigore Vieru”, Premiul pentru Poezie si Premiul pentru Traducere. Manifestarile de la Iasi vor debuta vineri, 22 mai 2015, la ora 11.00, la Muzeul Unirii si se vor incheia sambata, 23 mai 2015, cu o serie de evenimente gazduite, de la ora 17.30, de Aula „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Central Universitare Iasi.

De luni, 25 mai, pana sambata 30 mai 2015, Festivalul International „Poezia la Iasi” va oferi iesenilor o sansa in plus de a se regasi in „orasul poeziei”. O suta de poeti vor merge si anul acesta in zece cartiere ale Iasului, pentru a oferi locuitorilor poezie de cea mai buna calitate. Alaturi de ei, vor fi fi prezenti zece celebri pictori ai Iasului, zece virtuozi ai instrumentului si zece perechi de dansatori, care impreuna vor oferi ideea de spectacol de poezie iesenilor la ei acasa.

Dintre poetii care vor ajunge la Iasi amintim pe Ileana Malancioiu, Gabriel Chifu, Ion Muresan, Ion Moldova, Traian Stef, Gheorghe Mocuta, Marco Bela, Gellu Dorina, Adrian Alui Gheorghe (Romania), Adam Puslojic, Slavco Almajan (Serbia), Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Nicolae Spataru, Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Ion Hadarca, Nicolae Popa, Irina Nichit (Republica Moldova), Vasile Tarateanu, Vladimir Bacinschi, Ilie Tudor Zegrea (Ucraina) Dinu Flamand, Florentin Palaghia (Franta), Christian Schenk (Germania), Bianca Marcovici (Israel). Din randul poetilor Iasului invitati la festival ii amintim pe Horia Zilieru, Emil Brumaru, Nichita Danilov. Invitatul de onoare al festivalului este cunoscutul poet polonez Alexander Nawrocki, organizatorul Zilei Mondiale a Poeziei. Moderatorii acestei editii a festivalului vor fi Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Gellu Dorina, Aurel Stefanachi, Nicolae Panaite, Daniel Corbu, Marius Chelaru, Valentin Talpalaru, Emilian Marcu, Paul Gorban.

Pe parcursul celor cinci zile de festival, Iasul va fi gazda a doua recitaluri pe zi, dimineata in scoli si universitat, iar dupa-amiaza in zece cartiere ale orasului, astfel incat fiecare poet participant la festival sa sustina sapte recitaluri de poezie in fata iesenilor. O parte dintre poetii invitati vor merge pe 27 mai la Chisinau, pentru un recital similar de poezie.

Organizatorii acestui festival sunt Primaria Municipiului Iasi, Casa de Cultura „Mihai Ursachi” a Municipiului Iasi si Fundatia Culturala Poezia.

Detalii despre programul Festivalul International „Poezia la Iasi” gasiti aici fieiasi.eu.

In perioada 22 – 31 mai 2015, Primaria Municipiului Iasi, alaturi de Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana, organizeaza cea de-a III-a editie a Festivalului International al Educatiei. Evenimentul se adreseaza atat publicului din Romania, cat si celui din regiunile vecine (Republica Moldova si Ucraina).
     
Tag-uri: fie, iasi, program
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii