ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
08-11-2012, ora 11:27

Doctorul Tudor Ciuhodaru vrea ca toti pacientii care se prezintea la medicul de familie sa benefecieze de medicamente compensate integral

Articol de Alexandra Stefanescu

Deputatul Tudor Ciuhodaru considera ca reducerea preturilor la medicamente va creste accesul la tratament, pentru cei cu venituri reduse si, implicit, cresterea sperantei de viata si reducerea cheltuielilor de tratament. Astfel medicul vrea ca toti pacientii care se prezintea la medicul de familie sa benefecieze de medicamente compensate integral. Ciuhodaru considera ca aceasta masura va duce la reducerea aglomeratiei din unitatile de primire a urgentelor si a solicitarilor la ambulanta. In plan economic aceasta masura va permite supravietuirea industriei farmaceutice romanesti si a micilor farmacii precum si reducerea costurilor din sistemul de sanatate.

,,Pacientii se plang de faptul ca medicamentele sunt scumpe si ca nu-si pot urma tratamentul ajungand in stare grava la spital. In cazul pensionarilor veniturile sunt utilizate de cele mai multe ori pentru medicamente iar parintii ajung sa cheltuie sume importante pentru medicatia copiilor”, a explicat doctorul Tudor Ciuhodaru.

Asa zisa compensare a dus la o crestere semnificativa a coplatii suportata de pacient si obliga medicii sa recomande tratamente in functie de posibilitatile materiale ale bolnavilor si nu in functie de eficienta terapeutica.

Neactualizarea listei de medicamente gratuite și compensate si neincluderea medicamentelor de ultima generatie pe aceasta lista face ca tot mai multi romani bolnavi sa nu-si permita costurile terapiei ceea ce duce la un final implacabil si o pierdere financiara estimata la 15% din PIB-ul pe 2010 (aproape 20 de miliarde de euro). Romania are cea mai mica rata de compensare a medicamentelor din UE de doar 59% in timp ce media europeana este de 81%, in Polonia media compensarii ajunge la 67,5%, in Cehia 78,6% iar in Spania aflata in criza ajunge la 93,4%. In schimb dureaza de pana trei ori mai mult (1200 de zile) pentru ca un medicament sa intre pe lista de compensate (recordul din UE fiind detinut de Belgia cu 403 zile). In conditiile in care medicamentele cu preţuri sub 10 lei reprezintă 58% dintre antibioticele cu prescripţie medicală, 43% pentru afecţiuni cardiovasculare, 51% pentru afecţiuni ale sistemul digestiv, 70% pentru afecţiuni ale sistemului nervos, 80% pentru afecţiuni reumatice constatam ca intentia guvernului de a scoate din lista compensatelor aceste medicamente insemna, pe de o parte, blocarea accesului a tratament pentru cei cu venituri reduse, in mare parte varstnici iar, pe de alta parte, disparitia industriei farmaceutice romanesti si a micilor farmacii.

In spitale situtatia este si mai grava, apartinatorii fiind trimisi sa cumpere medicamentele necesare supravietuirii pacientilor iar datoriile peste termenele de decontare ale Ministerului Sanatatii si CNAS catre producatori, distribuitori si farmacii au ajuns anul trecut la aproape un miliard de lei.

In alta ordine de idei asistam la un adevarat paradox: deoarece nu avem bani importam medicamente scumpe si exportam medicamente ieftine. Cresterea nepermis de mult a intervalului de decont a compensatelor duce la inchiderea farmaciilor mici si nimeni nu mai crede ca in 2012 se vor respecta directivele europene ce prevad scaderea termenelor de plata de la 210 zile la 60 zile. Farmaciile care supravietuiesc sunt nevoite sa vanda medicamente scumpe iar acest fapt loveste in producatorii interni de medicamente, in general semnificativ mai ieftine decat cele din import si se ajunge ca scaderea cererii interne sa oblige industria farmaceutica autohtona sa exporte medicamente ieftine”, a precizat Ciuhodaru.

Solutiile propuse de medicul iesean sunt „scaderea TVA-ului la medicamente, modificarea taxei clawback si eliminarea coruptiei de la CNAS”.

Foto: b1.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii