ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
29-09-2012, ora 16:41

Doctorul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarma asupra acutizarii crizei de personal din sistemul medical romanesc

Articol de Diana Dumitriu

Lipsa personalului face ca operatii de urgenta sa nu se mai poata face de pe 1 octombrie in Romania. Deputatul propune politici publice ce vizeaza mentinerea personalului in sistem prin deblocarea posturilor si reducerea contributiilor la asigurarile de sanatate a celor din sistem.si va initia un proiect legislativ vizand deducerea CAS din impozit pentru lucratorii din sistemul sanitar. Doctorul considera ca aceste masuri nu presupun costuri suplimentare dar dau o sansa la viata pacientilor din Romania ce raman incet dar sigur fara posibilitatea de a se trata in Romania.

,,Paradox romanesc: nu avem suficienti medici si nu se mai pot face operatii de urgenta dar alungam personalul medical din tara. In conditiile in care suntem mai bolnavi decat ceilalti membrii UE si nivelul de trai devine in curand nemasurabil am mai ramas cu doar doi medici si opt paturi de spital la o mie de locuitori. De luni,1 octombrie, avem si o premiera medicala nedorita -niciun copil cu urgente cardiace NU se va mai opera in Romania chiar daca in Romania aceste operatii se pot face la Targu Mures cu sanse maxime de reusita la costuri extrem de reduse fata de alte tari (pana la douazeci de ori mai mici, in special pe seama preturilor reduse a manoperei medicale) deoarece cei doi anestezisti pleaca din tara”, spune Tudor Ciuhodaru.

In 2011 peste 2.840 de medici au solicitat certificate profesionale curente colegiilor pentru a putea pleca sa lucreze in strainatate, Iasiul fiind pe locul doi cu 256 de medici plecati, dupa Bucuresti.

Pentru a impiedica migrarile, spune Ciuhodaru, este nevoie de politici viabile in acest domeniu vital care sa includa deblocarea posturilor din sistem si facilitati pentru cei care vor sa lucreze in aceasta tara.

Aduc astazi in dezbaterea publica un proiect legislativ pe care intentionez sa-l depun in parlament saptamana viitoare ce prevede anularea/deducerea CAS-ului din impozit pentru cei care lucreaza in sistemul medical. Solicit sprijinul tuturor celor care muncesc pe plantatia medicinei romanesti pentru ca acest proiect sa devina realitate. Aceasta masura nu presupune costuri suplimentare,este o simpla recunoastere a efortului cello rcirca 200000de oameni ce au mai ramas in sistemul medical romanesc si da o sansa in plus salvarii vietilor pacientilor din Romania”, spune medicul deputat Tudor Ciuhodaru.

foto: incomemagazine.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii