A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713569890.1858.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Dispozitiv unic in Moldova. Un aparat de la IRO depisteaza cancerul la san in stadiul zero
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
14-10-2015, ora 08:24

Dispozitiv unic in Moldova. Un aparat de la IRO depisteaza cancerul la san in stadiul zero

Articol de Madalina Irimia
Un aparat unic in Moldova aflat la Institutul de Oncologie din Iasi ofera o sansa la vindecare pacientelor cu cancer. Este vorba despre un mamograf care analizeaza tesutul in profunzime si astfel poate depista cancerul de san in stadiu incipient. Procedura se numeste stereotaxie mamara, consta intr-o punctie, ce dureaza cateva ore, iar pacienta poate fi externata chiar in aceeasi zi, informeaza digi24.ro
Incepand din aceasta luna, la Institutul Regional de Oncologie din Iasi, pacientele au la dispozitie o procedura moderna cu ajutorul careia depisteaza cancerul de san in stadiul zero. In acest stadiu, in mod normal, boala nu poate fi sesizata prin radiografiile clasice. Mamograful modern permite insa o analiza in profunzime a tesutului cu ajutorul unui ac introdus in zona cu probleme.

La Iasi, doua paciente au beneficiat de aceasta investigatie medicala care pana in aceasta luna se putea realiza doar la Bucuresti si Cluj. Elena Craus este una dintre paciente si explica exact cum a decurs investigatia: "procedura in sine, a mers chiar la locul, aici, nu s-a produs niciun hematom dupa interventia pe care am avut-o la sanul drept, dupa aceasta biopsie. Doar atat, o intepatura de albina."

Medicii spun ca si munca lor este usurata de aceasta noua procedura care are numeroase avantaje pentru paciente.

Raluca Plesca, medic radiolog la Institutul Regional de Oncologie Iasi: "daca pe o mamografie se identifica niste mici anomalii, de cativa milimetri, pe care nu le palpam, sunt anomalii care nu se palpeaza clinic, ele trebuie diagnosticate pentru a exclude un eventual cancer, acest aparat ne ajuta sa pozitionam sanul si sa prelevam tesut din exact acei cativa milimetri vizibili pe mamografia clasica, obisnuita."

Pacientele nu platesc nimic, procedura fiind decontata in intregime de Casa de Sanatate. Sunt necesare o programare la spital si prezentare cardului de sanatate si a biletului de trimitere. Potrivit statisticilor, anul trecut, la Institutul de Oncologie din Iasi au fost inregistrate peste 300 de cazuri noi de cancer de san.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii