ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-05-2014, ora 17:28

Dirijoarea Keri-Lynn Wilson, invitat extraordinar in spectacolul Don Giovanni de la Iasi

Articol de Madalina Irimia

Opera Nationala Romana Iasi va invita sambata, 17 mai 2014, la spectacolul Don Giovanni – opera in doua acte de Wolfgang Amadeus Mozart, incepand cu ora 18.30, in Sala Mare a Teatrului National. Invitat extraordinar este dirijoarea Keri-Lynn Wilson, o prezenta obisnuita pe scenele operelor din Viena, Munchen, Roma, New York, Oslo sau Moscova.

Regia ii apartine lui Beatrice Rancea, scenografia este asigurata de Viorica Perju, iar coregrafia de catre Edi Stancu.

Din distributie fac parte:

Don Giovanni – Jean Kristof Bouton

Leporello – Octavian Dumitru

Donna Elvira – Simona Titieanu

Donna Anna – Rodica Vica (Viena)-(debut)

Don Ottavio – Andrei Fermesanu (debut)

Zerlina – Florentina Onica

Masetto – Daniel Mateianu

Commendatore – Gelu Dobrea (Opera Nationala Romana Timisoara)

Keri-Lynn Wilson - dirijoare de opera si de muzica simfonica, a fost invitata sa conduca orchestre de prestigiu international si a sustinut concerte in Opere renumite. Recent, a dirijat Dama de pica la Stockholm, Olandezul zburator la Montreal si Traviata la Salerno.

In lunile urmatoare va dirija Carmen la Nimes, Nabucco in La Coruna, Traviata la Zurich, Boris Godunov la Tel Aviv si Evgheni Oneghin in Varsovia. Keri-Lynn Wilson a dirijat orchestre in Paris, Los Angeles, Munchen, Montreal, Toronto, St. Paul, Houston, Washington, Aachen, Leipzig, Moscova, St. Petersburg, Madrid, Bucuresti, Ierusalim, Ljubljana, Zagreb si in multe alte orase mari ale lumii. Casa de discuri Dorian Records a produs un CD cu un spectacol in care dirijeaza orchestra simfonica Simon Bolivar din Venezuela, care interpreteaza compozitii latino-americane.

Nascuta in Winnipeg, Canada, Keri-Lynn Wilson a studiat flautul, pianul si vioara. La Julliard, in New York, a fost studenta celebrului flautist Julius Baker si si-a facut debutul la Carnegie Hall la varsta de 21 de ani. A primit bursa Bruno Walter si si-a continuat studiile la Julliard, in dirijat, cu Otto-Werner Mueller, primind o dubla licenta – de flautista si dirijoare. A debutat cu National Arts Center Orchestra din Canada la varsta de 23 de ani.

In perioada studentiei a fost asistenta lui Claudio Abbado la Festivalul Salzburg si a primit o bursa din partea Tanglewood Music Center. Dupa absolvire a fost dirijoare asociata a Orchestrei simofnice Dallas. Din 1998 s-a lansat intr-o cariera internationala ca dirijoare invitata.

Piesa care a lansat mitul lui Don Juan (Don Giovanni) este Seducatorul din Sevilla si oaspetele de piatra, al lui Tirso de Molina, publicata in 1630 la Barcelona. Personajul Don Juan l-a atras pe Mozart, care a transpus mitul intr-o opera memorabila, pe un libret scris in limba italiana de Lorenzo da Ponte. Spectacolul oferit de Opera ieseana este, de asemenea, in limba italiana. Premiera absoluta cu Don Giovanni a avut loc in anul 1787, la National Theaterdin Praga, sub bagheta marelui Mozart. La Viena, opera a fost jucata in 1788. Caracterul romantic al acestei opere se desprinde si din mesajul pe care il transmite compozitorul: din cinicul si decadentul Don Giovanni, Wolfgang Amadeus Mozart face un erou autentic, modern, capabil sa-si dea viata pentru principiile sale.

Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 16 ani.

Biletele s-au pus in vanzare la Agentia Operei (0332.888.448). Pretul unui bilet este de 30 lei (stal), 20 lei (balcon) si 50 lei (loja).

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii