ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
07-12-2012, ora 15:28

Dezbatere publica cu autoritatile locale organizata de initiativa Iesenii vor aeroport

Articol de Madalina Irimia

Initiativa civica Iesenii vor aeroport a organizat ieri, 6 decembrie, o dezbatere publica la care au participat autoritatile locale reprezentate de Presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, si directorul Aeroportului International Iasi, Marius Bodea.

Initiativa are 3 etape, prima, mobilizarea maselor critice, s-a concretizat prin actiuni online, precum petitia adresata Guvernului Romaniei, dar si offline, precum Marsul Auto de pe 24 noiembrie. A doua etapa consta in prezentarea acestei nevoi autoritatilor locale si centrale si constientizarea demersurilor ce se fac in aceasta directie. Ultima etapa prevede construirea unui dialog intre partile implicate astfel incat rezultatul final sa fie cel al unui aeroport functional si sustenabil, care sa ofere legaturi aeriene catre cele mai importante destinatii europene de afaceri si turism/leisure.

Intalnirea a atins, pe parcursul celor 2 ore jumatate, planul de dezvoltare a aeroportului Iasi existent, cu referire la bugetul Consiliului Judetean si fondurile solicitate de la Guvernul Romaniei. Astfel, pe 17 decembrie se va deschide licitatia pentru constructia pistei, presedintele CJ afirmand ca problema nu a fost niciodata lungimea si latimea pistei, ci rezistenta acesteia.

Noi am evaluat-o la 50 de milioane de euro, mai jos de atat nu am putut cobori, dar daca cineva ne da asigurari ca se poate construi o pista flexibila de 2400 m lungime si 60 latime, plus infrastructura adiacenta, nu ne suparam”, a sustinut Cristian Adomnitei.

In ceea ce priveste provenienta banilor pentru constructia si modernizarea aeroportului, cetatenii prezenti la dezbatere au putut afla ca bugetul CJ este blocat pentru aceasta prioritate, iar cererea catre Guvern a fost deja depusa pentru intreaga suma de 50 milioane de euro necesara lucrarii. In ianuarie 2013 se vor putea afla rezultatele alocarii de fonduri.

In directia dezvoltarii rutelor operate de companiile de linie, pe 10 decembrie se va inaugura Iasi-Roma, iar negocierile pentru traseele Iasi-Paris si Iasi-Londra sunt deja inaintate. Bazandu-se pe evolutia acestor rute, aeroportul iesean are in vedere si destinatia Frankfurt.

Iesenii vor aeroport este o initiativa civica, apolitica, pe care 5 cetateni au demarat-o in aceasta toamna. In clipa de fata echipa s-a largit si cuprinde 14 voluntari care s-au organizat in 4 echipe de proiect pentru a acoperi zone precum: semnarea unui Pact pentru Aeroport de catre parlamentarii de Iasi si liderii politici locali, obtinerea unor testimoniale de sprijin din partea companiilor si a cetatenilor Iasului, precum si promovarea petitiei online.

Ea isi propune sa aduca in atentia autoritatilor centrale aceasta prioritate printr-o serie de actiuni concrete. Dezbaterea publica a demonstrat ca exista deschidere din partea autoritatilor locale, societatea civila fiind invitata sa se implice.

In acest sens, exista o petitie online ce se adreseaza Guvernului Romaniei, semnata in acest moment de 1171 de cetateni. Mai multe informatii despre initiativa puteti gasi pe www.ieseniivoraeroport.org si pe pagina de facebook www.facebook.com/ieseniivoraeroport.

Foto: adevarul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii