A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715949688.5754.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Despre cuvinte si putere, in dezbatere la UPA Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
06-10-2014, ora 14:16

Despre cuvinte si putere, in dezbatere la UPA Iasi

Articol de Madalina Irimia

Critici literari, politologi, scriitori si sociologi s-au intalnit in Aula Magna a Universitatii „Petre Andrei” din Iasi (UPA) pentru a dezbate pe tema „Cuvintele puterii. Literatura si ideologie in Romania comunista”, eveniment organizat in cadrul celei de-a doua editie a Festivalului International de Literatura si Traducere si sub egida proiectului „Dupa 25 de ani. Comunismul din Europa de Est”, coordonat de Prof.univ.dr. Sorin Bocancea.

Al 21-lea eveniment din cadrul proiectului initiat de Facultatea de Stiinte Politice si Administrative a adus publicului si vestea unei noi aparitii editoriale. „Aceasta dezbatere face din Aula Magna a UPA anticamera pentru un nou volum care va aparea cu acelasi nume pe care il are manifestarea de astazi. Ideea acestei carti a venit de la toti cei trei coordonatori, Mioara Anton, Bogdan Cretu si subsemnatul si va reprezenta un demers interdisciplinar”, a explicat, in debutul intalnirii, moderatorul evenimentului, prof.univ.dr. Daniel Sandru, Presedintele Senatului Universitatii „Petre Andrei” din Iasi.

Prof.univ.dr. Antonio Patras, critic literar si Prodecan al Facultatii de Litere a Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi, a precizat ca „aceasta colaborare a mea cu Universitatea „Petre Andrei” din Iasi si in mod deosebit cu prietenii mei Daniel Sandru si Sorin Bocancea dureaza de cativa ani si, iata, se va concretiza si prin editarea unui volum la care voi contribui si eu. In ceea ce priveste literatura pot spune ca aceasta nu mai poate fi studiata astazi ca obiect in sine si, din pacate, a ajuns sa fie predata mecanic, prin folosirea de clisee”.

In ceea ce priveste volumul ce urmeaza sa fie lansat la anul, prof.univ.dr. Daniel Sandru a adaugat ca, din punctul lui de vedere, „interdisciplinaritatea poate fi si un risc, si un beneficiu. Mi-am dat seama ca ar putea exista un risc din perspectiva unei confuzii conceptuale pentru ca, spre exemplu, putem discuta despre conceptul de ideologie din mai multe unghiuri, printre care cel teoretico-politic, dar si cel epistemologic. Acest volum va fi impartit pe trei sectiuni, iar fiecare coordonator va prelua cate una, respectiv cea istorica, sectiunea teoriei si criticii literare si aceea a stiintelor sociale si politice”.

Dr. Mioara Anton, cercetator stiintific principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Romane va coordona partea istorica a volumului, sustinand, in acest sens, ca „este foarte important contextul istoric si modul cum s-au construit relatiile dintre putere si scriitori”.

Si celalalt coordonator al viitorului volum, conf.univ.dr. Bogdan Cretu, critic literar, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi si director al Institutului de Filologie „Al. Philippide” al Academiei Romane a subliniat importanta unei lucrari academice interdisciplinare care sa aiba drept subiect relatia dintre literatura si ideologie in perioada comunista. „Lucrurile trebuie tratate insa cu nuante, pentru ca nu putem judeca ceea ce au facut anumiti scriitori in perioada respectiva fara sa fim atenti la detaliile contextuale. Din acest motiv, cred ca o abordare interdisciplinara, care sa imbine dimensiunea istorica, aceea proprie criticii si istoriei literare si cea socio-politologica, este cu atat mai potrivita”, a explicat criticul literar,

Conf.univ.dr. Radu Vancu, de la Facultatea de Litere a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, va scrie in aceasta carte despre un subiect „ignorat, si anume natura politica a literaturii”. „Poezia politica are o conotatie peiorativa si a ajuns sa insemne creatia lingailor unui regim. Ea reprezinta insa poezia unor autori care detesta un regim, pentru care risti sa fii ucis. In America Latina se scrie o poezie politica formidabila si e timpul sa recuperam si noi aceasta dimensiune respectabila”.

In finalul dezbaterii au fost lansate si trei volume de exceptie, aduse la Iasi de Prof.univ.dr. Zoltan Rostas, de la Facultatea de Sociologie si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti.

Dr. Mioara Antona prezentat cartea semnata de Martin Ladislau Salamon, UN ALIAT UITAT. Relaţiile romano-maghiare in sociologia interbelica, aparuta la Editura TracusArte, 2014, despre care a declarat ca „prezinta un capitol uitat al sociologiei interbelice romane, respectiv initierea la Cluj a unei miscari inspirate de Scoala monografica gustiana”.

Prof.univ.dr. Zoltan Rostas a catalogat Rapsodia Epistolara, Vol. IV, Scrisori primite si trimise de Anton Golopenţia (1923-1950), cu o Introducere si note de Sanda Golopenţia, aparuta la Editura Enciclopedica in 2014, semnata de Anton Golopentia, drept un volum de opere unice in sociologia romaneasca. „Anton Golopentia era unul dintre cei mai apropiati si rebeli colaboratori ai lui Dimitrie Gusti. A vrut sa modifice Scoala gustiana pentru a fi mult mai activa in activitatile sociale. Era un tip ciudat si prin modul de a face corespondenta si, facand referire la acest ultim volum, doamna Sanda Golopentia, fiica sa, lucreaza sa scoata aceasta opera fantastica, in care corespondenta este o opera. Din acest motiv este o rapsodie. Golopentia stia exact pentru ce face corespondenta, pastra pana si propriile ciorne si ramane unic in literatura si cultura romana. Volumele acopera toata Scoala gustiana, cel mai solid si interesant din istoria sociologiei sociale fiind volumul doi, care cuprinde corespondenta cu sotia sa”.

Prof.univ.dr. Daniel Sandru a prezentat ultima aparitie editoriala semnata de profesoul Zoltan Rostas, Universitatea interbelica a sociologilor gustieni, publicata la Editura Universitaţii din Bucuresti in acest an, sustinand ca „in acest volum autorul se orienteaza spre un alt versant al ceea ce a insemnat gustismul, punandu-se accent pe ceea ce a facut profesorul si universitarul Dimitrie Gusti”.

Foto: albumdefamilie.ro

     
Tag-uri: UPA, Iasi, dezbatere
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii