A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716115109.6263.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Deficit de personal in scolile din Iasi. Sunt necesare peste 200 de posturi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
26-06-2012, ora 15:34

Deficit de personal in scolile din Iasi. Sunt necesare peste 200 de posturi

Articol de Alexandra Stefanescu

La nivelul judetului Iasi totalul posturilor finantate de consiliul local si consiliul judetean este de 12.052, repartizate pe didactic – 8.877,75, auxiliar – 953,50 si nedidactic – 2.220,75. Ponderea numarului de posturi didactic auxiliar in total posturi este de 7,91%.

Ponderea numarului de posturi personal nedidactic in total posturi este de 18,43 % comparativ cu anul 2009, la personalul auxiliar au fost reduse aproximativ 35 de posturi, iar la personalul nedidactic un numar de 111 posturi. 175 de posturi au fost blocate din care: 40 de posturi didactic auxiliar si 135 nedidactic – nu au mai putut fi ocupate dupa aparitia Ordonantei 34/2009, care blocheaza posturile vacante din sistemul bugetar.

Procentul cel mai ridicat al posturilor vacantate este datorat pensionarilor (38%), urmat de demisii (26%), diferenta fiind datorata altor cauze (deces, concedii fara plata).

Din totalul posturilor vacante numarul cel mai mare il reprezinta ingrijitorii (45), muncitori calificati – fochisti (11). S-au facut suplimentari in Iasi - 43 de clase (22 clasa pregatitoare, 21 clasa I), Pascani - 2 clase, Scoala Holboca -1 clasa, Motca -1 clasa, Topile - 1 clasa, gradinite – 30 posturi solicitate dupa aprobarea planului.

Deficitul de posturi in anumite unitati este foarte mare: Colegiul „M. Sturdza” – 8, Colegiul „O. Bancila” – 8, Colegiul „C. Negruzzi” – 9, Colegiul „M. Eminescu” – 8, Colegiul Economic 1 – 7, Colegiul Agricol „V. Adamachi” – 11.

Toate aceste nereguli produc incalcarea normelor impuse de DSP Iasi, nemultumiri in randul parintilor datorate conditiilor igienico-sanitare, sustrageri de bunuri din scoli si nesupravegherea functionarii centralelor – ceea ce a condus la amenzi primite de conducerile unitatilor din partea ISCIR.

Constatam ca exista un anumit deficit de posturi in zona didactica, auxiliar si nedidactic fie datorate reducerii masive de posturi din domeniul educatiei in anul 2009 fie datorate blocarilor posturilor prin legislatia ulterioara. Ministerul cunoaste acest lucru, se pare ca exista posibilitatea deblocarii de posturi si sindicatele au semnalat acest lucru. Daca ar fi sa facem dupa o analiza rapida o adunare si sa constatam de cate posturi e nevoie cred ca in zona didactic si nedidactic ar fi cam peste 200 de posturi necesare . Sigur ca lucrurile stau nuantat de la scoala la scoala. Urgentele at fi pentru informaticieni sau ingineri de sistem, pentru bibliotecari, pentru laboranti dar mai ales in zona nedidactic pentru ingrijitori si fochisti”, a declarat inspectorul general al ISJ Iasi, Camelia Gavrila.

Foto: evz.ro

     
Tag-uri: deficit, personal, scoli, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii