A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713562859.6945.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Decizie definitiva: Universitatea „Cuza” pierde procesul intentat Ligii Studentilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
16-05-2016, ora 09:40

Decizie definitiva: Universitatea „Cuza” pierde procesul intentat Ligii Studentilor

Articol de Cristian Amariei
Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (LS IASI) a castigat definitiv procesul intentat de conducerea Universitatii „Cuza” prin care se solicita LS IAsI schimbarea denumirii si a siglei asociatiei. Instanta a stabilit ca denumirea asociatiei studentesti este legala si a apreciat ca prin actiunile Ligii nu a fost afectata imaginea institutiei de invatamant superior, problemele din sistemul educational fiind de interes public.

Hotararea instantei mai confirma faptul ca organizatia reprezinta interesele legitime ale studentilor din universitate. Liga Studentilor (LS IASI) solicita conducerii institutiei sa puna in imediata aplicare hotararea Tribunalului Iasi, sa recunoasca organizatia drept legal constituita la nivel de universitate si sa isi ceara scuze in mod public pentru situatia penibila in care a pus organizatia si membrii acesteia in ultimii doi ani. Pentru persoanele care nu vor sa admita aceasta realitate exista o singura cale: demisia!

„In acest sens, cerem demisia prorectorului pe probleme studentesti prof. univ. dr. Carmen Cretu, principala autoare a blocajului si a atacurilor Universitatii impotriva Ligii Studentilor, a prof. univ. dr. Catalin-George Lefter, decanul Facultatii de Matematica, care a amenintat studentii cu represiuni din partea Serviciului Roman de Informatii (SRI) si a Politiei, daca nu vor renunta la activitatea din Liga Studentilor si a prof. univ. dr. Marius Durea, care considera ca studentii nu au dreptul la petitionare.”, declara reprezentantii Ligii Studentilor.

Pe parcursul ultimilor doi ani si jumatate de la reinfiintare, Liga Studentilor a sustinut o intensa activitate civica, sesizand si o serie de nereguli si abuzuri ale conducerii Universitatii „Cuza”, care a cerut Ligii sa isi schimbe denumirea, pe motiv ca ar prejudicia imaginea institutiei. Mai mult, conducerea institutiei a cerut Ligii Studentilor sa isi schimbe sigla, care il reprezinta pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe doborand balaurul, considerand ca este un „simbol neadecvat” si ca tinerii nu ar avea voie sa isi asume public lupta impotriva raului cu toate formele sale contemporane de manifestare. Prin cele doua cereri ale conducerii institutiei s-a incercat santajarea Ligii Studentilor, Universitatea nerecunoscandu-le studentilor drepturile fundamentale la asociere, libera exprimare si petitionare. Precizam ca, in ciuda alegerilor pentru functia de rector din ianuarie-februarie a.c., vechea conducere executiva a institutiei isi continua mandatul, pana la intrarea in functie dupa data de 13 iulie a rectorului ales, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Mai mult decat atat, in cadrul universitatii, conducerea institutiei a lansat o ampla campanie de dezinformare si denigrare, atat in randul studentilor cat si al profesorilor, spunand ca Liga ar fi fost infiintata ilegal, fiind o organizatie subversiva sau terorista. Membrii Ligii au fost supusi la diverse presiuni si amenintari pentru a renunta la calitatea lor.

La finalul acestui proces care a durat mai bine de un an si jumatate, instanta a dat dreptate tinerilor din Liga Studentilor, respingand apelul conducerii Universitatii, considerat ilegal si abuziv. Prin hotararea Tribunalului Iasi, care a mentinut hotararea Judecatoriei Iasi de anul trecut, s-a confirmat definitiv independenta Miscarii Studentesti si dreptul studentilor de a se asocia neingradit in cadrul institutiilor de invatamant superior.

„Timp de doi ani de zile am fost prigoniti, fiind sub o continua presiune si amenintare. Nu am mai avut dreptul sa ne intalnim niciunde in spatiile universitatii, nemaiputand astfel sa organizam evenimente, nici sa facem sedinte. Conducerea universitatii a solicitat mai multor cadre didactice sa nu participe la evenimentele noastre si a contactat institutiile publice din Iasi solicitandu-le sa nu incheie contracte de parteneriat cu noi si sa nu ne mai ofere spatii, folosindu-si influenta pentru a bloca activitatea Ligii, vazand ca nu pot sa ne infranga. Oricine se asocia cu noi era imediat contactat de doamna prorector Cretu, solicitandu-se incheierea oricarei colaborari pe motiv ca am fost dati in judecata si ca nu suntem „agreati” de conducere sau ca suntem „scandalagii”. Pentru toate acestea, doamna prorector trebuie sa isi dea demisia! Am fost amenintati cu exmatricularea, cu presiuni din partea partidelor politice si a altor organizatii studentesti. in ziua de astazi, se considera ca daca nu esti membru de partid sau daca nu iti inchini libertatea unui om influent, nu ai sanse de reusita. Am aratat tuturor ca se poate si ca cel mai important in viata este sa iti mentii independenta si verticalitatea, indiferent de greutatile care s-ar abate asupra ta!” a declarat Silvian‑Emanuel Man, presedintele Ligii Studentilor (LS IASI).

In contextul actiunilor Universitatii din ultimii doi ani, de intimdare a membrilor si decredibilizare a imaginii organizatiei noastre, prin diverse tertipuri de sorginte comunista, recunoasterea in instanta a numelui si siglei reprezinta garantia unui viitor in care drepturile fundamentale sa fie intru totul respectate in mediul academic. Dreptul la asociere, dreptul la imagine, accesul liber la informatii de interes public, sunt drepturi care nu pot fi respectate in functie de bunul plac al reprezentantilor unei institutii publice. Aceasta victorie ne determina sa luptam si cu mai multa determinare si curaj, intrucat studentii sunt beneficiarii de drept ai unei educatii la cele mai inalte standarde, indiferent de oamenii care se preced, vremelnic, in functii de conducere!” a declarat Dragos Balanici, vicepresedinte educational LS IASI.

„Visul unei studentii frumoase s-a transformat intr-un cosmar din care am putut scapa numai prin lupta. Dupa doi ani in care am fost complet batjocoriti, in sfarsit iesim biruitori la lumina! in acest sens, tragem un puternic semnal de alarma si solicitam opiniei publice sa se solidarizeze cu problemele din invatamantul superior spre a curati definitiv universitatile de toate reminiscentele comuniste si a asigura o educatie sanatoasa tineretului care reprezinta viitorul natiunii romane!” a declarat Bianca Stratu, secretar general LS IASI.

„Aceasta decizie este o victorie foarte importanta in ciuda tuturor presiunilor facute de unele persoane din cadrul conducerii Universitatii „Cuza” de la inceputul activitatii noastre si pana in prezent. Toate drepturile care ne-au fost incalcate si ingradite sunt acum confirmate de catre aceasta decizie, chiar daca ele ne erau deja garantate prin lege. Mai mult decat atat, decizia Tribunalului, ne indreptateste pe deplin sa solicitam scuzele publice meritate pentru toate amenintarile si piedicile pe care le-am primit pana in acest moment. Liga Studentilor va merge in continuare pe drumul deja batatorit de inaintasii nostri, pe principii bine stabilite si inradacinate. Ne bucuram pentru ca am dorit adevarul si nimic mai mult!” a declarat Ovidiu Comanac, vicepresedinte resurse umane LS IASI.

„Liga Studentilor a creat un precedent, reusind astfel sa scrie o importanta fila de istorie in randul actiunilor de pozitionare ferma a Miscarii Studentesti in fata abuzurilor care se petrec in universitatile din Romania. Din nefericire, la 26 de ani de la caderea regimului comunist, a fost necesara o hotarare a unei instante care sa statuteze ca Sfantul Gheorghe nu este simbol neadecvat si ca studentii se pot organiza liber in institutiile de invatamant superior” a declarat Brindusa Lungu, cenzor LS IASI.

Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (prescurtat LS IAsI) este o organizatie studenteasca independenta, nepartizana si fara afiliere in cadrul federatiilor studentesti nationale, cu activitate civica si sindicala, creata pentru a apara drepturile si interesele studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi prin toate mijloacele legale de care dispune. Organizatia a activat in perioada 1989-2001, fiind reinfiintata in vara anului 2013 de catre un grup de studenti. De atunci a desfasurat o intensa activitate cu caracter civic, militand constant pentru refacerea vechiului spirit al miscarii studentesti din Romania.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (6)  
Jasonicoca,  02.08.2017 01:31

1thzh1xyk73dxwzfp7 baidu 72b40l5vt554mcuacu

   
johhnyFox,  13.07.2017 08:03

krcvk6lpdqt7wvw83z google google 576dh7uszlblniu95h

   
johhnyFox,  11.07.2017 18:56

e4k4w0447aladty1st google google 7d8c5g47swwdnjs7ti

   
JerryKah,  05.07.2017 14:56

wdowa8hysne7j72703 google google ydeqckkbr9xrq0k1kv

   
JerryKah,  03.07.2017 02:01

jmq8f6egwq923xjp89 google google xi5gg1tdtzpd7tjbyy

   
DorothyAnick,  09.02.2017 14:02

wh0cd227898 cleocin 300mg

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii