ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
30-09-2014, ora 11:05

David Lodge si Thierry Rene Henri Magloire de Montbrial, doua personalitati marcante ale lumii culturale si academice, primesc titlul de Doctor Honoris Causa

Articol de Madalina Irimia

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi omagiaza doua personalitati de exceptie ale lumii academice: Thierry Rene Henri Magloire de Montbrial, membru al Academiei de Stiinte Morale si Politice din Franta si David Lodge, profesor Emeritus de literatura la Universitatea Birmingham si unul dintre cei mai indragiti autori britanici.

Cele doua personalitati vor primi distinctia de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. Ceremonia dedicata domnului Montbrial va avea loc joi, 2 octombrie, cu incepere de la ora 10.00, in Aula Magna „Mihai Eminescu”. David Lodge va primi titlul de DHC in cadrul unui eveniment ce va avea loc vineri, 3 octombrie, in Aula Magna “Mihai Eminescu”, cu incepere de la ora 11.00.

Thierry Rene Henri Magloire de Montbrial este profesor si cercetator in domeniul economiei si relatiilor internationale si membru al Academiei de Stiinte Morale si Politice din Franta.

Este fondatorul departamentului de economie al Scolii politehnice, al carui presedinte a fost pana in anul 1992. Este directorul Revistei de Relatii Internationale si fondator si director general al Institutului Francez de Relatii Internationale, institut responsabil de publicarea Raportului anual mondial asupra sistemului si strategiilor economice.

Rod al unei activitati extrem de laborioase desfasurate, deopotriva, in spatiul academic, de cercetare, diplomatic si politic, Thierry de Montbrial a primit recunoasterea din partea mai multor academii si universitati din lumea intreaga: Academia de Stiinte Morale si Politice, Academia tehnologiilor (membru fondator din 2000), Academia Europaea (din 1993), Academia Regala a Belgiei (din 1996), Academia Regala Suedeza de Stiinte Ingineresti (din 1999), Academia Romana (din 1999), Academia de Stiinte a Rusiei (din 2003), Academia de Stiinte a Moldovei (din 2006), Academia de Stiinte a Bulgariei (din 2006), Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras d’Espagne (din 2008).

Este in acelasi timp detinator a numeroase titluri si distinctii, intre care cel de Comandor al Ordinului de Merit Agricol, al Ordinului Legiunii de Onoare, al Ordinului Palmierului, al Ordinului National de Merit, al Ordinului Steaua Romaniei, al Ordinului de Merit al Austriei, al Crucii Sudului (Brazilia), al Ordinului de Merit al Republicii Polone, Ofiter al Ordinului de Orange-Nassau al Tarilor de Jos, al Ordinului Coroanei Belgiei, al Ordinului de Merit al Republicii Federale a Germaniei.

A activat sau activeaza, de asemenea, ca membru al unor redactii pentru unele publicatii precum European Review, The South African Journal of International Affairs (Johannesburg), Foreign Policy (Washington) s.a.

David Lodge s-a nascut in 1935, la Londra. A absolvit Colegiul Universitar din Londra, ulterior obținand un master și un doctorat in teoria literaturii. Este profesor Emeritus de literatura la Universitatea Birmingham, unde a predat din 1960 pana in 1987, cand s-a decis sa se dedice in totalitate scrisului. Este Membru al Societații Regale de Literatura și a fost președinte al Juriului pentru acordarea Premiului Booker pentru Ficțiune, in 1989.

Reputat romancier, dramaturg și scenarist, David Lodge se numara astazi printre clasicii in viața ai literaturii britanice. La acest statut a contribuit in mare masura succesul trilogiei campusului universitar, alcatuita din romanele Schimb de dame (1975, distins cu Hawthornden Prize; Polirom, 2001, 2003), Ce mica-i lumea! (1984; Polirom, 2002, 2003, 2011) și Meserie! (1988; Polirom, 2002, 2003, 2012), ultimele doua fiind nominalizate la Booker Prize.

A scris trei scenarii de televiziune, printre care și un serial adaptat dupa romanul sau, Meserie, distins cu premiul pentru cel mai bun serial de drama, acordat de Societatea Regala de Televiziune in 1989. Este autor a trei piese de treatru care s-au bucurat de succes la public și de aprecierea criticilor. Autorul britanic este cunoscut și pentru lucrarile sale de critica și teorie literara, in care abordeaza in principal romanele de factura britanica și americana.

Evenimentul dedicat lui David Lodge este realizat in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi, 1-5 octombrie 2014.

Foto: uaic.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii