A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715917252.028.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum se inscriu copiii la scoala in 2012. MECTS introduce clasa pregatitoare din noul an scolar
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
25-01-2012, ora 08:00

Cum se inscriu copiii la scoala in 2012. MECTS introduce clasa pregatitoare din noul an scolar

Articol de Alexandra Stefanescu

Liliana Romaniuc, inspector scolar general al ISJ Iasi, a facut presei o serie de precizari cu privire la modalitatea de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I in anul scolar 2012 – 2013, avand in vedere interesul crescut manifestat de parinti in acest sens.

In primul rand, seful ISJ Iasi a tinut sa ofere asigurari ca in luna septembrie nu va exista nicio problema la nivelul judetului Iasi cu introducerea clasei pregatitoare. Pentru a veni in sprijinul parintilor, va functiona gratuit numarul telverde 0.800.816., de unde se vor putea informa corect despre functionarea acestei clase.

In acest an inscrierea copiilor in clasa pregatitoare sau in clasa I este obligatorie pentru toti copiii care vor avea 6 ani impliniti in data de 31 august 2012. Astfel, pentru anul scolar 2012 – 2013, copiii nascuti inainte de 1 septembrie 2005 (7 ani impliniti pana la 31 august 2012, inclusiv) vor fi inscrisi in clasa I, indiferent daca au fost sau nu la gradinita.

La solicitarea scrisa a parintilor, copiii nascuti intre 1 septembrie 2005 si 31 august 2006, inclusiv (6 ani impliniti pana in 31 august 2012, inclusiv) vor fi inscrisi in clasa I daca au frecventat in anul scolar 2011 – 2012 grupa pregatitoare sau nu a fost inscris ori nu a frecventat grupa mare pregatitoare pentru scolara, dar evaluarea de catre experti a copilului atesta pregatirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei I. Daca insa nu sunt indeplinite cerintele mentionate sau la cererea parintilor, copiii din aceasta categorie vor fi inscrisi in clasa pregatitoare.

Copiii nascuti intre 1 septembrie si 31 decembrie 2006, inclusiv (vor implini 6 ani intre 1 septembrie – 31 decembrie 2012) vor fi inscrisi in clasa pregatitoare, daca parintele sau tutorele legal solicita in scris acest lucru si daca evaluarea de catre experti a copilului atesta pregatirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. Daca insa parintele sau tutorele legal nu doreste inca inscrierea in invatamantul primar sau daca evaluarea mentionata recomanda inscrierea la gradinita, atunci copiii in cauza vor fi inscrisi in grupa mare.

Pentru anul scolar 2012-2013 inscrierea la scoala a copiilor care trebuie sa inceapa invatamantul primar se va face in functie de:

-varsta copilului

-participarea la gradinita

-decizia parintilor

Copiii cu cerinte educationale speciale pot fi inscrisi in invatamantul de masa sau in invatamantul special. Conform legii, in clasa pregatitoare din invatamantul special sunt inscrisi copii cu cerinte educationale speciale, care implinesc varsta de 8 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor/a tutorilor legali instituiti, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copii cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani la data inceperii anului scolar.

Puteti opta pentru o alta scoala decat cea la care sunteti arondat, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii (20-27 martie).

La clasa pregatitoare va avea dreptul de a preda, conform legii, orice cadru didactic care este calificat sa predea in invatamantul primar. Necesarul de cadre didactice va fi acoperit cu personal calificat. Cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare vor beneficia, inainte de inceperea anului scolar 2012-2013, de o formare specifica.

Pe parcursul clasei pregatitoare, copilul NU VA DA NICIUN TEST DE EVALUARE si nu va primi nici note si nici calificative.

Este posibil ca pe parcursul anului scolar cadrul didactic sa utilizeze modalitati de incurajare si de recompensare specifice varstei (buline de diferite culori etc.)

Evaluarea copilului se va face la sfarsitul anului scolar sub forma unui raport scris intocmit de invatator/invatatoare. Din acest raport veti putea afla care este gradul dezvoltarii fizice si psiho-intelectuale, nivelul utilizarii limbajului si disponibilitatile de comunicare ale copilului. Vi se vor mai furniza date privind nivelul capacitatilor de invatare si informatii privind atitudinea copilului fata de invatare.

Acest raport va fi intocmit de catre un specialist (cadru didactic) pe baza observarii sistematice a progresului elevului, pe tot parcursul anului scolar.

Foto: evz.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii