ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
12-07-2016, ora 08:53

Criza in spitalele din Romania: Anestezie doar pentru urgente

Articol de Cristian Amariei
O noua criza in spitalele din Romania: nu sunt anestezice. in Brasov, Cluj, Iasi sau Botosani se opereaza doar urgentele. Sunt spitale in care pacientii asteapta deja de o luna sa fie chemati de doctori pentru operatii. Si asta pentru ca medicamentele folosite pentru anesteziile generale nu s-au mai produs o vreme. Ministerul Sanatatii promite insa ca in cateva zile situatia se va rezolva.

In salile de operatii de la Spitalul Judetean Brasov intra doar urgentele. Interventiile de rutina au fost amanate pentru saptamana viitoare. Mai sunt doar cateva miorelaxante in stoc, asa ca multi pacienti au fost trimisi acasa unde asteapa vesti de la medici.

„Cred ca ma amana pe joi.”

„Nu s-au mai intamplat asa cazuri de genul acesta. In alte parti am mai auzit ca ar mai fi fost, dar la Brasov, nu.”

La Cluj la spitalul judetean este criza de anestezice inca din iunie. De atunci, medicii au decis sa opereze doar cazurile care nu suporta amanare.

Monica Costin, director de ingrijiri Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj: „Avem un stoc foarte mic, insuficient pentru asigurarea cronicilor, nici nu poate fi vorba de cronici.”

Luna trecuta probleme au fost si la Institutul Inimii. intre timp situatia s-a rezolvat.

Maria Mois, reporter Digi24: „In urma cu doua saptamani Institutul Inimii a cumparat 160 de flacoane cu substante anesteziante. Pentru o singura operatie se folosesc in jur de una-doua sticlute, ceea ce inseamna ca medicamentele vor ajunge pana la sfarsitul lunii august.”

Nu la fel e insa la Botosani.

Angela turcanu, director medical Spitalul Judetean Botosani: „Am avut anestezice pentru interventiile chirurgicale de urgenta si de doua saptamani am luat decizia sa nu mai programam interventii pe patologie cronica.”

La Iasi, medicii au gasit diferite solutii.

Teodora Tompea: „Pentru copiii care au nevoie de operatii, medici de la spitalul de pediatrie folosesc un medicament destinat adultilor, dar pe care il dozeaza astfel incat sa nu apara probleme. Miorelaxantele lipsesc si la Institutul de Oncologie, iar chirurgii de acolo folosesc temporar un inlocuitor pentru aceste substante.”

Reprezentantii Ministerului Sanatatii promit ca in cateva zile se va rezolva situatia.

Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii: „Impasul fusese cauzat de un stop de productie din partea producatorului pentru produsul Atracurium. Acesta anuntase ca va avea o pauza de productie. Intre timp a reluat productia. Astfel prima transa de 35.000 de fiole, ceea ce reprezinta un import initial,va fi distribuita incepand cu data de 14 iulie.”

Miorelaxantele se folosesc nu doar pentru anestezie in timpul operatiilor ci si dupa interventii, in cazul pacientilor intubati.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: spitale, criza, anestezie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii