A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715790677.1897.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Criza de sange in spitale din cauza virozelor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
03-03-2016, ora 08:15

Criza de sange in spitale din cauza virozelor

Articol de Cristian Amariei
Virozele care circula in aceasta perioada dau peste cap activitatea din clinicile de chirurgie din toata tara. La Iasi, din 80 de donatori de cati ar fi nevoie, in fiecare zi, pentru ca spitalele sa fie alimentate constant cu sange, acum abia daca se strang jumatate. Circa 10% dintre cei care vin sa doneze sunt refuzati, tot din cauza infectiilor respiratorii.

Cei care au cel mai mult de suferit sunt bolnavii care asteapta sa fie operati. Constantin Odageru a cazut saptamana trecuta si si-a fracturat tibia. Cum in spital nu era destul sange a asteptat patru zile pentru a fi operat, timp in care a suportat dureri groaznice.

„Am fost un caz mai fericit pentru ca nu am avut nevoie de prea mult sange, dar sunt persoane care au perioada si mai indelungata. Pentru un bolnav asteptarea este foarte grea si foarte inspaimantatoare. Cand stii ca pot aparea si alte probleme devine si un stres”, a spus Constantin Odageru.

In aceeasi clinica de ortopedie alti noua pacienti au trebuit sa astepte si cate cinci zile. Ideal, spun doctorii, operatiile ar trebui facute in cel mult 48 de ore de la incident.

„Un varstnic care sta in pat 3-4 zile pierde masa musculara, exista si risc de bronhopneumonie, deci ideal este sa fie operat cat mai repede”, a spus seful Clinicii de ortopedie Ovidiu Alexa.

Deocamdata insa, holurile Centrului de Transfuzii din Iasi sunt pustii. O parte din cei care vin sa doneze sunt refuzati deoarece au viroze respiratorii.

„Dintr-un numar de 50 de persoane prezentate, cinci persoane ar avea viroze respiratorii”, a spus medicul Andreea Vatamanu.

„Luand anumite medicamente este contraindicata donarea pe o perioada de timp si aceasta ingreuneaza si mai mult sau reduce si mai mult numarul donarilor efective”, a adaugat directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iasi Lavinia Scripcaru.

Saptamana trecuta, doar in judetul Iasi, s-au inregistrat aproape 7.200 de cazuri de viroza. De vina, spun medicii, sunt variatiile termice.

„Avertizam populatia ca exista riscul transmiterii prin inter-persoana, de la persoana la persoana prin stranut, tuse”, a atras atentia medicul infectionist Teodor Nicolae.

Medicii de la Centrul de Transfuzii fac apel la populatie sa se prezinte la donare. Potrivit legii, donatorii primesc tichete de masa si zile libere.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii