A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715939604.9229.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Criza acuta de sange in spitalele din Iasi: Unele operatii sunt amanate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
20-08-2014, ora 12:19

Criza acuta de sange in spitalele din Iasi: Unele operatii sunt amanate

Articol de Cristian Amariei

Spitalele din Iasi reclama ca se confrunta cu o criza acuta de sange in aceasta perioada, mai multe interventii chirurgicale fiind amanate, iar in unele unitati medicale au fost incepute campanii in randul angajatilor si al pacientilor pentru a promova donarea de sange.

Unitatile medicale din judetul Iasi care se confrunta cu problemele cele mai mari sunt Spitalul "Sfantul Spiridon", Institutul de Boli Cardio Vasculare si Institutul Regional de Oncologie.

"Sunt operatii care se amana din lipsa de sange. Noi tragem semnale de alarma tot timpul si speram intr-o rezolvare, dar sunt putini donatori, intervin si perioadele de concediu si e mai greu de obtinut sange. Operatiile sunt din ce in ce mai dificile, exista multa trauma care necesitati cantitati enorme de sange. Iar spitalul nostru este ca o uzina unde sunt aduse cazuri din toate judetele", a declarat Gabriel Perianu, medic primar la Spitalul de Urgenta "Sfantul Spiridon" din Iasi.

Reprezentantii Centrului Regional de Transfuzie Sanguina din Iasi spun ca unul dintre motivele pentru criza de sange cu care se confrunta este perioada vacantelor si concediilor, situatie care a dus la reducerea numarului donatorilor la jumatate fata de alte luni ale anului.

Conform acestora, pentru a asigura necesarul de sange este nevoie de minimum 80 de donari zilnice, echivalentul a 40 de litri de sange, in timp ce in aceasta perioada se fac aproximativ 50 de donari pe zi.

"Luna august a fost mereu o perioada dificila pentru noi. Pentru ca vin sa doneze, zilnic, in jur de 50 de persoane. Ori nevoia noastra este aproape dubla. Am facut nenumarate apeluri la diferite structuri, insa, avand in vedere ca elevii si studentii sunt in vacanta si este si perioada concediilor, necesarul de minimum 80 de donari nu poate fi atins. Daca nu reusim sa asiguram cererea, sunam persoanele aflate in baza de date, dupa ce au mai donat macar o data. Vedem daca a trecut perioada minima dintre doua donari si le intrebam daca mai pot sa doneze", a declarat Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Iasi.

Aceasta a mai precizat ca au existat cazuri in luna august in care s-a cerut sange in regim de urgenta de la alte centre din tara, uneori chiar de la spitale.

Potrivit sursei citate, o alta solutie ar fi organizarea unei colecte in teritoriu, insa acest lucru nu poate fi facut din lipsa de personal.

In unele spitale, precum Institutul de Oncologie, au fost incepute campanii in randul angajatilor si al pacientilor pentru a promova donarea de sange.

De asemenea, si reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate au anuntat ca vor trimite pliante catre asigurati si furnizori de produse medicale in care sa promoveze importanta donarii de sange, iar in luna septembrie toti angajatii CJAS vor dona sange.

Sursa: mediafax.ro

Foto: ziuanews.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii