A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714980650.161.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cristian Tudor Popescu revine la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
29-02-2012, ora 09:07

Cristian Tudor Popescu revine la Iasi

Articol de Cristian Amariei

Cristian Tudor Popescu conferentiaza la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Editura Polirom si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi organizeaza vineri, 2 martie, la ora 13.00, o intilnire cu scriitorul si jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Conferinta se va desfasura in Aula Magna „Mihai Eminescu”, trateaza: „Filmul surd in Romania muta. Politica si propaganda in filmul romanesc de fictiune (1912-1989)”. Intalnirea fusese initial programata pentru data de 18 ianuarie a acestui an, insa a fost anulata din cauza protestelor desfasurate in acea perioada in capitala.

Tema conferintei este si titlul celui mai recent volum semnat de Cristian Tudor Popescu, aparut de curind in colectia CINEMA a editurii Polirom, care va fi lansat cu acest prilej. Volumul „Filmul surd in Romania muta. Politica si propaganda in filmul romanesc de fictiune (1912-1989)”, primul tom pe aceasta tematica semnat de Cristian Tudor Popescu, va fi prezentat de Emil Hurezeanu.

Cele doua evenimente vor avea loc in cadrul unei intilniri cu studentii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si vor fi moderate de George Onofrei, redactor-sef al revistei „Suplimentul de Cultura”.

Pornind de la filme ale unor monstri sacri ca Griffith, filmele sovietice de propaganda ale deceniului trei (inclusiv Eisenstein) sau cele propagandistice naziste (Leni Riefenstahl), volumul prezinta filmul romanesc de fictiune – de la peliculele interbelice, incepind cu „Razboiul de Independenta”, pina la cele ale epocii comuniste. Acestea din urma sint diferentiate in functie de perioadele in care au fost produse si de evolutiile politice specifice perioadelor respective si sint urmate de numeroase studii de caz, intre care „Directorul nostru”, „Puterea si Adevarul”, dar si filme antisistem precum „Reconstituirea”.

Filmul romanesc de fictiune s-a nascut cu propaganda politica in el, ca un copil infectat cu HIV inca din pantecele mamei. Istoria lui a fost dublata de istoricul bolii. Pe langa semnele specifice cresterii, in fiecare etapa de viata, tumorile, eruptiile, plagile s-au dezvoltat si ele. Cosurile pubertatii filmului romanesc au aparut langa bubele sindromului imunodeficientei politice.”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Faimosul gazetar a precizat ca din cele 550 de pelicule ale perioadei comuniste, aproximativ 222 (adica 40%) pot fi considerate ca avand caracter politic, propagandistic, restul fiind divertisment, comedie muzicala, filme pentru copii – proportia lui Lenin (60% propaganda, 40% divertisment) fiind totusi inversata.

Cu prea putine exceptii, propaganda din cinema a urmat cu fidelitate liniile politice de evolutie ale PCR. A fost mai intai prosovietica, internationalista, antiromaneasca, apoi national-comunista, anticitadina, antiintelectuala, antioccidentala, vehicul al cultului lui Ceausescu.”, a adaugat jurnalistul.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii