ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-07-2015, ora 08:08

Cristian Adomnitei, trimis in judecata de DNA

Articol de Cristian Amariei
Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a fost trimis in judecata, sub control judiciar, de procurorii DNA, pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual, scrie agerpres.

In dosar au fost deferite justitiei, in stare de arest la domiciliu, Cristina Jinga si Carmen Irimescu, director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila, respectiv sef al Serviciului Proiecte si Parteneriate din Directia Proiecte si Dezvoltare Durabila din CJ la data faptelor, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, in forma continuata, complicitate, respectiv instigare la fals intelectual, precum si Letitia Popa, administrator al SC Laser Co SRL, pentru instigare la abuz in serviciu, complicitate la fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata. De asemenea, a fost trimisa in judecata SC Laser Co SRL.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, in august 2013, la nivelul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila a fost redactat caietul de sarcini in scopul achizitiei prin procedura ''cerere de oferta'' de servicii de tiparire materiale de promovare a judetului Iasi, contractul fiind adjudecat de SC Laser Co SRL si semnat la 27 septembrie 2013.

Durata maxima de executie a contractului de servicii era de 3 luni de la data semnarii, in caz de executare cu intarziere prestatorul putand fi obligat la plata de penalitati de 0,1% (pe fiecare zi de intarziere) din contravaloarea serviciilor ramase de executat.

"Pentru ca acest contract sa fie atribuit SC Laser Co SRL, inculpata Popa a intocmit si utilizat documente false, (CV-urile unor angajati), pentru a crea aparenta indeplinirii criteriilor de admisibilitate si conformitate a ofertei, depunand apoi toate aceste inscrisuri la autoritatea contractanta CJ Iasi. In acest mod, Letitia Popa i-a determinat, cu intentie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor sa atribuie, fara vinovatie si fara a avea cunostinta de caracterul fals al inscrisurilor depuse, contractul firmei sale, in conditiile in care oferta ar fi trebuit sa fie respinsa, din cauza neindeplinirii cerintelor minimale ale caietului de sarcini. Astfel, s-a produs o vatamare a intereselor legale ale celuilalt ofertant si s-a obtinut un folos necuvenit pentru societatea administrata de inculpata Popa", se arata in comunicat.

DNA precizeaza ca serviciile de tiparire materiale de promovare a judetului Iasi ar fi trebuit sa constea in: realizarea (conceptie si design) si tiparirea unui catalog de prezentare a judetului, in romana si in engleza, in 1.000 de exemplare, servicii in valoare de 169.000 lei; tiparirea unei brosuri, bilingve, cu proiectele CJ Iasi, in 1.000 de exemplare — 16.700 lei; tiparirea unui calendar de evenimente al judetului, corespondent anului 2014, in 1.000 de exemplare — 8.400 lei; tiparirea unor mape de prezentare a judetului, in 1.000 de exemplare — 8.400 lei; tiparirea unor harti turistice ale judetului, in 5.000 de exemplare — 42.000 lei; realizarea unor magneti, 300 de bucati — 3.300 lei; realizarea (conceptie si executie) unui film de prezentare a judetului lasi si imprimarea acestuia in 1.000 de exemplare DVD, insotite de carcasa — 27.000 lei; furnizarea a 2 bucati suport brosuri—1.700 lei; furnizarea a 200 stick-uri USB, tip business — card, personalizate — 5.960 lei; furnizarea a 2.000 de pixuri metalice si de plastic, personalizate—18.000 lei; realizarea a 6.000 de sacose de carton si de plastic, personalizate — 29.000 lei; o prezentare in format PowerPoint a proiectelor judetului Iasi, in romana si engleza — 5.622 lei.

In 19 decembrie 2013, intre CJ Iasi si SC Laser Co SRL a fost incheiat un proces verbal de predare-primire, in cuprinsul caruia s-a consemnat predarea unui numar inferior de repere, fata de cel prevazut in contract, respectiv 11 din cele 16 repere, fara: albumele de prezentare, brosurile, DVD-urile cu filmul de prezentare a judetului Iasi, machetele cu proiectul conceperii si designului acestora.

Reperele nepredate au valoare totala, conform contractului, de peste 213.000 lei.

Procurorii sustin ca, pentru ca Letitia Popa sa poata incasa, in mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase si, totodata, sa nu poata fi obligata la plata penalitatilor, Cristina Jinga, cunoscand aceste lucruri, cu intentie: a determinat membrii comisiei de receptie din care facea parte si inculpata Irimescu sa semneze un proces verbal de receptie antedatat 7 ianuarie 2014, in cuprinsul caruia s-a mentionat, in mod nereal, faptul ca fusesera livrate, la 19 decembrie 2013, si reperele lipsa; a semnat mai multe documente, activitati ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu de peste 213.000 lei judetului Iasi, la care se adauga contravaloarea penalitatilor in cuantum de 1% pe zi, rezultand aproape 392.000 lei, prin plata nelegala a sumei respective din bugetul unitatii administrativ-teritoriale.

Anchetatorii au retinut ca, mai mult, in 2015, Carmen Irimescu, pentru a ascunde faptele comise si a impiedica tragerea sa si a celorlalte persoane implicate la raspundere penala, a semnat centralizatorul intrarilor si al iesirilor de materiale de promovare aferente contractului, in cuprinsul caruia a atestat, in mod nereal, ca la 19 decembrie 2013, SC Laser Co SRL livrase toate reperele, ca 52 albume de prezentare fusesera distribuite la diverse evenimente si, la 11 februarie 2015, 948 albume fusesera restituite firmei respective.

In 8 martie 2015, sustin procurorii, ea le-a ajutat pe Jinga si o alta persoana, prin punerea la dispozitie a apartamentului sau, sa semneze, in conditii de confidentialitate, un proces verbal, antedatat 11 februarie 2015, in cuprinsul caruia s-a atestat, in mod mincinos, restituirea catre firma a 948 albume, in vederea actualizarii gratuite a acestora cu date si fotografii privind Aeroportul International Iasi.

"Concret, desi bunurile mentionate mai sus nu au fost predate CJ Iasi decat scriptic, inculpatele Jinga si Irimescu au efectuat demersuri pentru a crea aparenta receptionarii tuturor reperelor prevazute in contract, astfel incat sa poata fi efectuata plata catre firma inculpatei Popa. In perioada martie-aprilie 2015, inculpatul Adomnitei, in calitate de ordonator principal de credite, cu intentie directa, le-a ajutat pe inculpatele Jinga si Irimescu, in urma unei intelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infractiunilor pe care acestea le comisesera si tragerea lor la raspundere penala", se spune in comunicat.

In acest sens, arata DNA, in contextul unei misiuni de audit declansate cu privire la executarea acestui contract, el a efectuat demersuri menite: sa amane finalizarea misiunii de audit; sa creeze aparenta ca toate materialele fusesera predate in termenul stabilit, inclusiv ca 948 albume fusesera restituite firmei pentru a fi modificate; sa creeze timpul necesar pentru ca societatea sa realizeze si sa predea efectiv albumele.

"Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea de catre Adomnitei a unor acte de intimidare indreptate impotriva auditorilor pe care i-a pus in ipostaze umilitoare, reprosandu-le modalitatea de efectuare a auditului, precum si faptul ca s-au deplasat la sediul firmei administrate de inculpata Popa, fara aprobarea sa. De asemenea, inculpatul a refuzat sa sesizeze de indata organele de urmarire penala cu privire la frauda comisa, desi i s-a adus la cunostinta, in mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia si i s-a solicitat, in mod expres, acest lucru. in schimb, acesta a preferat sa se implice activ in acoperirea cu acte false a faptelor comise", mai mentioneaza DNA.

Sursa citata subliniaza ca, in martie 2015, Adomnitei a semnat un proces verbal, datat 11 februarie 2015, prin care atesta, in mod mincinos, ca cele 948 albume au fost restituite de catre CJ Iasi societatii respective, in vederea actualizarii gratuite a acestora.

"In acelasi sens, inculpatul Adomnitei a refuzat sa avizeze formularul de 'constatare si raportare a iregularitatilor', intocmit de catre Serviciul Audit Public Intern din CJ Iasi, si le-a solicitat expres auditorilor sa modifice constatarile din cuprinsul acestui document, precizandu-le totodata sa intocmeasca un altul, cu acelasi numar de inregistrare, care sa nu contina referiri la acel prejudiciu, in cuantumul respectiv", au mai constatat anchetatorii.

De asemenea, in 1 aprilie 2015, mai sustine DNA, Adomnitei a semnat o adresa in cuprinsul careia se facea referire la procesul verbal din 11.02.2015, manifestandu-si acordul ca termenul de predare a albumelor sa fie prelungit pana la 30 aprilie.

Judetul Iasi s-a constituit parte civila cu aproximativ 392.000 lei, reprezentand valoarea prejudiciului cauzat, prin plata ilicita a unor materiale care nu fusesera predate autoritatii contractante si prin faptul ca nu au fost percepute penalitatile prevazute in contractul de achizitie publica.

In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Jinga, Irimescu, Popa si SC Laser Co SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi, cu propunere de a se mentine masura preventiva a controlului judiciar, luata fata de Adomnitei, de a se inlocui arestul la domiciliu fata de inculpatele Jinga, Irimescu si Popa cu masura controlului judiciar, precum si cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii