ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
01-03-2016, ora 10:47

Consens in CL Iasi: toate proiectele au fost aprobate

Articol de Cristian Amariei
Luni, 29 februarie, a avut loc o noua sedinta ordinara a Consiliului Local Iasi. Toate proiectele aflate pe ordinea de zi au fost aprobate. Cele mai importante proiecte au vizat schimbarile care vor avea loc la Regia Autonoma de Transport Public (RATP) Iasi si cele privind aprobarea bugetelelor de venituri si cheltuieli pentru anul 2016 ale societatilor si regiilor din subordinea Primariei.

Consilierii locali au aprobat majorarea bugetului local al municipiului Iasi cu suma de 221.000 de lei, bani provenind din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor. Suma va fi utilizata pentru finantarea drepturilor stabilite de Legea 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familiile defavorizate si procedura de acordare a tichetelor sociale de gradinita. Un alt proiect avizat a fost cel privind incheierea unui protocol cu Asociatia Revistei „Timpul”, proiect al carui scop vizeaza dezvoltarea proiectului „Oamenii Timpului”. Prin acest protocol municipalitatea ieseana a atribuit asociatiei, timp de doi ani, un spatiu de lucru in proximitatea Centrului de Informare Turistica Iasi (Piata Unirii, nr. 12).

In aceeasi sedinta au fost aprobate bugetele de venituri si cheltuieli pentru anul 2016 ale societatilor si regiilor din subordinea Primariei. Astfel, pentru anul 2016, SC Termo-Service SA previzioneaza venituri in suma de 7.470.000 de lei, SC Citadin SA de 34.065.000 de lei, SC Servicii Publice Iasi SA de 30.950.000 de lei, SC Salubris SA de 53.797.000 de lei, iar SC Tehnopolis SRL de 1.216.470 de lei. Totodata, a fost aprobata continuarea finantarii pentru anul 2016 a proiectelor „Centrul de Servicii pentru Mama si Copil” (460.000 lei) situat in Str. Codrescu nr. 6 si „Centrul Rezidential pentru Mame si Copii in Dificultate” (355.000 lei) situat in Str. Sararie 143 de la bugetul local, prin intermediul Directiei de Asistenta Comunitara.

Consilierii locali au aprobat si prelungirea cazarii echipajului format din patru membri (piloti si mecanici de zbor), angajati ai Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor, care deservesc elicopterul medicalizat al SMURD Iasi, in doua camere la Hotelul Municipal Iasi, pana la 31 decembrie 2016. „Referitor la Hotelul Municipal, nu sunt multumit deloc de starea in care se afla. E dezastru, mai are un pic si cade. Ne gandim ce sa facem cu el. Ne gandim sa il scoatem de la EcoPiata, pentru ca ii aduce numai pierderi, nu are clienti, ei doar il intretin. Legea ne permite sa investim doar sumele din profitul obtinut de hotel. Ori nu il mai numim Hotel Municipal, pentru ca nu ne reprezinta la cum arata, ori il dam intr-un circuit hotelier. Decizia o vom lua in luna martie. Tot referitor la EcoPiata, saptamana trecuta am facut o trecere prin pietele din Iasi. Concluzia e negativa. Nu accept modul in care conducerea de acolo abordeaza cetatenii din Iasi. Pietele nu sunt bine organizate. Sunt probleme la CUG, am trecut si pe la Piata Alexandru cel Bun si nu imi explic de ce sunt adunate tarabele acolo, iar masinile circula printre cumparatori si producatori. Nu mai vorbesc de mizerie. Vom schimba toate bordurile si locurile de parcare de la Piata Alexandru, vom reface alveolele pentru mijloacele de transport in comun. Cu ocazia asta astept sa vad ce se intampla si in interiorul EcoPiata”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Un alt proiect de hotarare adoptat de consilierii locali vizeaza Podul Tudor Vladimirescu, care va fi reabilitat in urmatoarea perioada. Dat in exploatare in anul 1965, obiectivul necesita reparatii de urgenta, fiind afectate elementele structurale. Conform estimarilor, valoarea investitiei va fi de 2.242.870 de lei, iar durata de executie ar urma sa fie de doi ani de la data inceperii lucrarilor. Podul are o lungime de 46 de metri si o latime de 26 de metri. Proiectul va include si o supralargire a partii carosabile din apropierea podului. „Totodata, vrem sa reabilitam strada Splai Bahlui – malul drept. Este vorba de zona dintre Podu de Piatra si Podul Sf. Ioan. inceram sa obtinem fonduri europene pentru acest proiect”, a mai anuntat Mihai Chirica.

Primarul interimar Mihai Chirica a anuntat mai multe modificari in ceea ce priveste RATP Iasi. Printre altele, acesta a anuntat majorarea fondului de salarii pentru angajatii regiei. „Este pentru prima data in istoria recenta a regiei cand aceasta isi propune un buget de investitii de 17 ori mai mare decat cel din anul anterior. RATP incepe sa aiba profit si incepe sa se dezvolte, motiv pentru care credem ca vom reusi sa trecem din faza de insolventa in cea de reorganizare, iar in 2016 sa avem o noua societate comerciala, prin transformarea regiei. Am alocat fonduri suplimentare pentru sustinerea salarizarii personalului. Vrem sa-i specializam, sa-i modernizam din toate punctele de vedere, atat ca infrastructura, cat si ca mentalitate si atitudine. Vom introduce si uniforme civilizate pentru vatmani si soferi. in plus, concurenta pe locurile de munca va creste”, a declarat Mihai Chirica. Edilul a dat asigurari ca toate autobuzele care vor fi cumparate de Primaria Municipiului Iasi vor fi noi. „Atat timp cat voi putea sa decid eu acest lucru, la Iasi vom achizitiona doar autobuze noi. in prezent are loc un control al Garzii de Mediu la regie referitor la noxele degajate in atmosfera de catre unele din autobuzele noastre. Avem un pachet de circa 20 de autobuze care sunt Euro 0. Am cerut regiei sa faca tot posibilul ca acestea sa dispara din trafic. Conform Garzii de Mediu, acestea ar trebui sa fie minim Euro 3, dar ei au spus ca vor fi minim Euro 4”, a mai spus acesta.

In sedinta de luni, consilierii locali au aprobat proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2016 al regiei si a estimarilor pentru anii 2017-2018. Astfel, conform datelor RATP, in 2015 regia a avut venituri realizate de 85.525.000 de lei, veniturile propuse pentru 2016 sunt de 97.966.000 de lei, iar cele pentru 2017, respectiv 2018, depasesc suma de 100.000.000 de lei.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii