ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
29-04-2014, ora 16:55

Comisia Europeana a acordat UAIC certificarea HR Excellence in cercetare

Articol de Alexandra Stefanescu

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a primit, la inceputul lunii aprilie, logo-ul Human Resources Excellence in Research din partea Comisiei Europene. Prin acest logo, Comisia Europeana recunoaste faptul ca regulamentele si practicile Universitatii sunt in concordanta cu valorile europene ale eticii, libertatii si transparentei, precum si cu alte principii stipulate in Carta Europeana a Cercetatorului si Codul de Conduita pentru Recrutarea Cercetatorilor.

In prezent, aproximativ 180 de universitati si institutii de cercetare din Uniunea Europeana au dreptul sa afiseze logo-ul HR Excellence, acest lucru fiind permis de Comisia Europeana doar in urma unui complex si indelungat proces de evaluare.

In anul 2011, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a inceput un proces in cinci pasi de implementare a Cartei si Codului cercetatorilor sub indrumarea Comisiei Europene, Directoratul General pentru Cercetare si Inovatie. Demersurile au presupus o analiza interna, realizarea unui plan de actiune, obtinerea logo-ului, dupa care vor urma etapele de autoevaluare institutionala, la fiecare doi ani, respectiv de evaluare externa la fiecare patru ani.

Prin utilizarea logo-ul Human Resources Excellence in Research, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi transmite comunitatii stiintifice internationale angajamentul de implementare a unui unui cadru de excelenta in recrutarea si dezvoltarea carierei cercetatorilor si imbunatatirea conditiilor de munca. Potrivit principiilor din Carta Europeana, cercetatorilor li se garanteaza protectia drepturilor intelectuale asupra rezultatelor muncii lor, li se recunoaste experienta dobandita in strainatate, li se asigura dezvoltare profesionala continua, in timp ce, la randul lor, acestia se angajeaza sa respecte principiile transparentei, eticii, angajamentului public si profesionalismului.

Prin intermediul planului de actiune elaborat in cadrul procesului de implementare a Cartei si Codului Universitatea a identificat o serie de aspecte care urmeaza sa fie imbunatatite pe parcursul urmatorilor doi ani pana la etapa autoevaluarii institutionale. Actiunile vizeaza, printre altele:

- Infiintarea unui punct de transfer tehnologic

- Elaborarea unui Regulament intern privind drepturile de proprietate intelectuala si exploatarea rezultatelor

- Workshopuri anuale despre etica si deontologia cercetarii

- Elaborarea unei pagini web dedicate popularizarii cercetarii

- Stimularea participarii la proiectele cu finantare europeana

- Elaborarea unei strategii de dezvoltare a carierei pentru cercetatori

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii