ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
01-11-2012, ora 16:20

Comisia EUA a prezentat concluziile preliminare ale raportului final de evaluare a UMF Iasi

Articol de Diana Dumitriu

Membrii Comisiei de Evaluare din partea European University Association (EUA) - Institutional Evaluation Programme (IEP) au prezentat, miercuri, la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" concluziile preliminare ale raportului final de evaluare a Universitatii. Este cea de-a doua si ultima vizita de evaluare din partea organizatiei europene, raportul oficial urmand sa fie publicat de EUA in urmatoarele saptamani.

Comisia de Evaluare a fost condusa de Winfried Müller (fost rector al Universitatii din Klagenfurt, Austria) si compusa din urmatorii membri: Andy Gibbs (Universitatea Edinburgh Napier, Marea Britanie), Lucija Cok (fost ministru sloven al Educatiei si rector al Universitatii din Primorska, Slovenia), Sezer Sener Komsuoglu (rector al Universitatii Kocaeli, Turcia) si Fernando Miguel Galan Palomares (student al Universitatii Cantabria, Spania).

Concluziile raportului evidentiaza statutul Universitatii de lider regional si national in domeniul invatamantului superior si al cercetarii, potentialul ridicat de integrare in elita institutiilor academice din tarile Uniunii Europene. De asemenea, membrii Comisiei apreciaza ca procesul de modernizare pe care l-a parcurs in ultimii ani Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa", atat in planul academic, cat si in cel administrativ, reprezinta un fundament solid pe care

Universitatea construieste un pachet educational perfect compatibil cu cele mai inalte standarde de calitate ale invatamantului superior european.

Un accent deosebit a fost pus pe recomandarea ca Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" sa continue sa dezvolte si mai mult resursele electronice de invatare puse la dispozitia studentilor, doctoranzilor si masteranzilor sai, platforma de e-learning fiind apreciata ca un punct forte pentru acest domeniu.

"Multumesc Comisiei pentru efortul depus si pentru concluziile raportului de evaluare. Pentru noi, raportul EUA reprezinta confirmarea ca U.M.F. Iasi si-a ales corect drumul si trebuie sa multumim tuturor membrilor comunitatii noastre academice (cadre didactice, studenti, personal administrativ) ca dupa ce au ales acest drum acum 5 ani, au depus eforturi necuantificabile, angajandu-se si dedicandu-se procesului de modernizare. Concluziile raportului, care ne onoreaza, sunt rezultatul efortului intregii comunitati academice, nu numai a leadership-ului”, a declarat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa", prof. univ. dr. Vasile Astarastoae.

CE ESTE EUA?

European University Association (EUA) a luat fiinta in 31 martie 2001, prin fuzionarea a doua organizatii academice europene: Association of European Universities (CRE) si Confederation of European Union Rectors (CEUR). Membrii EUA sunt universitati europene de prestigiu, asociatii de rectori de universitati la nivel national precum si alte organizatii cu preocupari in domeniul educatiei si cercetarii.

EUA reprezinta si sprijina peste 850 de institutii de invatamant superior din 47 de tari, punand la dispozitia acestora un cadrul organizational pentru colaborare si schimb de informatii privind calitatea actului educational si politicile de cercetare academice.

International Evaluation Programme (IEP, inregistrat EQAR) functioneaza in cadrul EUA de 18 ani. Peste 300 de universitati din 45 de tari (din Europa, America Latina, Japonia si Africa de Sud) au participat pana acum la Programului International de Evaluare, cu scopul certificarii calitatii actului educational pe care il ofera studentilor lor.

DE CE O EVALUARE EUA LA U.M.F. "GRIGORE T. POPA" IASI"?

Conform art. 193., alin. 6 din Legea Educatiei Nationale (Legea nr. 1/2011), "prima evaluare de dupa intrarea in vigoare a prezentei legi se face numai de catre un organism international cu competenta in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant superior sau de catre o agentie de asigurare a calitatii inregistrata in EQAR, din strainatate".

La momentul intrarii in vigoare a Legii Educatiei Nationale, in Romania existau 117 universitati, rezultand o medie de aproape 3 (2.78) universitati pe judet. Din cele 117 universitati, nu mai putin de 87,4% aveau "grad ridicat de incredere" - o clasificare maximala, specifica invatamantului superior, care le dadea inclusiv dreptul de a organiza doctorate. Dupa efectuarea evaluarii conform cerintelor articolului 193, alin. 6, din cele 117 universitati doar 12 s-au clasificat in "universitati de educatie si cercetare avansata", iar 3 dintre aceste universitati se afla in Iasi: Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa", Universitatea "Alexandru I. Cuza" si Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi".

Evaluarea U.M.F. "Grigore T. Popa" de catre European University Association reprezinta, prin urmare, efectul aplicarii noii Legi a Educatiei Nationale, iar raportul favorabil elaborat de Comisia de Evaluare a EUA certifica gradul calitativ ridicat al actului educational la Universitatea noastra.

Foto: roedagency.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii