ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
10-04-2013, ora 15:27

Ciuhodaru critica decizia oficialilor de a taia finantarea serviciilor stomatologice

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru critica decizia oficialilor de a taia finantarea serviciilor stomatologice. Potrivit medicului iesean, aceasta modificare va duce la grave tulburari de dezvoltare in randul copiilor si la dublarea afectiunilor cardiace si renale in Romania cu costuri greu de estimat. Deputatul va depune un proiect legislativ ce prevede asigurarea asistentei stomatologice gratuite la copii.

Obiectivul acestui act normativ este de a asigura o dentitite sanatoasa si o dezvoltare normala copiilor din Romania prin tratamentele stomatologice decontate de fondul asigurarilor de sanate pentru pentru copiii pana la varsta de 18 ani si pentru tinerii in varsta de la 18 ani pana la 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca. Proiectul meu legislativ este o consecinta a faputui ca Romania este tara cu cele mai multe persoane cu carii dentare dar si tara in care alocatiile de la buget pentru tratamente stomatologice sunt cele mai scazute, respectiv 0,4 la suta din bugetul Sanatatii. 17% dintre copiii cu varste intre doi si patru ani au avut deja carii, iar 52% dintre copiii cu varste de pana la opt ani au avut experiente carioase si constatam ca la sase-sapte ani 80-90% din copii pot avea dinti cariati. Cu toate acestea in martie bugetul a fost scazut cu 30% si s-a ajuns la alocarea incredibila a doar 70 de bani anual pentru fiecare roman in asigurarea seriviciilor stomatologice”, a precizat Ciuhodaru.

Pentru copii si varstnici statul deconta anumite servicii integral sau in proportie de 40 - 60 la suta dar din aprilie sunt si acestia pusi la plata intrucat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a sistat in aprilie alocarea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica. Desi in Romania sunt inregistrate aproximativ 11.000 de cabinete de stomatologie si 2.200 de laboratoare de tehnica dentara doar 30% dintre medicii stomatologi au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

La copii, aparitia cariilor dentare este boala cea mai raspandita, aproximativ de cinci ori mai frecventa decat astmul iar complicatiile merg de la infectii locale precum abcesul si gangrena sau diseminate la nivel cerbral sau sistemic precum si risc major de complicatii cerebrale. Copiii care nu beneficiaza de un tratament al cariilor pot avea tulburari de masticatie si fonatie si asupra sistemului renal, respirator sau cardiac si afectiuni ale rinichilor si articulatiilor, infectii ale cailor respiratorii si chiar afectiuni cardiovasculare.

Durerile dentare provocate de carii au efecte si asupra concentrarii la scoala si determina, consumul de alimente mai usor de mestecat, dar mai proaste din punct de vedere al valorii nutritive, adesea cu niveluri crescute de zahar avand drept consecinta aparitia problemelor de crestere si dezvoltare si chiar a obezitatii.

Cateva tarife sunt in masura a dezarma mersul la stomatolog pentru orice parinte care doreste copiii cu dinti sanatasi pentru ca pretul unei consultatii de specialitate ajunge la 90 de lei, al unei extractie de molar de minte te costa intre135 si 480 de lei, extractia monoradiculara se ridica la 85 de lei iar cea pluriradiculara ajunge la 120 de lei. Tratamentul cariilor va deveni un lux pe care din ce in ce mai putini si-l vor putea permite iar drept consecinta numarul celorlalte boli se va inmulti iar din punct de vedere economic cheltuielile statului cu sanatatea vor creste”, conchide medicul iesean.

Foto: financiarul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii