ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
22-10-2014, ora 08:31

Ciuhodaru: „Riscul bolilor cu transmisie sexuala este subevaluat. Un caz tip Segarcea poate aparea oricand”

Articol de Cristian Amariei

Doctorul Tudor Ciuhodaru considera ca lipsa educatiei referitoare la sanatatea reproducerii si a comportamentelor de risc este principala cauza a cresterii numarului de pacienti cu boli cu transmisie sexuala. Recentul caz, al tanarului de 25 de ani din Segarcea, ce ar fi transmis HIV la alte 40 de persoane e doar un exemplu ce se adauga milionului de romani cu BTS (boli cu transmisie sexuala) ce plaseaza Romania pe locul 10 locuri in Europa.

Pentru scaderea numarului acestor situatii si a cazurilor cu risc deputatul a depus un proiect de lege, adoptat de Camera Deputatilor, prin care educatia pentru sanatate devine disciplina de studiu obligatorie in unitatile de invatamant predata de personal specializat.

Cazul din Segarcea se poate repeta oriunde si oricand. Un tanar de 25 de ani cu HIV ar fi transmis infectia la alte 40 de persoane. Riscul bolilor cu transmisie sexuala este subestimat, 75% dintre femei si 69% dintre barbati, considera foarte scazut sau inexistent riscul infectarii iar adolescentii le considera foarte usor curabile. Poate de aceea mai mult de o treime din femei (34%) si majoritea barbatilor(86%) sustin ca au avut relatii sexuale cu parteneri mutliplii, mergand, in cazul barbatilor, la mai mult de patru partenere (62%) sau chiar mai mult de zece (27%). In plus 48% dintre baieti si 17% dintre fete au prima experienta sexuala inainte de 15 ani. Situatia e cu atat mai grava cu cat doar 9% dintre ei folosesc prezervativ.

Educatia necorespunzatoare in domeniul sanatatii reproducerii a dus la cresterea comportamentelor sexuale de risc legate de atat de varsta inceperii vietii sexuale, lipsa mijloacelor de protectie sau cu parteneri multiplii ce ne plaseaza in primele 10 locuri in Europa la incidenta BTS bolilor cu transmisie sexuala) cu 1 milion de pacienti.”, declara medicul.

Reamintim ca HIV se transmite prin sange sau secretii, in 70% calea de transmisie fiind sexuala iar restul iatrogen, prin instrumentarul medical contaminat sau recreational, odata cu injectarea drogurilor. Riscul creste in caz de contact sexual neprotejat, parteneri multipli, partener care a avut o alta boala cu transmisie sexuala, consumatori de droguri. Cei care suspicioneaza o astfel de situatie, mai ales daca prezinta sindrom retroviral acut (semne si simptome asematoare gripei: cefalee, greturi, febra) se pot prezenta pentru efectuarea de teste prin care se detecteaza anticorpii anti-HIV. Cele doua teste primare folosite in detectarea anticorpilor anti-HIV in sange sunt: testul Elisa (testul enzimatic imunologic) si testul Western Blot, folosit pentru confirmarea unui rezultat pozitiv al testului ELISA. Timpul scurs de la contactul infectant si pana la pozitivarea testelor variaza intre 2 saptamani si sase luni, timp in care pacientul poate transmite virusul. Testul OraQuick Rapid HIV-1 Antibody ofera rezultate cu o acuratete de 99.6% in doar 20 minute.

Concret prin acest proiect de lege se include disciplina educatie pentru sanatate ca disciplina obligatorie de studiu la toate nivelurile sistemului national de invatamant. Planul cadru si programa nationala precum si conditiile ce trebuie indeplinite de personalul didactic (medici, psihologi, juristi, etc) pentru disciplina educatia pentru sanatate se aproba prin ordin comun al Ministrului Educatiei Nationale si al Ministrului Sanatatii.

In multe tari educatia pentru sanatate este obligatorie in scoli, incepand din clasa intai pana intr-a douasprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe si materiale didactice adecvate varstei si de aceea si in Romania, pentru a deveni cu adevarat eficiente acestea trebuie sa depaseasca etapa informarii sporadice si superficiale.”, afirma Ciuhodaru.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii