A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714054170.4798.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ciuhodaru: „Coplata limiteaza accesul la sanatate intr-o tara cu populatie saraca si bolnava”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
01-04-2013, ora 13:14

Ciuhodaru: „Coplata limiteaza accesul la sanatate intr-o tara cu populatie saraca si bolnava”

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru considera coplata drept o suprataxa abuziva si discriminatorie ce incalca dreptul constitutional la sanatate. Parlamentarul apreciaza ca ea va avea avand drept consecinte negative imediate limitarea accesului la asistenta medicala si cresterea cheltuielilor din sistem.

Deputatul a depus azi un proiect legislativ privind eliminarea coplatii percepute de spitale si de medicii de familie.

Noua taxa guvernamentala limiteaza accesul la sanatate intr-o tara cu populatie saraca si bolnava. Este abuziva si discriminatorie, intrucat tot doar cei contribuie la asigurarile de sanatate sunt pusi sa plateasca si incalca flagrant principiile solidaritatii si subsidiaritatii clamate in legea 95/2006. Cele doua principii pe baza carora este introdusa sunt gresite. Primul dintre ele sustine ca se va limitarea internarilor abuzive dar exista deja suficiente mecanisme de control si sanctionare si este greu de crezut ca sume de 5-10 lei vor fi mai eficiente in aceste situatii. Al doilea pretinde ca se vor colecta sume suplimentare pentru sistemul sanitar dar in realitate valoarea acestora e nesemnificativa si este iluzorie ideea ca vor acoperi investigatiile si tratamentele necesare chiar si pentru afectiuni minore. Practic nu exista vreun studiu de impact privind consecintele de ordin medical si financiar ale acestei noi taxe. Grav este faptul ca ea va genera disfunctionalitati si cheltuieli suplimentare sistemului medical. Pacientii platitori de taxe vor evita sa plateasca si se vor prezenta tardiv la spital cu afectiuni agravate generatoare de investigatii si terapii suplimentare extrem de costisitoare sau se vor aglomera serviciile de urgenta crescand riscul de eroare medicala si malpraxis. In plus nu exista niciun calcul legat de cheltuielile legate de modul de colectare a acestei taxe (chitante, personal) si exista posibilitatea ca aceste costuri sa depaseasca cei 5-10 lei incasati. Nu este prevazut ce se va intampla atunci cand la externare pacientii vor refuza sa plateasca aceasta taxa. Pentru ca limitarea accesului la sanatate este neconstitutionala si incalca orice principiu etic propun eliminarea acestei taxe introdusa necugetat de actuala guvernare”, a declarat medicul iesean.

Foto: wall-street.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii