ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
23-01-2015, ora 08:23

Ceai de musetel: remediu pentru insomnie si afectiuni ale pielii

Articol de Cristian Amariei
Musetelul este o planta a carei flori sunt folosite de secole in tratamentul diferitelor probleme de sanatate, de la tulburari digestive, crampe menstruale, viroze respiratorii sau migrene, precum si in prevenirea imbatranirii pielii, ameliorarea arsurilor solare, a acneei, cearcanelor si a scalpului uscat.

Cu siguranta nu exista persoana care sa nu fi auzit despre efectele benefice ale ceaiului de musetel sau care sa nu fi fost trimisa de bunici la cules de flori de musetel. Iar acum este momentul oportun deoarece incepand din lunile aprilie-mai si pana la sfarsitul lunii august putem gasi aceste plante aproape oriunde, le putem usca si pastra, folosindu-le la nevoie atunci cand ne supara o durere.

Tine minte insa ca florile trebuie uscate la umbra, pe o panza curata sau hartie alba si se pot folosi timp de doi ani de la recoltare, dupa aceasta data ele pierzandu-si proprietatile benefice.

Ceai de musetel – Mod de preparare
Pentru uz intern, poti opta pentru pliculetele din comert (200 ml apa fierbinte peste un plic) sau poti alege varianta optima, si anume cea de a pune in 200 ml de apa clocotita o lingurita cu flori de musetel uscate, care se lasa la infuzat timp de 10 minute (se acopera vasul cu o farfuriuta). Apoi, se strecoara ceaiul si se consuma ca atare sau cu putina zeama de lamaie ori cu o lingurita de miere.
Pentru uz extern, se prepara o infuzie mai concentrata din 3-4 lingurite de flori de musetel la 200 ml de apa.
Ceai de musetel – substante active si proprietati
Florile de musetel sunt bogate in minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine esentiale (B1 si C), glucide, acizi organici si ulei eteric – compus chimic deosebit de eficient in problemele pielii.
Astfel, ceaiul de musetel poate prezenta proprietati antispasmolitice, antiinflamatoare, anxiolitice, analgezice, antialergice, anestezice locale, antiseptice, emoliente si cicatrizante.
Ceai de musetel – Beneficii
Amelioreaza durerile de stomac si simptomele sindromului de intestin iritabil, precum si refluxul gastroesofagian, crampele specifice sindromului premenstrual, balonarea si durerile de incheieturi, iar asta se datoreaza uleiurilor esentiale precum alfa-bisabolol si matricina, care au proprietati antiinflamatorii.
De asemenea, ceaiul de musetel este excelent pentru prevenirea racelilor de sezon si pentru intarirea sistemului imunitar, datorita substantelor cu efect antibacterian si detoxifiant.
Integral pe csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii