A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713972434.1035.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce faci in caz de inec? Vezi care sunt recomandarile medicului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-08-2015, ora 10:02

Ce faci in caz de inec? Vezi care sunt recomandarile medicului

Articol de Cristian Amariei
Inecul reprezinta un accident de submersie tot mai frecvent in ultima perioada, considerat drept a treia cauza de mortalitate la adult in sezonul estival. Presupune privarea de oxigen a organismului provocata de blocarea sau umplerea in unele cazuri cailor respiratorii cu apa sau orice alt tip de lichid.

Care sunt cauzele?

Se poate produce prin inhalarea apei de catre victima constienta dar epuizata, panicata sau blocata intr-un vehicul asa numitul inec primitiv (inecul propriu-zis, albastru, manifestat clinic cu tegumente cianotice, vinetii).

A doua modalitate este cea a inecului secundar unui eveniment limita precum plonjarea in apa rece hidrocutie (soc termic, sincopa termo-diferentiala), trauma (cerebral sau cervical prin plonjon), afectiune medicala acutizata (infarct, hipoglicemie, epilesie, accident vascular cerebral) cu manifestari clinice de inec „uscat”, ,,moarte alba” cauzate de stop cardiac sau spasm reflex laringian.

„Primul ajutor consta in scoaterea din apa urmata de verificarea semnele vitale. Daca sunt prezente se plaseaza pacientul in pozitie laterala de siguranta iar daca sunt absente se incepe resuscitarea cardiopulmonara. Dupa restabilirea semnelor vitale se va efectua incalzirea progresiva pana la sosirea echipajului medical de urgenta.”, afirma medicul Tudor Ciuhodaru.

Exista cateva reguli de baza:

1. Salvatorul trebuie sa ajunga la victima cat mai rapid. Daca nu realizeaza in maxim 4-5 minute sansele de reusita scad. Utilizati o barca sau orice alt mijloc de transport.

2. Salvatorul trebuie sa tina cont de siguranta personala. Apreciati corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Apropiati-va de victima din spate si o apucati de brat sau par pentru a o mentine deasupra apei. Aveti grija la posibilele reactii de panica in care victima se agata de salvator si pune viata ambelor persoane in perocol.

3. Victima este considerata ca avand leziuni de coloana vertebrala. Stabilizati cu mainile gatul victimei in pozitie neutra. Scoateti victima din apa pe un suport rigid.
4.Supravietuirea unei submersii prelungite, chiar cu resuscitare lunga, este neobisnuita.

5.Cei care supravietuiesc inecului trebuie evaluati intr-un spital pentru continuarea terapiei si a eventualelor complicatii.

Prognosticul depinde de durata submersiei, temperatura apei, gradul de poluare dar si severitatea hipoxiei varsa, patologie si leziuni asociate.

Cum poate fi prevenit?

1. Apa poate fi inselatoare si pentru inotatorii experimentati. Nu inotati in zonele de plaja nesupravegheate/neamenajate sau fara persoane in jur.

2. Intrati treptat in apa. Diferenta mare de temperatura sau trauma poate duce la deces, asa ca evitati plonjarile si udati in prealabil fata, gatul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitati imbaiatul daca ati stat mult in soare sau daca temperatura apei e mai mica de 20 de grade.

3. Supravegheati cu atentie copiii, varstnicii si persoanele cu afectiuni asociate.

4. Nu intrati in apa dupa ce ati consumat alcool, ati mancat copios sau dupa un efort fizic intens.

     
Tag-uri: inec, reguli, prevenire
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii