A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714028046.5725.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Caz medical extrem de rar, la Iasi. Un copil s-a nascut fara fata
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-11-2016, ora 08:03

Caz medical extrem de rar, la Iasi. Un copil s-a nascut fara fata

Articol de Cristian Amariei
Un copil s-a nascut fara fata la Iasi, iar medicii romani au decis sa-l opereze in tara.

Prima interventie a fost un succes, spun doctorii care nu s-au mai confruntat pana acum in Romania cu o astfel de situatie. De altfel, este al optulea caz din intreaga lume. Doctorii spun ca mama stia inca din primul trimestru despre problemele fatului, dar a decis sa duca sarcina pana la capat. Un alt caz la fel de dificil, dar cu un diagnostic diferit este la Bucuresti, la spitalul Marie Curie. Bebelusul care are doar doua saptamani s-a nascut cu o malformatie rara, care i-a distrus pielea.
Baiatul, cu o malformatie cranio-faciala teribila, nemaiintalnita de medicii din Romania, a venit pe lume acum aproximativ o luna, la maternitatea din Botosani. A fost transferat imediat la Spitalul pentru Copii din Iasi, unde exista specialisti in chirurgie reparatorie, dar provocarea a fost mare. Totusi, luni, dupa o operatie de opt ore, medicii au reusit sa faca un prim pas catre o viata normala a copilului.

Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie Sfanta Maria Iasi: „Copilul nu avea zona centrala a fetei si zona plafonului gurii. Cazurile acestea sunt rarisime. Practic sunt declarate si cunoscute in literatura mondiala opt astfel de cazuri, iar in Romania, din cate stim, este primul caz de acest fel.”

Mama copilului are 40 de ani si este din Botosani. Medicii spun ca femeia si-a dorit foarte mult un al doilea copil. Si asta desi doctorii i-au spus este riscant. Femeia a avut o boala grava in trecut pentru care a facut tratament.

Prof. dr. Florentin Dumitrache, obstetrician: „Orice actiune, orice influenta, orice factor nociv care intervine la un moment dat in perioada asta poate afecta un anumit segment sau un anumit organ.”

Medicii din Botosani sustin ca inca din prima perioada a sarcinii i-au recomandat o analiza complexa la Cluj. Dupa examenul medicat, familia a primit vestea crunta: fatul avea malformatii. Doctorii i-au recomandat intreruperea sarcinii, dar femeia a refuzat.

Catalina Ionescu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Pediatrie Sfanta Maria Iasi: „Copilul provine dintr-o sarcina urmarita, este un copil dorit. In timpul sarcinii, mama si fetusul au fost evaluati ecografic si prin RMN fetal.”

Parintii nu au vrut sa spuna ce i-a indemnat sa ia aceasta hotarare. Ce a impins-o pe mama sa dea nastere baiatului pot intui psihologii.

Daniela Mitrofan, psiholog: „In cazul in care copilul este foarte dorit, este o sarcina planificata, dorinta de a avea acest copil devine mai puternica decat orice argument logic dat de specialisti.”

Sunt doar opt astfel de cazuri in lume. Juliana Wetmore din Statele Unite ale Americii este unul dintre ele. S-a nascut acum 12 ani, fara aproape jumatate din fata. A trecut prin 45 de operatii, iar chinul inca nu s-a incheiat. Insa pe ea si pe parinti ii inspira si le da putere sustinerea venita din intreaga lume. Si ei i-au inspirat pe altii, la randul lor.

Thom Wetmore, tatal Julianei: „Primim scrisori de la copii sau adulti, care pana acum stateau inchisi in camerele lor, dar acum se simt liberi si ies, fiind ei insisi.”

Mai mult, parintii Julianei au infiat o fetita din Ucraina, Danica, cu probleme similiare.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii