ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
21-03-2016, ora 08:11

Casa lui Vasile Alecsandri, in paragina din cauza neintelegerii dintre institutii

Articol de Cristian Amariei
In timp ce autoritatile se cearta, locuinta in care poetul Vasile Alecsandri a trait 24 de ani se degradeaza. Imobilul din Mircesti, judetul Iasi, a fost lasat prin testament Academiei Romane, dar terenul pe care se afla ii apartine Consiliului Judetean. si pentru ca cele doua institutii nu reusesc sa se puna de acord si sa faca investitii, cladirea se degradeaza de la o zi la alta. Fundatia este subreda, iar peretii crapati si tavanul fisurat alunga toti vizitatorii.

Casa Memoriala Vasile Alecsandri a pierdut din stralucirea de odinioara: fundatia este afectata din cauza unor infiltratii, peretii din cele 15 camere sunt crapati, tavanul este fisurat, iar tencuiala exterioara se desprinde. Imobilul nu a mai fost reabilitat de 25 de ani.

„Problemele au aparut cam de patru, cinci ani, dar de anul trecut s-a mai aprofundat. Cabinetul de lucru e cel mai afectat, dormitorul, sufrageria...”, a spus Mariana Bejenaru, custode Casa Memoriala Vasile Alecsandri.

Casa a fost construita in 1867 si a fost lasata prin testament Academiei Romane. in perioada comunista, insa, a fost preluata abuziv de autoritati, iar Academia Romana a solicitat restituirea ei abia in 2005. Dupa un proces lung de patru ani, institutia a castigat dreptul de a reintra in posesia imobilului si a mausoleului in care a fost inmormantat poetul.

„Consiliul judetean nu a inaintat si propunerea de a preda si terenul intrucat aceasta propunere nu era prevazuta prin hotararea judecatoreasca”, a declarat Sebastian Tataru, purtator de cuvant CJ Iasi.

„Academia Romana se afla in imposibilitatea de a finaliza procedura de preluare a imobilui intrucat, (...) Consiliul Judetean Iasi solicita efectuarea cadastrului, dar fara terenul pe care Consiliul Judetean Iasi refuza sa ni-l predea, nu se poate face inscrierea in Cartea Funciara”, a transmis Academia Romana printr-un comunicat.

Casa Memoriala se afla in administrarea Muzeului Literaturii Romane. Iar conducerea ar fi dispusa sa investeasca in reabilitarea imobilului.

„Exista varianta in care, pe baza unui protocol, unui parteneriat bineinteles, Academia sa cesioneze muzeului, respectiv Consiliului Judetean, cladirea si in acel moment automat putem face investitii”, a spus Adriana Bondor, director adjunct al Muzeului Literaturii Romane.

Si autoritatile locale si-ar dori sa poata moderniza cladirea, in speranta ca vor veni mai multi turisti.

„Daca l-am avea in proprietate am putea accesa fonduri europene. Potential turistic exista, numai situatia creata, cu degradarea, care pe zi ce trece se accentueaza, nu poate fi rezolvat”, a spus Petre Antalut, primarul comunei Mircesti.

Casa Memoriala Vasile Alecsandri era vizitata anual de cinci mii de oameni.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii