ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-02-2016, ora 08:11

Cand dependenta de calculator devine boala. Peste 1000 de copii din Iasi au fost dusi la psihiatru in 2015

Articol de Cristian Amariei
Nu trece zi fara ca cel putin doi noi pacienti sa ajunga la psihiatru, la Iasi, din cauza jocurilor video. Adolescentii fug de realitate si se inchid in lumea virtuala, iar tratamentul unor astfel de cazuri este extrem de dificil si de lunga durata.

Specialistii Compartimentului de Neuropsihiatrie Infantila din Iasi spun ca doar anul trecut, peste o mie de copii au fost adusi de parinti din cauza unor tulburari grave de comportament, dobandite din cauza dependentei de computer.

Ana are un baiat de 14 ani. Dependent de jocurile pe calculator. A observat acum un an ca fiul ei nu mai are alta preocupare in afara de jocurile pe calculator. Cand si rezultatele scolare au inceput sa reflecte preocuparile adolescentului, femeia n-a mai stat pe ganduri. A cerut ajutorul unui psiholog.

Mama unui copil dependent de calculator: „(Petrece – n.r.) in medie, din 24 de ore cred ca 20. (Pe calculator?) Da, internet, telefon. A fost un copil intre 8 si 10 in clasele primare. Acum este sub mediocru. Un copil care nu mai are note de la 6 in sus nu se poate considera un elev bun. (Cum reactioneaza cand ii interziceti, nu il mai lasati pe calculator?) Are o reactie foarte urata. Este foarte agitat si manios pe ideea ca i se ia programul de calculator si internet”.

La fel ca el, alti peste o mie de copii din Iasi au avut nevoie anul trecut de terapie pentru ca pur si simplu nu se puteau desprinde de laptop, tableta, telefon sau jocurile video. Semnele dependentei sunt clare, iar medicii le recomanda parintilor sa nu le ignore.

Andreea Szalontay, medic primar sef Sectie VI Acuti: „Principala manifestare este un comportament agresiv fata de cei din jur sau chiar fata de cei din familie, neglijarea obligatiilor scolare, anxietate, depresie, retragere sociala, preocupari care tin strict de jocul video sau de participarea la jocuri impreuna cu ceilalti copii, dar pe calculator”.

Tratamentul este insa destul de complex, iar copiii au nevoie de sprijinul parintilor.

Ioan Gotca, medic psiholog: „De cele mai multe ori terapia sub trei luni de zile nici nu poate fi luata in discutie, ajunge uneori la ani de zile, este extrem de dificila, este extrem de complicata, necesita mult efort”.

Medicii spun ca o parte din vina o au si parintii, mult prea ocupati pentru a interactiona cu propriii copii.

Antoaneta Zanfirache, psiholog clinician: „Fac din aceste obiecte, din calculator, din tableta o modalitate de recompensa. Fug intr-o realitate virtuala, nu mai stiu sa comunice, nu mai sunt in contact cu ei, nu mai au un sens, merg dupa un sens iluzoriu, se creeaza in mintea lor o disfunctionalitate care se manifesta pana la nivel fizic”.

Pentru a veni in sprijinul acestor copii, la Iasi se doreste infiintarea unui centru de cercetare modern in psihiatrie unde sa se puna accent pe recuperarea dependentilor de realitate virtuala.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii