ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-06-2012, ora 15:52

Bulevardul Stefan cel Mare din Iasi va deveni zona pietonala pana la sfarsitul acestui an (VIDEO)

Articol de Alexandra Stefanescu

Reprezentantii Primariei Iasi au anuntat astazi ca Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant va fi transformat in zona pietonala pana la sfarsitul acestui an. Aceasta zona urmeaza sa fie modernizata prin intermediul unor fonduri europene, valoarea totala a finantarii fiind de 88 milioane lei.

In ceea ce priveste Bulevardul Stefan cel Mare asteptam un raspuns de la Apavital pentru ca au de intervenit cu o retea de apa ce face legatura dintre strada Horia si Piata Unirii. Deci pe tronsonul amintit trebuie intai sa se inlocuiasca reteaua de apa dupa care vom intra si noi cu lucrari de monernizare a bulevardului. Vom amenaja cu pavaj de granit. Stefan cel Mare va deveni centrul administrativ al judetului Iasi.

Iluminatul va fi modernizat in totalitate . Avem o achizitie programata la incepul lunii iulie si de asemenea va fi reabilitata si reteaua electrica care alimenteaza acesti stalpi. Pana la sfarsitul anului pavajul pe Stefan cel Mare trebuie realizat. Tot pavajul a fost adus in Iasi, inclusiv bordurile de granit. Urmeaza doar sa reglementam lucrurile cu Apavital si apoi sa incepem lucrarile” a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Proiectul prevede ca pe actuala zona carosabila sa fie demontate bordurile existente si sa se monteze rigole carosabile, care au rol de a prelua si fluxul de apa pluviala, astfel incat sa nu se formeze balti pe noul pietonal. Vor fi asternute straturi de nisip si se vor monta pavele de 10 centimetri, in arc de cerc. Traseul actual al strazii se pastreaza, dar se largesc intersectiile cu strazile adiacente, pentru a exista un transfer intre artere, informeaza Curierul de Iasi.

In profil transversal, bulevardul va fi realizat tip acoperis, astfel inca apa de ploaie sa se poata scurge pe de o parte si pe alta a strazii. Sistemele de cabluri aflate pe stalpi vor fi ingropate sub trotuare, iar din 50 in 50 de metri vor fi amplasate camine de acces. Stratul de pamantul de deasupra retelelor de cabluri va avea 30 de centimetri, dupa care vor fi asternute straturi de balastru si de nisip.

Bulevardul va fi transformat intr-o zona pietonala de tip piateta, cu pavaj din granit gri, cu insertii de marmura alba si neagra. Fiind zona pietonala, nu va exista diferenta de nivel intre trotuar si zona de strada asa cum este ea acum. Pietonalul va avea rolul de a pune in valoare monumentele aflate pe bulevardul Stefan cel Mare, pornind de la Teatrul National, Catedrala Mitropolitana si Palatul Roznovanu, si terminand cu biserica Trei Ierarhi.

CUVANTUL ZILEI ESTE "PIETONAL"

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii